The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Proiecțiile CinePolska în România

News / 16 Mar 2016 / INSTITUTE.RO
  • Proiecțiile CinePolska în România
1/1
Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA, care primăvara aceasta vizitează șapte orașe din România și un oraș din Republica Moldova. În martie, publicul din Brașov, Timișoara, Galați, Bălți și Iași pot vedea unele dintre cele mai bune filme recent produse în Polonia. Primele proiecții încep pe 17 martie.

„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA.

Spectatorii din cele opt orașe vor putea vedea trei filme artistice poloneze. Zilele Filmului Polonez încep în acest an cu proiecția filmului „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
 
CinePolska este un bun prilej pentru a vedea și una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani - „Varșovia 44” -, povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944. 
 
Al treilea film din program este o comedie pe care criticii o compară cu „ciocolata amară”. „Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Filmul a obținut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional de Film Comedy din Cluj: pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.