The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

POVEȘTILE LUI ION CREANGĂ ÎN IMAGINI / Octavian Neculai @Galeria Galateca

Articol / 21 Mar 2025 / Andra Mihai
  • POVEȘTILE LUI ION CREANGĂ ÎN IMAGINI / Octavian Neculai @Galeria Galateca
1/1
Octavian Neculai reinterpretează universul lui Ion Creangă în expoziția "POVEȘTILE LUI ION CREANGĂ" la Galateca 

Galateca vă invită la o călătorie în lumea copilăriei și a fanteziei, prin expoziția "POVEȘTILE LUI ION CREANGĂ ÎN IMAGINI", semnată de artistul Octavian Neculai. Vernisajul va avea loc pe 24 martie 2025, la ora 18:30, iar expoziția va fi deschisă publicului în perioada 24 – 31 martie 2025.

"A fost odată, ca și cum ar fi fost, un om, adică eu, care fără să se gândească prea mult și-a pus în aplicare un gând mai de din ani din urmă și recitind Poveștile lui Ion Creangă, a desenat cum s-a priceput, dar cu mult drag, câteva ilustrări ale acestora. Cu gândul la cum era când era copil a comprimat aceste povești în câteva desene. Nu mi-a fost prea ușor să mă pun în pielea unui copil, a mea ca și copil", mărturisește Octavian Neculai.

Artistul revine astfel  la Galateca cu un proiect plin de farmec, în care savuroasele povestiri ale lui Ion Creangă sunt reinterpretate printr-o serie de 13 ilustrații originale. De la peripețiile lui Harap-Alb la năzdrăvăniile lui Ivan Turbincă, expoziția invită publicul să redescopere universul fascinant al lui Creangă prin ochii lui Octavian Neculai, într-o manieră extrem de personală.

Despre Octavian Neculai


Octavian Neculai este un artist complex, cu o carieră impresionantă ce îmbină scenografia, arhitectura, pedagogia și managementul cultural. Absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din București în 1966, s-a remarcat ca un arhitect prolific, cu numeroase proiecte de amenajări interioare, construcții hoteliere sau pavilioane de târguri și expoziții. În paralel cu activitatea de arhitect, Octavian Neculai a dezvoltat o carieră în scenografia de teatru, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuțiu și Alexandru Dabija. A fost scenograf și consultant de arhitectură la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" din București, unde a proiectat renovarea sălii și scenei Liviu Ciulei (fosta Izvor) și modernizarea sălii Icoanei, transformând depozitul de decoruri într-un spațiu de joc inovator, "Studio SPACE". De asemenea, a contribuit la modernizarea sălilor Teatrului de Comedie și Teatrului Țăndărică.Octavian Neculai este un artist plurivalent, care excelează și în domeniul graficii. Expozițiile sale, precum "Fluxuri și lumini în alb-negru" (2017), "Plakat" 60 (2020/ 2022 Cracovia), "Daaar, elefantul ce a mâncat?" (2022), "Două într-una. O poveste..." (2023) și "Totemurile din capul meu" (2024), demonstrează o viziune artistică originală.

Pentru contribuțiile sale remarcabile în arhitectură și scenografie, Octavian Neculai a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale și internaționale.