The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Timișoara - explorare urbană și fotografie cu Smaranda Sabina Moldovan

Articol / 26 Ian 2023 / Andra Mihai
  • Timișoara - explorare urbană și fotografie cu Smaranda Sabina Moldovan
1/1
Cum arată orașul prin ochii tăi? 

Arta în comunitate vă invită la o explorare urbană prin care veți descoperi detaliile orașului cărora, în graba de zi cu zi, uităm să le dăm atenție. Veți capta aceste detalii în imagini artistice prin fotografie.

Elementele publicului sau comunului provin din spațiul public, reflectat în zilele noastre ca o zonă socială reprezentată în special de necesitățile legate de desfășurare a cotidianului. Aceste spații sunt străzile, marile magazine, piața, locul de muncă, locuri vizitate în timpul călătoriilor. Inițial, centrele comerciale au fost considerate spații semipublice, dar odată cu dezvoltarea economică ele au devenit un corespondent al agorei, al pieței. Spațiul public al orașului a rămas un loc al desfășurării interacțiunilor din ambientul socialului, al economicului și al politicului, cu deosebirea că în zilele noastre este mult mai dezordonat și haotic decât în Antichitate. Spațiul  contemporan de cele mai multe ori este fragmentat și reprezentat de o suită de spații independente ce se succed.

Obiectele acestui spațiu sunt fragmente ale unei povestiri care se continuă și se dezvoltă chiar în acest moment, fiind în același timp însăși povestea.

Workshopul va fi ghidat de Smaranda Sabina Moldovan și este adresat persoanelor de toate vârstele. Atelierul constă într-un exercițiu de observație a mediului înconjurător. Participanții vor face o plimbare în grup prin Timișoara, încercând să identifice și să fotografieze obiecte ale  spațiului public, ale orașului, stratificarea orașului.

Plecarea se face de la Galeria Park, str. G. Enescu nr. 1, Timișoara, în data de 28 ianuarie de la ora 11.

Pentru participare sunteți rugați să vă înscrieți accesând următorul link, aici
 
Durată: 1-2 ore în funcție de vreme și temperatura.
Materiale: Participanții sunt rugați să aducă un aparat foto sau un smartphone cu cameră foto.
Rezultat: link trimis adreselor de mail înregistrate pentru a încărca cele mai bune 10 fotografii.

În urma selecției vom promova fotografiile online pe paginile proiectului Arta în comunitate.

Arta în comunitate este un proiect prin care aducem arta mai aproape de oameni și oamenii mai aproape de artă prin experiențe directe, întâlniri între artiști și public și printr-o serie de ateliere creative și evenimente de mediere culturală.
 
Smaranda Sabina Moldovan face parte din echipa Arta în comunitate. Din anul 2017 este asistent la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design Timișoara. Demersul ei artistic este în principal bazat pe o zonă abstractă, cu accente pe câmpul de culoare și monocromii, denumite de artistă umbre colorate. Ea operează cu diferite medii de la pictura tradițională la asamblaje și instalații pentru conceptele sale de artă referitoare la obiecte și interacțiuni ale consumismului. Seria de asamblaje din materiale neconvenționale are ca motiv de cercetare tulburarea vizuală, cauzată de ceea ce se poate numi astăzi, o suprastimulare vizuală. Contextul actual oferă date importante despre relația individ-societate, acesta fiind considerat un cadru material, un cadru-obiect.

***

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului  Arta în comunitate, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara în parteneriat cu studioul artouching.

Proiectul este finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Parteneri: DIGITAL:CANVAS, Cultartes, Ornella Studio Design, Facultatea de Arte si Design Timisoara.

Poți descoperi evenimentele create deja în cadrul proiectului accesând următorul link, aici

Sau pe Facebook / Instagram