The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Suprainfinit Collisions – PRIMUL MARATON DE ARTĂ PERFORMATIVĂ DIN ROMÂNIA

Articol / 26 Apr 2024 / Andra Mihai
  • Suprainfinit Collisions – PRIMUL MARATON DE ARTĂ PERFORMATIVĂ DIN ROMÂNIA
1/1
Galeria Suprainfinit vă invită pe data de 28 aprilie la primul maraton de artă performativă din România: Suprainfinit Collisions.  

Evenimentul va debuta mai întâi la galeria Suprainfinit, de la ora 8 la 16, după care, de la ora 16 până la miezul nopții, teatrul independent Apollo111 va prelua statutul de gazdă alături de cei 22 artiști și practicieni culturali naționali și internaționali care vor crea o experiență artistică unică în cele 16 ore de program de vizionare și de participare. 

Publicul larg va avea ocazia să consume arta sub diverse forme, de la un atelier de mișcare cu artista Maria Mora sau o sesiune de lectură colectivă, până la proiecții de video art și o mega petrecere.

Acest tip de eveniment performativ complex este un model inovativ pentru scena culturală din București, dar în țări cu instituții de artă de tradiție este des întâlnit în programele culturale ale unor metropole precum Londra (Transformation Marathon la galeria Serpentine sau Futureritual la  Institute of Contemporary Arts - ICA) sau Helsinki (Ars22: Living Encounters la Muzeul de Artă Contemporană Kiasma).

Colaborarea galeriei Suprainfinit cu teatrul Apollo111 a venit în urma dorinței de a lucra pluridisciplinar, în ideea în care o scenă de teatru și un club pot fi gazde pentru un astfel de maraton în care se regăsesc lucrări video, muzică live, dar și cercuri de lectură și dialoguri interdisciplinare. 

Maratonul își propune să aducă arta și artiștii contemporani mai aproape de iubitorii de artă în toate formele ei, însă, mai departe, fiecare va experimenta sesiunile de artă performativă după propriile afinități și orizonturi. 

Vă invităm, așadar, la o conexiune live cu lumea artei printr-o serie de happening-uri și performance-uri de neratat care se vor desfășura după următorul program:

Galeria Suprainfinit
8:00 - 9:10 

Mișcare liberă și stretching cu Maria Mora
9:10 - 10:00

Mic dejun colectiv
10:00 - 11:30 

On Animals – Sensing Otherness: Reading & Listening Session with Maria Persu (RO) & Alec Holt (UK) (Evenimentul se va desfășura în limba engleză.) 

(O sesiune de citire participativă cu o selecție de fragmente din lucrări literare și teoretice din filozofie, studiile animalelor și dizabilității, explorând granița dintre „animal” și „uman” în relație cu limbajul, sunetul și politica afectului, urmată de o sesiune de ascultare a unui mix sonor, realizat în dialog cu textele selectate) 

12:00-13:00 
Performance-ul artistei Eliza Trefas (RO) 

13:00-13:30
Pauză 

13:30-15:00
Short Declamations for Future Ecologies

Evenimentul invită 5 artiste, curatori, lucrători culturali să împărtășească idei despre viitoruri ecologice 
15:00-16:00

Prânz comunitar 

APOLLO111
16:00-20:00

Proiecții ale unor lucrări video recente, explorând aspecte ale culturii contemporane prin perspectiva unor artiști contemporani locali și internaționali.
21:00-00:00

Concerte si performance live: 

Marina Zispin (UK)
Performance de Lem TragNguyen (DE/VN)
#FLUID (RO) & Raj/Ramya (RO)

***

Despre Galeria Suprainfinit

Galeria Suprainfinit evidențiază practici de artă conceptuală, în special din Europa de Est și Centrală. Susținând lucrări nou comisionate și instalații la scară largă, Suprainfinit este un pilon cheie în ecosistemul cultural din București. Fiind una dintre galeriile cele mai aclamate din Europa de Est, programul galeriei reprezintă 16 artiști emergenți, la mijloc de carieră, și consacrați, care provin din contexte culturale diferite, și care au abordări diverse față de mediile artistice. În paralel cu expozițiile, Suprainfinit acordă o atenție particulară programelor publice pentru a extinde perspectivele curatoriale și artistice. Lărgindu-și cadrul curatorial prin Sequence, un proiect de vitrină vibrant, galeria urmărește să se angajeze într-o abordare multifațetată cu privire la contexte și la conținuturi artistice. Suprainfinit a preluat astfel numele universului plural și utopic creat de colectivul artistic Apparatus 22 în 2015. Galeria Suprainfinit a fost fondată în septembrie 2015 de Suzana Vasilescu, care o conduce și în prezent împreună cu directorul artistic al galeriei, Cristina Vasilescu.

Despre Apollo111

Apollo111 este un teatru, dar și o bibliotecă, o sală de evenimente, un bar – un concept modular. Apollo 111 se află în centrul Bucureștiului, în Palatul Universul, o clădire ce poartă cu ea o istorie ce datează încă de la începutul secolului al XX-lea, odată cu redactarea unuia dintre primele și cele mai cunoscute ziare din România. Clădirea a fost complet reabilitată , spațiul fiind sigur și confortabil, cuprinzând un întreg etaj cu o suprafață de 850 m² dedicată spectacolelor și divertismentului (o sală de teatru cu o capacitate de 140 de locuri și proiecție profesională de cinema, o sală de repetiții, două săli de casting și un bar).

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.