The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Vernisajul expoziției “Distilled out of Figuration” Debutează la Meron Gallery, în Cadrul OM – Transilvania International Dance Festival

Articol / 08 Oct 2024 / Andra Mihai
  • Vernisajul expoziției “Distilled out of Figuration”  Debutează la Meron Gallery,  în Cadrul OM – Transilvania International Dance Festival
1/1
În cadrul OM – Transilvania International Dance Festival, Galeria Meron are plăcerea de a prezenta “DISTILLED OUT OF FIGURATION”, o expoziție colectivă ce reunește lucrările a șase artiste emergente: Maria Luiza Balan, Taisia Corbuț, Iulia Hlihor, Ana Cristina Lupu, Lavinia Oniciuc și Mara Popa, sub îndrumarea curatorială a Ioanei Olăhuț.Vă invităm să celebrați deschiderea festivalului OM prin participarea la vernisajul expoziției “DISTILLED OUT OF FIGURATION”, care va avea loc joi, 10 octombrie 2024, de la ora 20:00, la Meron Gallery. Expoziția, curatoriată de Ioana Olăhuț, reprezintă o extensie naturală a temei festivalului, aducând în prim-plan lucrările a șase artiste emergente de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Expoziția explorează tema corpului uman și rolul acestuia în spațiul artistic, navigând între mișcare și repaus, între materialitate și abstractizare. Tema corpului este abordată din multiple perspective de cele șase artiste ale expoziției, ale căror lucrări transformă corpul uman într-un instrument al narațiunii vizuale, fie că este vorba despre reprezentarea abstractă, fie despre analiza detaliată a formei.

În lucrările Taisiei Corbuț corpul este epurat total de orice semn al carnalității sale, sintetizat prin austeritatea unei linii care îi trasează conturul, nu îi poți identifica vârsta, rasa, timpul în care a trăit sau spațiul geografic pe care l-a parcurs. Personajele sale amprentate în piatră par semne hieroglife sau rămășițe fosilizate alor unor lumi demult apuse.

Pe suprafețele sale geometrice adesea neregulate, alcătuite din fragmente de oglindă, Maria Luiza Balan surprinde un corp imersat în reflecțiile sale, într-o perpetuă căutare identitară. Privitorul nu pare să aibă o prea mare relevanță pentru acest personaj feminin întors cu spatele, care se expune privirii dar se refuză comunicării, mereu același și totuși altul în fiecare lucrare, rămâne doar un martor extern care încearcă să intuiască posibilele gânduri iscate în singurătatea oglindirii sale.

Seria de picturi ale Iuliei Hlihor te duce cu gândul la un cufăr plin cu pergamente vechi pe care l-ai descoperit accidental în podul unui lăcaș de cult sau într-una din școlile de miniatură din romanele lui Orhan Pamuk. Mici, prețioase și pictate cu măiestrie cromatică migăloasă, au un mister ermetic care te îmbie să le deslușești sensuri noi de fiecare dată.

Ana Cristina Lupu prezintă un corp fragmentat, care te duce cu gandul la un tors matrice găsit parcă în laboratoare de creație ale noului om sau la element prefabricat rătăcit/uitat într-o vitrină abandonată, configurat din suprapuneri de tușe fluide și dezinvolte.

În picturile sale, Lavinia Oniciuc face recurs la un tip de studiu naturalist al personajelor sale. Fără a face rabat la redarea corectă a structurii anatomice, le surprinde cu finețe mișcările subtile și expresiile faciale, învăluindu-le într-o lumină care ne spune destul de multe despre tandrețea cu care le privește.

Poate singurele din această expoziție, personajele Marei Popa sunt corpuri care locuiesc spațiul. Corpuri care străbat spațiul, îl explorează și își lasă asupra-i umbra. Chiar dacă nu poți identifica cu exactitate locația, îți dai seama că sunt personaje plecate într-o călătorie nocturnă, inițiatică.
 

Despre OM – Transilvania International Dance Festival

Asociația OM Centru Coregrafic, fondată de coregrafa Oana Mureșan, anunță cu entuziasm lansarea primei ediții a OM – Transilvania International Dance Festival, un eveniment ce promite să aducă dansul contemporan în prim-planul vieții culturale din Cluj-Napoca, între 10 și 13 octombrie 2024. Acest festival își propune să exploreze conexiunile profunde dintre corp, mișcare și diverse forme de artă, creând un cadru multidimensional de experiențe artistice.

OM – Transilvania International Dance Festival oferă publicului patru zile de spectacole de dans, expoziții, ateliere coordonate de coregrafi recunoscuți, proiecții de filme și dezbateri menite să aducă în discuție teme universale precum identitatea, emoțiile, relațiile sociale și interacțiunea cu spațiile. Cu tema inaugurală, „Ritm comun”, festivalul își propune să aducă laolaltă arta vizuală și dansul contemporan, căutând un limbaj comun prin care să se exprime și să se înțeleagă diversitatea artistică și culturală.

Această expoziție oferă o perspectivă vizuală asupra corpului și mișcării, explorând modalități inovatoare prin care artele vizuale și dansul contemporan se intersectează. Publicul este invitat să descopere noi forme de exprimare a corpului prin prisma artei vizuale, evenimentul fiind însoțit de discuții captivante despre procesul creativ și perspectiva fiecărei artiste implicate.

 
Despre Meron Gallery


Galeria Meron, aflată în inima orașului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, clădire emblematică din categoria monumentelor istorice construită în 1910, dispune de o suprafață generoasă, cu vitraje impresionante și tavane înalte.

Clădirea a fost redată comunității în scopul promovării artei și a artiștilor, creând o atmosferă unică, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astăzi brandul Meron) și arta se întâlnesc și se completează reciproc, aducând valoare comunității artistice și culturale din Cluj-Napoca.

Galeria poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, iar accesul în cadrul galeriei este gratuit pentru vizitatori.