The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Proiectul Geta Brătescu - Apariții la Bienala de la Veneția 2017

News / 21 Apr 2017 / INSTITUTE.RO
  • Proiectul Geta Brătescu - Apariții la Bienala de la Veneția 2017
1/1
Proiectul Geta Brătescu – Apariții va reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția în 2017. Expoziția se va desfășura în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și va fi deschisă publicului între 13 mai și 26 noiembrie 2017. Deschiderea oficială a Bienalei de la Veneția va avea loc în perioada 10 – 12 mai. Vernisajul expoziției în Pavilionul României va avea loc în data de 11 mai, de la ora 17:15, iar în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetarea Umanistică din Veneția în data de 12 mai, de la ora 19:00.
 
Lansarea proiectului a fost făcută la București, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat domnul Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român, Attila Kim, comisarul Participării României la Bienala de la Veneția, Magda Radu, curatoarea expoziției, Corina Bucea, manager de proiect, reprezentanți oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe, membri ai echipei proiectului, precum și reprezentanți ai partenerilor și sponsorilor proiectului.  
 
Domnul Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, a transmis în cadrul conferinței de presă și mesajul artistei Geta Brătescu, care nu a putut fi prezentă la eveniment:
 
„Participarea lucrărilor mele la Bienala de la Veneția, reprezentând România, este o fericită repetare, o dată în 1960 și din nou astăzi. Sunt fericită, pentru că, fără nicio intenție, ceea ce am lucrat în micul meu atelier s-a ivit din mișcarea gândurilor spre aceste desene, acestea printre multe altele, realizate într-o viață.” – Geta Brătescu.
 
Attila Kim, comisarul României la Bienala de la Veneția, a vorbit despre contextul Bienalei și participarea României la eveniment:
 
„Bienala de la Veneția este cel mai important eveniment de diplomație culturală a României. Expoziția Geta Brătescu – Apariții se încadrează perfect în cadrul conceptului Bienalei de anul acesta, definit de curatoarea expoziției generale, Christine Macel, Viva Arte Viva, care pune în prim plan artistul și practica sa.”
 
Magda Radu, curatoarea expoziției Apariții, a făcut o scurtă prezentare a conceptului expozițional și a descris parcursul expoziției în cele două spații:
 
„Această ediție a Bienalei pune în prim plan artistul, cu gândurile ei, cu procesul de creație, cu meditația și reflecția asupra actului artistic. Spațiul Noii Galerii a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică este un punct incipient în traseul expoziției, un punct de familiarizare larg cu opera și activitatea artistică a Getei Brătescu. Expoziția din Pavilionul României va reflecta stadiul actual de lucru al Getei Brătescu, prezentând totodată o selecție de lucrări care definesc complexitatea parcursului ei. Expoziția captează aproape toate mediile de lucru ale Getei Brătescu, una dintre calitățile formidabile ale artistei fiind caracterul mobil, deschis, performativ, versatil al practicii ei – de la colaj la film experimental, fotografie, desen, gravură.”
 
Expoziția se va desfășura pe o perioadă de aproape șapte luni. Printre evenimentele conexe, care vor avea loc atât în România, cât și la Veneția – se numără lansarea catalogului expoziției sau discuții publice cu curatori familiarizați cu opera Getei Brătescu și care pot să ofere perspective de relevanță internațională asupra operei artistei.
 
Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești) este o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumită în prezent Secolul 21. În 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Brătescu.
Printre expozițiile sale recente se numără expoziția personală de la Tate Liverpool din 2015; MATRIX 254 / Geta Brătescu de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive în 2014; participările în II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013; La Triennale, Paris, Palais de Tokyo, în 2012; în cea de-a 12-a ediție a Bienalei de la Istanbul din 2011 etc. Lucrările sale se află în colecții importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varșovia; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Metz. În 2017, Geta Brătescu participă la Documenta 14, Atena și Kassel, și într-o expoziție personală la Camden Arts Center, Londra, curatoriată de Jenni Lomax.