The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016

News / 19 Mai 2016 / RDW team
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Asociația Culturală Noblesse - Fusion Arts
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016The Ark – Bursa Mărfurilor Creative - Bucureștii de azi. Viziunea artiștilor de mâine
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016The Morodan Offices and Showroom -“Never COMPLAIN. Never EXPLAIN”
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Maison V - „Hedonismul Artei Efemere”
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016A solo show of Carmen Secăreanu - Doamne în așteptare
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016ROD Cărturești - Vă rugăm nu vă așezați #2 – Design românesc de sine stătător
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Stadio – Restaurant cu Atrium - Color me smart!
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016ZOOT.ro - Lea Rasovszky & Alexandru Petre art-fashion experiment @ZOOT.ro
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Meșteshukar ButiQ Evoluția meștesugului rom și a meșteșugarilor: de la arhaic la contemporan
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016NeoGalateca Gallery Shop- Neo Studio
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Galeria Galateca - TILT de Richard Scott
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Ambasada Suediei în România - Swedish Dads
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Fundația EIDOS - UNFINISHED Bucharest Festival of Visual Arts
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Latitudine53 by Manasc Isaac - Estetica Obiectului Găsit
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Nod makerspace - NODeschis
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Adelina Ivan - Time Delusion
 • Ce poți vedea marți, 24 mai la RDW 2016Asociaţia Identitate Culturală Contemporană - Design local pe scena globală
1/17
KNOWLEDGE DAYS

Mapping the change // 24 mai, 11:00 //Institute, the café

o conferință realizată în parteneriat cu Gala Societății Civile / a conference made in partnership with Gala Societății Civile

Invitați speciali - Marc Andrews & Christian Degen de la andrews: degen, coordonatorii proiectului Mapping the city - vor vorbi despre evoluția designului social, prezentând studii de caz și exemple de proiecte care au reușit să folosească creativitatea și instrumentele specifice designului în scopul dezvoltării urbane și sociale. Aceștia  vor prezenta rezultatele workshopurilor “Mapping the city”, pe care le-au organizat în toată lumea și care au ca scop exploatarea orașelor și folosirea gândirii și instrumentele specifice designului ca o metodă de cercetare și soluționare a unor probleme punctuale.

În a doua parte a conferinței, un panel format din specialiși în dezvoltare urbană și comunitară și conservarea patrimoniului prin design contemporan vor dezbate despre rolul creativității și a designului în contextul dezvoltării urbane, sociale și comunitare și vor prezenta proiectele pe care le coordonează. Printre vorbitori se numără – Cristi Borcan și Alex Axinte - Studio Basar, Vera Marin – Asociația pentru Tranziție Urbană, coordonatorul proiectului Urboteca, Anamaria Vrabie de la URBAN INC, Teodor Frolu- Patzaikin, Loredana Pana- Deltacraft, Andrei Georgescu- Mesteshukar Butiq

ÎN ORAȘ

9:00 -  18:00 // Deschiderea oficială -11:00 // Asociația Culturală Noblesse - Fusion Arts // Palatul Noblesse, Strada Sfinților, nr. 7

Fusion Arts este un proiect care aduce în prim plan ideea de fuzionare intre design interior cu piese statement de designer și artă plastică în spații rezidențiale. În completarea expoziției, Biblioteka – Hub for designers organizează o serie de conferințe pe diverse teme conexe expoziției.

9:00 - 21:00 // The Ark – Bursa Mărfurilor Creative - Bucureștii de azi. Viziunea artiștilor de mâine// The Ark, Strada Uranus, nr. 150

The Ark găzduiește expoziția de 35 de tablouri reprezentând monumente istorice din București, văzute prin ochii artiștilor de mâine, Laurențiu Dimișcă și 5 artiști debutanți.
Eveniment realizat de Fundația Outsider Art și Asociația Rhabillage, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

10:00 - 18:00 // The Morodan Offices and Showroom -“Never COMPLAIN. Never EXPLAIN” - Șarmul aristocrației digitale și incredibila lor romgleză // Strada Aurel Vlaicu, nr. 137

Excesivul e noul normcore și ginul, noua cupă de șampanie. Let’s drink & gossip despre influența în online, marca personală cu alonjă și curajul de a fi diferit în „bastide-ul” MORODAN din centrul Bucureștilor, în prezența încântătoarei Ana, gazda domniilor voastre din salonul aristocrației mileniste.

10:00 - 20:00 // Maison V - „Hedonismul Artei Efemere” - Expoziție de artă comestibilă // Strada Dobrota, nr. 16

Maison V prezintă o expoziție de artă comestibilă care arată plăcerea de a consuma, în mod literal, o operă de artă.

10:00 - 22:00 // A solo show of Carmen Secăreanu - Doamne în așteptare//ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90

Conceptul este inspirat de poemul lui Geoffrey Chaucer „Legenda bunei femei” și de poveștile nepovestite a șapte femei menționate ca fiind „Doamne în așteptare”. Este vorba despre intimitate și legături între trup (social) și artă și cum sunt ele regăsite atât în spațiul public, cât și înăuntrul unui muzeu.

