The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Orașul M - galerie de artă subterană - o nouă destinație pe harta culturală

/ 17 Noi 2021 / Andra Mihai
  • Orașul M - galerie de artă subterană -  o nouă destinație pe harta culturală
1/1

Gândit și creat special pentru metroul bucureștean, ORAȘUL M este un proiect ambițios dedicat artelor vizuale, inițiat și produs de Asociația VAR Cultural în parteneriat cu METROREX.
Proiectul s-a născut din dorința organizatorilor de a valorifica spațiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului între artiști și publicul călător aflat în tranzit. ORAȘUL M oferă o nouă perspectivă a itinerariului obișnuit, făcând loc unui microunivers cultural pe care, cel mai adesea, preocupați de grijile cotidiene, nu avem răgaz să-l explorăm cum se cuvine la suprafață.
Prin punerea la dispoziție a spațiilor pe care le deține, METROREX s-a raliat ideii de a susține viața artistică a capitalei. Grație acestei colaborări, expozițiile (permanente sau temporare) vor aduce în viața de zi cu zi a publicului călător, practicile artiștilor vizuali din România.

Ne dorim ca rețeaua de metrou să devină parte integrantă din viața artistică a orașului, un spațiu cultural în care oamenii să pătrundă nu doar din necesitate. Suntem convinși că, odată cu debutul și dezvoltarea proiectului, nu vom mai vorbi doar despre o deplasare fără întrerupere din punctul A în punctul B, ci despre multe motive de a zăbovi, cât de puțin, în spațiul intim al fiecărui artist prezent în Orașul de sub Oraș. Nu este un proiect prin intermediul căruia artiștii sunt invitați să decoreze stațiile de metrou, ci este menit să promoveze mișcarea artistică contemporană și viziunea fiecărui artist expozant asupra prezentului din care facem cu toții parte.” - Andu Dumitrescu, artist vizual/cofondator al Asociației VAR Cultural.
Începând cu 19 noiembrie, în stația de metrou IZVOR, va putea fi vizitată prima expoziție de grup din cadrul proiectului.

Lucrările celor 11 artiști implicați voluntar, realizate în tehnici diferite (sculptură, pictură murală, fotografie, realitate augmentată etc), acoperă o gamă largă de căutări sociale și personale. Responsabilizarea față de mediul înconjurător, fragilitatea individului în raport cu societatea, integrarea unor elemente de arhitectură interioară în spații neconvenționale sunt doar câteva dintre temele abordate.
Nu în ultimul rând, aniversarea METROREX de 42 ani și debutul proiectului sunt marcate în stația Timpuri Noi, printr-o serie de fotografii de arhivă din perioada în care au început construcțiile galeriilor subterane.
Primii artiști prezenți în ORAȘUL M: Andu Dumitrescu, Mihai Zgondoiu, Sergiu Chihaia, Mircea Modreanu, Dragoș Neagoe, Răzvan Neagoe, Marian Codrea (Pastila Roz), Alexandru Claudiu Maxim (Pastila Roz), Beaver (Pastila Roz), Răzvan Năstase, Ionuț Zevideanu.

Echipa de implementare:

Coordonator artistic - Andu Dumitrescu
Manager de proiect/comunicare - Vero Nica
Coordonator marketing - Mihai Pilcă
Proiect realizat cu sprijinul IMPULS LEASING RomâniaDISPLAY GRUP, Respiro Dental și interfața.ro
Partener cultural în realizarea evenimentului din stația IZVOR: ETAJ - artist run space

Evoluția proiectul poate fi urmărită online:
Website: www.varcultural.eu
Facebook: VAR Cultural
Instagram: @var.cultural

Parteneri media: Propagarta, Radio România Cultural, IQads, The Institute, MODERNISM, România Pozitivă.