The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Touch Nature” & be touched by our words | tur ghidat 2.0 @ /SAC Bucharest

Articol / 10 Iun 2024 / Andra Mihai
  • „Touch Nature” & be touched by our words | tur ghidat 2.0 @ /SAC Bucharest
1/1
Cu ocazia doijoi, publicul este invitat la un tur ghidat prin cele două spații expoziționale Touch Nature @ /SAC Bucharest.

Justin Baroncea, Maria Ghement și Anne Lolea vă așteaptă la 6pm la /SAC @ Berthelot (Str. Gen. H. M. Berthelot, nr. 5), apoi la 7:30pm la /SAC @ Malmaison (Calea Plevnei 137 C, Corp B Etaj 2, Atelierele Malmaison).

***
 
Touch Nature @ /SAC Bucharest
curatoriată de Sabine Fellner & Alex Radu
cu un design de expoziție de Justin Baroncea & Maria Ghement
Artiști: Uli Aigner, Matei Bejenaru, Floriama Candea, Codruța Cernea, Adriana Chiruta, Ciprian Ciuclea, Larisa Crunțeanu, Anna Dumitriu & Alex May, Michael Endlicher, Thomas Feuerstein, Peter Hauenschild, Barbara Anna Husar, Nona Inescu, Kitty Kino, Aurora Kiraly, Alexandra Kontriner, Ana Maria Micu, Nicoleta Mureș, Klaus Pichler, Monika Pichler, PRINZpod, Oliver Ressler, Gregor Sailer, Elisabeth von Samsonow, Hans Schabus, Ramona Schnekenburger, Marielis Seyler, Paul Spendier, Oana Stanciu, Mircea Suciu, Dan Vezentan, Judith Wagner, Nives Widauer & Laurent Ziegler
Proiectul Touch Nature, inițiat de Forumul Cultural Austriac, cu un concept propus de curatoarea Sabine Fellner, este un demers expozițional itinerant prezentat în 11 țări din Europa, precum și în Statele Unite. El își propune o explorare a rolului artei în chestionarea crizei ecologice din ce în ce mai severe, prin lucrări ale unor artiști contemporani din Austria și din fiecare țară gazdă, întotdeauna într-un format original, site-specific, adaptat fiecărui context cultural în parte.
În Touch Nature la /SAC, lucrările artiștilor austrieci și români intră în dialog, propunând o privire critică asupra modificării profunde a ecosistemului nostru planetar în Antropocen și examinând din diferite perspective criza ecologică. Prin medialități artistice proprii, fiecare își formulează opoziția împotriva exploatării omului și a naturii la nivel global sau proiectează viziuni purtătoare de speranță cu privire la noi dinamici/compoziții uman – non-uman. Introspectiv, expoziția-instalație devine o imersiune în diversitatea spectrală a atitudinilor, trăirilor și reacțiilor psiho-emoționale în raport cu efectele devastatoare ale Antropocenului ecocidar: de la activism la anxietate climatică, solastagie, melancolie, shadowtime, depresie, abandon, și din nou la imaginări de soluții inovatoare sustenabile. A dovedi prin documentare, a formula proteste și a concepe scenarii posibile dar ce pot părea utopice reprezintă instrumente fundamentale în aceste confruntări artistice din spațiul /SAC.
Componentă din parcursul internațional al unuia dintre cele mai mari și mai provocatoare demersuri curatoriale itinerante de acest gen, expoziția Touch Nature capătă la București o nouă interfață între contribuțiile externe și cele locale. Continuând o cercetare specifică la /SAC, a (spațiului) expoziției (de grup) ca un mediu în sine și loc de întâlnire, abordat implicit colaborativ, și punerea în scenă/spațiu la Touch Nature este diferită de practicile/ paradigma de tip white-cube, astfel, designul de expoziție este conceput ca o instalație în sine, cu narațiunile sale conectate la intențiile curatoriale. Expoziția se desfășoară în ambele locații /SAC, Berthelot și Malmaison – spații diferite atât ca arhitectură cât și context, fiecare cadru/ambient are o poveste diferită și (re)contextualizează lucrările în discurs, existând însă o continuitate între ele, dar și un contrast surprinzător. La Berthelot, devenim rezidenți într-o casă-locuință standard dintr-un viitor imaginat, iar la Malmaison ne rătăcim într-un laborator-arhivă – o mutație în evoluția conceptelor de wunderkammer și collector’s room – cu (ne)numărate curiozități (perspective) artistice dintr-un trecut care este prezentul de azi.
Expoziția este organizată de /SAC Bucharest și de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului Federal Austriac al Afacerilor Europene şi Internaționale.