10:00 - 22:00 // ROD Cărturești - Vă rugăm nu vă așezați #2 – Design românesc de sine stătător// Cărturești Carusel, Strada Lipscani, nr. 55

O nouă ediție cu scaun la cap de  „Vă rugăm nu vă așezați”- expoziție de design românesc de sine stătător, cu scaune mândre și minți luminate.

10:00 - 00:00 // Stadio – Restaurant cu Atrium - Color me smart! // Strada Ion Câmpineanu, nr. 11

STADIO își invită clienții să coloreze pe un panou amplasat în Atrium, fiecare având ocazia să fie designerul propriului segment. Alăturarea segmentelor pe panou dă naștere unui desen-mesaj care sugerează puterea oamenilor atunci când sunt uniți.

11:00-20:00 // ZOOT.ro -  Lea Rasovszky & Alexandru Petre art-fashion experiment @ZOOT.ro // B-dul Regina Elisabeta, nr. 40

Cabina de Fericire ZOOT Cișmigiu va deveni un spațiu experimental, la granița dintre modă și artă, printr-o instalație creată de artiștii Lea Rasovszky și Alexandru Petre. Pe 31 mai, ora 19:00, devoratorii de creativitate românească vor participa la un performance artistic realizat pe un suport absolut neașteptat.

12:00 – 19:00// Meșteshukar ButiQ Evoluția meștesugului rom și a meșteșugarilor: de la arhaic la contemporan // Strada Edgar Quinet, nr. 7

Meșteshukar ButiQ este o rețea de întreprinderi de economie socială care a revalorizat meșteșugul rom, reunind tehnici vechi cu designul contemporan în colecții de lifestyle. Expozitia este dedicata evoluției și măiestriei meșteșugarilor romi care au reușit să conceptualizeze un produs prin mentoratul designerilor internationali.

12:00 - 20:00 // NeoGalateca Gallery Shop- Neo Studio. A Programme for Bright Young Students and Trainees // Strada C.A. Rosetti, nr. 2-4

Neo Studio. A Programme for Bright Young Students and Trainees continuă colaborarea Neogalateca -Universitatea Națională de Arte cu o dublă expoziție: InPSYme, coordonată de prof. Univ. Ioana Sanda Avram (Secția Modă) și Decantări, organizată de prof. Univ. Dr. Dorina Horătău (Secția Textile).

12:00 - 20:00 // Galeria Galateca - TILT de Richard Scott // Strada C.A. Rosetti, nr. 2-4

TILT de Richard Scott este o meta-expoziție care investighează natura formelor și structurilor ce dau contur existenței noastre. Pornind de la dihotomiile plin-gol, lichid-solid,  lucrările experimentează perspectiva și reflecțiile care induc în eroare și parcurg noțiunea de singularitate versus reprezentativitate.

14:00 – 20:00,  Noaptea Muzeelor- 14:00-01:00 // Ambasada Suediei în România - Swedish Dads // ARCUB Gabroveni, Strada Lipscani, nr. 84-90

Child rearing has traditionally been the preserve of women but a growing number of fathers in Sweden have begun to see the advantages of taking parental leave. The photo exhibition Swedish Dads explores how Swedish fathers view the modern male role in contrast to the traditional, stereotype parental role.

Fundația EIDOS - UNFINISHED Bucharest Festival of Visual Arts // ARCUB: Strada Lipscani, nr. 84 – 90

14:00 - 21:00 // Latitudine53 by Manasc Isaac -  Estetica Obiectului Găsit// B-dul Hristo Botev, nr. 27, et.1, ap.1

Expoziţia propune un cadru pentru dialogul dintre obiectul de design contemporan şi „obiectul găsit”, acel ceva care provoacă amintiri, care nelinişteşte în situaţia unei posibile înstrăinări, pe care îl păstrezi în spatele sertarului, îl cureți din când în când şi speri că îl vei valorifica cumva, cândva.

16:00 - 20:00 // Nod makerspace -  NODeschis // Splaiul Unirii, nr. 160

Vizitatorii au ocazia să vadă, să atingă, să testeze o serie de obiecte, materiale, instalații și o expoziție a tinerilor makeri. Meșteșugurile vor fi prezente prin expoziția „Design-ul la origini”, produs colaborativ al designerilor din Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria versus meșteșugari sau artiști populari.

19:00 // Adelina Ivan - Time Delusion // KUBE Musette - Calea Victoriei, nr. 114

Lucrările Adelinei Ivan explorează întrepătrunderea timpului cu spațiul și memoria, prin deconstrucția și transpunerea lor în fibre textile și obiecte tridimensionale.

19:00 // Asociaţia Identitate Culturală Contemporană - Design local pe scena globală // Conceptual Lab - Strada Dionisie Lupu, nr. 56

Are România puterea de a oferi pieței internaționale branduri create local, ce reușesc pe piața internațională? Ne propunem să vedem care sunt avantajele/dezavantajele designului local. Deoarece credem în puterea resurselor locale, vrem să vedem în ce măsură putem avea un brand recognoscibil la nivel internațional.