The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Se întâmplă în weekend la NARAȚIUNI SONORE 2023

Articol / 02 Iun 2023 / Andra Mihai
  • Se întâmplă în weekend la NARAȚIUNI SONORE 2023
1/1
Programul din weekend NARAȚIUNI SONORE vă propune trei plimbări sonore, o conferință, un performance și două audiții în piscinele și clădirile de pe malul Canalului Bega. Intrarea este liberă.

Performance: ANNA KRAVETS  »O enciclopedie emoțională a războiului«

Vineri, începând cu ora 17:00, în bazinul de la Baza Constructorul, Anna Kravets ne invită la un experiment de conviețuire prin cuvinte spuse sau șoptite într-un bunker, proiect demarat în timpul primelor bombardamente de la Kiev. Artista din Kiev propune o serie de interacțiuni și sesiuni de înregistrări colective pentru a crea un eseu radio auto-etnografic despre diferențele în percepțiile emoționale ale vremurilor de război și pace.

Audiție: STÉPHANE MARIN - tres fronteras

Vineri, începând cu ora 19:00, te invităm în bazinul de la Under the Bridge la o audiție a lucrării sonore radiofonice Tres Fronteras de Stéphane Marin, transcrierea poetică a unui voiaj în Amazonia.

"Ascultarea și înregistrarea acestor frontiere, uneori la limita ascultării în sine, a fost proiectul care mi-a justificat plecarea către tripla frontieră Amazon „Las Tres Fronteras”: Columbia, Peru, Brazilia. Și asta, prin explorări ale junglei columbiene, ale brațelor vii ale Amazonului și ale unui lac peruvian, dar și, într-o a doua fază, la frontiere, și în centrul orașului Medellìn, această altă junglă andină... Călătoria se va încheia în nordul țării, pe coasta Caraibelor, atingând limitele mai liniștite ale acesteia, aflate de-a lungul Atlanticului." - Stéphane Marin

Plimbări sonore cu Maria Balabaș

Sâmbătă și duminică, vă invităm la trei plimbări sonore alături de Maria Balabaș.

Inspirate de cărțile Elenei Biserna, aceste plimbări ne propun exerciții sensibile și performative pentru a accentua percepția auditivă. Împreună vom forma un cor tăcut care își va scrie propria partitură gestuală și sonoră, parcurgând orașul. Punctul de întâlnire se află la  Baza Constructorul.

SONIC URBANISM - explorarea și proiectarea mediului urban sonor, conferință

Sâmbătă, între orele 17:00 și 19:00, vă invităm la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Caroline Claus (Belgia) și Elena Biserna (Franța) sunt cercetătoare, dar și practiciene, care lucrează cu diferite metode pentru a explora interacțiunile dintre indivizi și spații prin intermediul sunetului. Pentru ele, urbanismul și sunetul sunt strâns interconectate, iar una dintre întrebările cheie ale preocupării lor este: Cum putem defini condițiile pentru o reglare participativă a mediului sonor în care trăim?

Discuțiile vor fi moderate de Cristian Blidariu, Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. 

Audiție: ILINCA STIHI - Vele 

Duminică, începând cu ora 20:00, în bazinul de la Under the Bridge, Ilinca Stihi ne va povesti istoria lumii prin intermediul unei lucrări binaurale ce va fi ascultată cu ajutorul căștilor wireless. Vom fi învăluiți într-un vârtej de timp biologic și istoric, care va cuprinde puncte de referință din trecut, dar și din viitor, într-o manieră imaginativă care ne va permite să ne întoarcem spre aceste momente.

Programul permanent NARAȚIUNI SONORE 2023 

Instalațiile sonore selecționate și propuse de curatorul Carsten Seiffarth pot fi descoperite până pe 10 iunie în clădirea Constructorul de pe malul Begăi. Programul de vizitare este următorul: de marți până joi, între orele 16:00 și 20:00, iar de vineri până duminică, între orele 15:00 și 21:00.

Clădirea este populată sonor de coin-cidence de Nika Schmitt, o sculptură cinetică care își caută calea pe suprafețe neuniforme, și de Intervenție armonică de Raul Keller, ce transformă spațiul într-o cameră de rezonanță. Instalația sonoră Amnezie Minerală de Ioana Vreme Moser explorează evoluția și degradarea primei memorii programabile din evul mediu al digitalului și umbrele sale prin perspectiva unui dispozitiv învechit, care a ajuns aruncat pentru a forma terenuri pustii toxice peste stratul geologic al pământului.

Galeria 5 (fosta Frizeria Igiena) din centrul Timișoarei găzduiește SPIN - Centrul de informare turistică, un spațiu creat de Valentin Cernat și Ovidiu Pop, ce interoghează impactul turismului în societățile actuale.

Tot din programul de la Constructorul fac parte și 5 compoziții sonore cu înregistrări de la Port Cetate din cadrul Sonic Future Residencies. Le puteți asculta pe scările de pe malul apei. 

Dacă ieșiți într-o plimbare pe malurile Begăi, în partea de sud-est, veți putea descoperi Natură captivă, o serie de steaguri instalate de artista Ana Kun, cu text decupat ce permite aerului să circule liber și să creeze un sunet liniștitor. Acestea comentează asupra experienței umane și non-umane a râului Bega. Mesajele pot fi citite privind peisajul prin deschideri, capturând câte o imagine și un sunet al naturii la fiecare pală de vânt.

De la plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul râului, până la concerte, proiecții și audiții în piscinele și în clădirile de pe malul Canalului Bega, proiectul NARAȚIUNI SONORE trage un semnal de alarmă, demonstrează un potențial și invită la creativitate cu privire la felul în care gestionăm azi relația cu Bega și mai ales modalitățile în care putem să-i afirmăm prezența în spațiul urban din viitor. 

Programul complet poate fi accesat aici. Mai multe detalii se găsesc și pe canalele de comunicare SIMULTAN.org:

Website / Facebook / Instagram

*** 

NARAȚIUNI SONORE face parte din traseul Lumini captivante, dezvoltat de SIMULTAN.org, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Parteneri: Semi Silent, Singuhr projekte, Ecluze pe Bega, FAUT - Facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara, STPT, Under the Bridge, Pelican, Agape artă&natură

Susținut de: Institutul Francez, Centrul Ceh București, Goethe Institut, Centrul Cultural German din Timișoara