The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Sporal | Mimosa Echard la Comenduirea Garnizoanei

Articol / 05 Iun 2024 / Andra Mihai
  • Sporal | Mimosa Echard la Comenduirea Garnizoanei
1/1
Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România la Timișoara vă invită la vernisajul expoziției Sporal al artistei Mimosa Echard, care va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 18:00, la Comenduirea Garnizoanei (P-ța Libertății 5). 

Expoziția de la Timișoara, curatoriată de Ami Barak, continuă cercetările inițiate de Mimosa Echard în 2019 la Villa Kujoyama (Kyoto, Japonia), pe ideea că myxomicetele, organisme unicelulare care se află la intersecția regnurilor animal, vegetal și al ciupercilor, ar putea fi înzestrate cu o formă de memorie. Sporal are la bază primul său joc video, creat în colaborare cu dezvoltatorul Andréa Sardin și artistul Aodhan Madden în care suntem invitați să explorăm cavitățile unui organism în perpetuă transformare, inspirat de ciclul de viață al myxomicetelor. Un patchwork monumental, suspendat în spațiul expoziției, dezvăluie un montaj audiovizual bazat pe jocul video.
 
Țesăturile care compun lucrarea provin dintr-o multitudine de surse, fuzionând materii vegetale și industriale găsite online sau în atelierul artistei. Mimosa Echard pune în scenă un mediu psihedelic, oscilând între stări de latență și explozii de vitalitate. Videoul proiectat pe fundalul patchwork-ului, este inspirat de #iamonlysleeping – o practică răspândită pe serviciul de streaming video live Twitch, în care oamenii se expun în timp ce dorm și consimt la vegherea lor.

Instalația este însoțită de un peisaj sonor pop-experimental creat de Aodhan Madden și Yvan Etienne, compus din înregistrări de teren și diverse voci, inclusiv cea a cântăreței Charli XCX. Mimosa Echard laureată a premiului Marcel Duchamp în 2022, ne scufundă într-un univers hibrid pe care putem continua să îl explorăm dincolo de expoziție, descarcand jocul video Sporal disponibil gratuit (www.sporal.net).

***

Expoziția poate fi vizitată până în 14 iulie, joi – vineri: 16:00 – 20:00 și sâmbătă – duminică: 14:00 – 20:00. Accesul este gratuit.
 
Expoziția este organizată de Fundația Art Encounters în colaborare cu Institutul Francez din România la Timișoara și este finanțată de Institut Français Paris.