The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

SEQUENCE & the public | Galeria Suprainfinit

Articol / 09 Noi 2022 / Andra Mihai
  • SEQUENCE & the public | Galeria Suprainfinit
  • SEQUENCE & the public | Galeria Suprainfinit
1/2
În perioada 27 septembrie – 16 noiembrie vitrina galeriei Suprainfinit a intrat într-un dialog direct cu spațiul public printr-o serie de intervenții artistice sub umbrela SEQUENCE & the public. Accesibile oricând trecătoarelor și trecătorilor, instalațiile propun o regândire a relației dintre artă și cotidian prin activarea patrimoniului material și imaterial al cartierului Mântuleasa. Lucrările dau naștere unor noi posibilități de a recontextualiza noțiunea de spațiu public în prezent, prin racordarea practicilor unor artiste și artiști tineri la contextul actual al unei culturi în proces de accelerare sau la istoriile sociale și mai-mult-decât-umane ale zonei. 

Ultimele două intervenții artistice, sideseeing DIY și Of Canines and Concrete, aparțin specula group, un colectiv artistic și editorial din București.  Practica lor se construiește în jurul procesului de speculație, văzut ca o importantă direcție prin care poți regândi naturacultura, contaminând raționalitatea cu ficțiunea, știința cu imaginația, cunoașterea cu afectul. Grupul lucrează în prezent la o formă decentralizată editorială denumită Specula Magazine, care încurajează efortul, eroarea și vulnerabilitatea sub forma unor texte neterminate, teorie tradusă din propunere rațională într-o formă compasionată, sunete în diferite forme, eseuri imposibil de terminat, descrieri imposibile ale lumii, ficțiuni din viitor și limbaje inventate. sideseeing DIY este o lucrare colaborativă a membrilor Andra-Bianca Coman, Daniela Custrin și Matei Dumitriu, iar Of Canines and Concrete a membrilor Irina Bobei, Mircea Andrei Florea și Maria Persu. 



specula group – chapter I
sideseeing DIY 
Vernisaj: 29 octombrie | 16.00
Perioada: 29 octombrie – 5 noiembrie 2022


Ascultând legendele urbane din cartierul Mântuleasa, am înțeles că acestea tolerează și normalizează mituri și un imaginar patriarhal violent.Imaginația nu este pasivă, poveștile pe care le spunem nu sunt inerte și ficțiunea nu este apolitică. Încercând să aflăm modul în care poveștile de groază ar putea fi reimaginate și recuperate, ne-am propus să contribuim la practica speculativă de a spune povești împreună ca modalitate de a gândi și crea viitorul, prin transformarea scenariilor patriarhale structural violente, rasiste și heteronormative. Ne-am concentrat asupra tropilor tradiționali întâlniți în poveștile de groază (spații, obiecte, creaturi, stări emoționale), și am încercat să creem povești legate de lumea la care aspirăm și pentru care milităm. Instalația sideseeing DIY abordează o nouă metodă de reprezentare în mecanismul de display tipic vitrinelor de muzeu,  adăugând noi straturi logicii indexării și a sacralizării obiectelor.



specula group – chapter II
Of Canines and Concrete
Vernisaj: 9 noiembrie | 19.00
Perioada: 9–16 noiembrie 2022


Istoria Bucureștiului nu este o istorie exclusiv umană. Cea de-a doua intervenție a specula group din vitrina galeriei, Of Canines and Concrete, cercetează printr-o instalație multimedia relațiile interspecice dintre câini și oameni în contextul bucureștean, plecând de la una dintre legendele locale ale cartierului Mântuleasa. Conform acesteia, gardul de nuiele, care inițial împrejmuia livada familiei Manta în secolul al XVIII-lea, a fost, în timp, dezmembrat de trecătorii care se apărau de câinii „răi” ai mahalalei. Atât practicile cotidiene, cât și proiectele de modernizare a orașului au depins întotdeauna de o varietate largă de agenți non-umani, afectați la rândul lor de procesele de transformare urbană umane.

Pentru a contracara un imaginar violent alipit deseori comunităților de câini ai străzii, avem nevoie de noi strategii speculative și practici de rememorare pentru a re-articula și dez-articula în prezent istoria complexă, canin-umană, a cartierului Mântuleasa și a împrejurimilor sale. Instalația Of Canines and Concrete cartografiază atât momente istorice marcate de violență și indiferență, precum perioada eutanasierilor masive din anii 2000, cât și întâlnirile afective, relațiile de companie, grijă și dragoste, care participă la construirea dinamicii cotidiene între câini și oameni.

***

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB