The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

FOOD SRL

/ 13 Ian 2015 / Maria Neneciu
  • FOOD SRL
  • FOOD SRL
  • FOOD SRL
  • FOOD SRL
1/4
Am observat că în România există din ce în ce mai multe inițiative și proiecte care vizează o alimentație mai sănătoasă, tot mai multe businessuri locale născute din pasiune pentru mâncare, un număr impresionant de proiecte legate de nutriție și un interes crescut pentru localuri și restaurante ce propun meniuri alternative, ceea ce ne bucură și ne convinge că acest subiect merită atenția noastră, așa că ne-am hotărât să descoperim (cu ajutorul vostru, desigur!) o parte din modelele de antreprenoriat creativ cu multe kcal (sau nu!), dar și proiecte sau inițiative care se învârt în jurul mesei și care folosesc mâncarea ca pretext pentru demararea unor discuții mai complexe.
 
Subiectul mâncării este cu siguranță unul inepuizabil și are multe straturi și ingrediente, de la diete inspirate din Paleolitic, până la dezbateri aprinse legate de etichetarea Bio sau agricultura intensivă, de la subiectul organismelor modificate genetic și până la rolul comunitar al piețelor și târgurilor alimentare într-un oraș, mâncarea este un subiect strâns legat de ...orice! De la bloguri de lifestyle și food, care ne permit să pătrundem în universul privat al celor pasionați de mâncare și până la marile piețe sau lanțuri de magazine din oraș, de la restaurante raw și până la proiecte de bucătării comunitare, există, suntem conviși, multe povești cu și despre mâncare, care au ca protagoniști oameni pasionați de ce fac și pe care ne-am dori să le descoperim și promăvăm, iar la sfârșit să tragem împreună nișe concluzii. Pentru sugestii avem și o rubrică de comentarii mai jos. 
 
Prima oprire am făcut-o la Sis-n-me, o cofetărie raw-vegan, proaspăt deschisă în București de două surori: Mădălina Belu și Andreea Ionescu, unde am stat puțin de vorbă cu Theo Pislaru, care face parte din mica, dar energica echipă a acestui proiect frumos. Și sănătos.

Ce este Sis-n-me și cum s-a născut acest proiect?

Sis-n-me este o dulcicaterie de tip raw-vegan care s-a născut, în primul rând, din pasiunea a două surori pentru dulciuri și apoi din dorința de a oferi copiilor, și nu numai, o alternativă sănătoasă la dulciurile din comerț. Datorită modului de preparare, produsele sis-n-me nu doar că își păstrează intacte enzimele, mineralele și vitaminele, dar sunt și foarte sățioase  și oferă o energie crescută pe parcursul întregii zile. În plus, eliminarea zahărului rafinat din meniul zilnic nu poate aduce decât beneficii pe termen lung. Sis-n-me a apărut în decorul "Fabrica" în iunie 2014, când am găsit un spațiu care fusese destinat tot unei cofetării. Am considerat această coincidență aducătoare de noroc și, câteva zile mai târziu, spațiul era deja închiriat.
 
Cum se dezvoltă trendul de raw food în România și ce sperați să se întâmple pe viitor? Ce alte proiecte din această zonă ați mai recomanda?
 
În ultimii ani s-au auzit din ce în ce mai multe lucruri despre acest stil de viață, iar numărul celor interesați de păstrarea stării de sănătate printr-o alimentație corespunzătoare, este în continuă creștere, dar nu cred că poate fi vorba doar despre un trend, în măsura în care adoptarea unui regim de hrană vie contribuie decisiv la vindecarea unor boli extrem de grave. Până la urmă, trecerea la raw veganism este o alegere personală care ar trebui făcută cu responsabilitate, ascultând în primul rând nevoile propriului organism și în urma unei documentări serioase asupra subiectului. Cine adoptă acest regim doar pentru a se alinia unor tendințe, cel mai probabil, nu și-l poate asuma ca stil de viață și nu va reuși să ajungă în armonie cu el însuși ca să se bucure cu adevărat de beneficiile ce decurg din această alegere. Speranța mea este ca tot mai mulți oameni vor conștientiza cât de importantă este alimentația în clădirea unei sănătăți durabile și că suntem responsabili pentru ceea ce transmitem și oferim copiilor noștri, nu numai în materie de educație sufletească și emoțională, ci și nutrițională.Din fericire, în București, oamenii interesați de hrană sănătoasă se pot bucura de o ofertă variată de restaurante raw-vegan.

Pe care le-ai recomanda?

Rawdia și Fibrio.

Cum ați ajuns la concluzia că este nevoie de un proiect ca Sis-n-me în București?
 
Când am pornit pe acest drum nu ne-am gândit neapărat la partea de business a acestui proiect. A fost o decizie spontană determinată, în principal, de dorința noastră de a transforma o pasiune într-o activitate zilnică. Am pornit în această călătorie vizând în primul rând copiii, deoarece credem că pentru a fi durabile, gusturile sănătoase se educă de timpuriu. Asa cum spune Elena Pridie, e un paradox faptul că, în ultimele decenii, tehnica a cunoscut progrese inimaginabile, în timp ce sănătatea oamenilor s-a degradat din ce în ce mai mult. Sunt puțini cei care au conștientizat că există o legătură strânsă între hrana zilnică și sănătate.Tocmai din acest motiv cred cu tărie că avem nevoie de orice proiect care să se dezvolte în zona alimentației sănătoase.
 
Ce credeți că ne lipsește pe plan local când vine vorba de proiecte legate de mâncare?  
 
Mi-ar plăcea mult să vad o schimbare majoră în ceea ce privește conceperea meniurilor pentru copii la restaurante. În zona asta se poate lucra cu mult mai multă responsabilitate, având în vedere că există o mulțime de alternative sănătoase și atractive pentru cei mici.
 
Ce părere ai despre spațiul gastronomic românesc?
 
Pasiunea mea este indreptată exclusiv către prepararea dulciurilor de tip raw-vegan, nu sunt o gurmandă și, prin urmare, nu aș putea să-mi exprim o opinie pertinentă legată de spațiul gastronomic românesc.  Ce as putea să spun, ca simplu observator, este că majoritatea românilor este loială unor practici de consum vădit dăunătoare sănătății. Se consumă prea mult la o singură masă și se fac combinații nepotrivite între alimente, ceea ce duce la o digestie defectuoasă.
 
3 cărți legate de mâncare pe care le-ai recomanda
 
Studiul China - dr Colin Campbell; Elena Pridie - Copilul vegetarian și Elena Pridie - Gătește repede, sănătos și gustos
 
3 bloguri: cristelageorgescu.ro; corneliamarin.ro; ligiapop.com

 
 
Photo credits: Alina Zainea