The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

PREMIERĂ: PRIMUL TÂRG ROMÂNESC DE ARTĂ (4-7 MAI, Hotel CARO)

Articol / 18 Apr 2023 / Andra Mihai
  • PREMIERĂ: PRIMUL TÂRG ROMÂNESC DE ARTĂ (4-7 MAI, Hotel CARO)
1/1
RAD Art Fair este primul târg de artă contemporană organizat în România și este o premieră nu numai pentru public, ci și pentru lumea artei, fiind un demers comun al celor mai importante 20 de galerii din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Chișinău. Spațiul expozițional, găzduit de Hotel CARO, va cuprinde și o zonă outdoor, de peste 5.000 de metri pătrați, în care se va organiza un Sculpture Park, ce se va întinde chiar și pe lacul din vecinătate.



Inițiativa mult așteptată este menită să consolideze nucleul scenei artistice de la noi din țară, oferind vizibilitate artiștilor, galeriilor și producătorilor săi culturali. “Eu vin dintr-o piață foarte robustă și aglomerată - i.e. New York. Este super interesant să simt experiența unei piețe în curs de dezvoltare și să pot contribui, împreună cu galeriile ei autohtone, la un viitor puternic. Așa se dezvoltă lucrurile. Când piața este la început, maturizarea ei depinde de principalii jucători, adică de galeriile de azi”, spune Catinca Tăbăcaru, director Artistic al RAD Art Fair.

Pentru prima dată în istorie, concurența a fost lăsată deoparte de cele 20 de galerii, care au decis să își unească forțele și creativitatea pentru un scop comun. “RAD este un game-changer, și nu doar pentru cei ce participă la prima ediție, ci pentru întregul ecosistem artistic din România, de la artiști, galerii, curatori, colecționari, instituții. Am decis să construim acest proiect în mod colaborativ pentru că doar în această formulă târgul poate fi cu adevărat relevant și am ales să facem asta acum pentru că este momentul ideal pentru o schimbare de perspectivă”, a declarat și Daniela Pălimariu, director Artistic RAD Art Fair.

Și se dorește într-adevăr o schimbare de perspectivă, mai ales că târgul este și un bun instrument pentru educație, cu un program bine gândit, care integrează pe absolut toată lumea. RAD Art Fair este un eveniment complex, care va include dezbateri cu invitați din străinătate, un simpozion curatorial cu intrare liberă, precum și alte activități de socializare, printre care vizite ale unor importante colecții private din București, un tur al galeriilor din Capitală, dar și un DJ Party cu acces gratuit pentru public. Și Suzana Vasilescu, fondatoarea Galeriei Suprainfinit mărrturisește că “un astfel de târg trebuie să atragă iubitorii de artă de toate felurile, dar mai ales tinerele generații de colecționari, pe care trebuie să le ajutăm încă de pe acum să înțeleagă potențialul ei”.  

În plus, organizatorii își doresc creșterea unei piețe de artă sănătoase la nivel național, pentru a putea emite apoi și pretenții internaționale. Mihai Pop, fondator al Galeriei Plan B, spune că “după 30 de ani este important să știm cum stăm și pe plan local. Are piața de artă din România osatura formată suficient pentru a susține proiecția constituită de galerii în relația cu scena de artă internațională? RAD Art Fair o să vină cu răspunsurile”.