The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Tineri artiști și tehnologie, într-un nou proiect al Asociației Developing Art

Articol / 10 Mar 2025 / Andra Mihai
  • Tineri artiști și tehnologie, într-un nou proiect al Asociației Developing Art
1/1
„Viitorul e aici, doar că nu e distribuit uniform”, zicea scriitorul american William Gibson. Viitorul nu e SF: e în electrocasnice care ne schimbă felul în care mâncăm, în AI-uri care ne rezolvă munca, în căști EEG care măsoară ce și cum simt mințile și corpurile noastre, parte dintr-un proces de virtualizare fără precedent. 

În acest context, cel mai nou proiect al Asociației Developing Art, Performing the digital. in progress vine să chestioneze – prin artă și noile tehnologii – un viitor care ni se arată mai repede decât îl putem conține și care ne transformă ireversibil.

Concret, Performing the digital. in progress deschide un laborator de cercetare colaborativă, care aduce împreună profesioniștii zonelor de performance & new media cu tinerii artiști din facultățile de profil.

Sub forma unei rezidențe, laboratorul va avea loc în săptămâna 13-17 aprilie, la Centrul Național al Dansului București, și este deschis, pentru aplicații, studenților interesați din cadrul UNATC, UNARTE și altor universități cu profil artistic/vocațional.

În număr minim de 12, cei selectați vor lucra alături de 4 mentori – Andreea Novac (coregrafie), Vlaicu Golcea (muzică și sunet), Sabina Suru (arte vizuale) și Cristian Iordache (tehnologie) –, cărora li se va alătura Alexandra Sofonea, cercetătoare CINETIC. Un alt doilea cercetător CINETIC va fi ales în urma unui apel deschis.

Toți cei din urmă îi vor ghida pe tinerii participanți în procesul de creație al unor lucrări video cu caracter interdisciplinar care să chestioneze impactul tehnologiei asupra corpului și mișcării, emoțiilor și comunicării, socializării și vieții de fiecare zi.

***

Tinerii vor avea la dispoziție o lună în care să producă lucrările. Ulterior, acestea vor fi prezentate într-o expoziție multimedia găzduită de Goethe-Institut București în săptămâna 20-27 mai. Curatorul procesului de creație și al expoziției este Andrei Tudose.

Inițiativă a Developing Art, Performing the digital. in progress e completat de expertiza producătoarei culturale Laura Trocan și a coregrafei Irina Marinescu, aici coordonatoare artistică.

„Ce mi se pare cel mai interesant în Performing the digital. in progress va fi să văd studenți din medii diferite cum lucrează și descoperă lucruri împreună. Va fi o explorare, prin artă, a modului în care tehnologia ne atinge viețile, dar, mai important, e despre cum colaborarea poate genera noi moduri de a gândi critic și de a crea. Sper ca proiectul să contribuie la extinderea limitelor a ceea ce este posibil în arta românească, prin crearea unui spațiu în care tinerii se pot conecta și pot construi împreună.” – Andrei Tudose, curator și manager cultural, co-fondator Marginal

Studenții sunt invitați să aplice trimițând CV-ul, alături de o înregistrare audio/video de maximum 3 minute, în care să vorbească despre ce anume îi motivează să participe. Aplicațiile se vor trimite  pe adresa de email asociatia.developing.art@gmail.com, până la data de 17 martie inclusiv.

***

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Performing the digital. in progress nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.