The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Trienala de Arhitectură East Centric 2016

News / 27 Oct 2016 / INSTITUTE.RO
  • Trienala de Arhitectură East Centric 2016
  • Trienala de Arhitectură East Centric 2016
  • Trienala de Arhitectură East Centric 2016
  • Trienala de Arhitectură East Centric 2016
  • Trienala de Arhitectură East Centric 2016
1/5
Cu îndemnul „celebrează arhitectura de lângă tine”, Trienala de Arhitectură East Centric a cuprins de la jumătatea lunii septembrie capitala României pentru mai bine de 3 săptămâni, aducând la București cele mai recente realizări în arhitectură şi amenajări, practici și teorii din țările Europei Centrale și de Est, dar și pe creatorii lor. Compusă din 4 secțiuni principale care au acoperit weekend-urile cu prezentări și conferințe ale invitaților speciali, a doua ediție a Trienalei de Arhitectură a prilejuit vizita în România a numeroși arhitecți celebri care au fost impresionați de anvergura evenimentului dar mai ales de relevanţa lui în contextul regional actual. 
 
„În arhitectura din țările emergente, este extrem de important să producem propria cunoaștere și nu doar să o importăm din vest”, a spus arhitectul croat Marko Sančanin. Tot despre importanța regională a Trienalei a vorbit și teoreticianul Alberto Pérez-Gómez, argumentând necesitatea acestui eveniment: „este fundamental să identificăm probleme şi chestiuni importante legate de contextul cultural central și est-european, altfel vom repeta la nesfârşit greșelile și formalismul întregii lumii. Este foarte curajoasă inițiativa, sper ca Trienala să continue cu ediții în următorii ani.” 
 
O arhitectură responsabilă, pentru cetățeni

În cadrul modulului „Premiile Arhitext East Centric”, președintele juriului - arhitectul Dietmar Feichtinger, aflat la prima sa vizită în București, a remarcat demersul ca fiind extrem de necesar pentru a construi responsabil, cu grijă față de generațiile viitoare. „Sunt foarte impresionat de calitatea înaltă a proiectelor participante”, a apreciat Feichtinger. Același punct de vedere a fost împărtășit de Vlad Alexandrescu (Ministrul Culturii 2015-2016), prezent la gala de decernare a premiilor pentru practică arhitecturală. El a declarat că a remarcat în proiectele expuse „o grijă deosebită pentru mediu și pentru dimensiuni, o anumită chenoză, în sensul unei simplități și modestii, o tendință care sper să ajungă și în România”.
Trienala include o competiție de practică arhitecturală, dar și una de gândire în arhitectură, despre care profesorul Vladimír Šlapeta spune că trebuie să fie baza pentru toate inițiativele arhitecturale. „Este cu atât mai important că această trienală este inițiată în România, o țară care nu până demult era în afara Uniunii Europene și în care am atâția colegi tineri și competenți.” Concursul de eseuri Discursuri Critice particularizează evenimentul și îl distinge de celelalte trienale și bienale de arhitectură.
La a doua vizită în București, arhitectul norvegian de origine finlandeză Sami Rintala a remarcat efervescența capitalei şi a îndemnat arhitecții „să nu mai construiască clădiri pentru 20 de ani ci unele care să dăinuie sute de ani. Aceasta este arhitectura responsabilă.” Tot el a sugerat: „Casa Poporului ar trebui să se deschidă mai mult publicului larg”, menționând că o grădină publică ar fi printre destinațiile care ar „îmblânzi puțin clădirea rece”. 
 
Premii pentru arhitectură, teorie și mentorat
 
În cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric s-au acordat 10 premii arhitecților celor mai spectaculoase case, muzee și amenajări realizate în ultimii ani în regiune, dar și autorilor celor mai inspirate și convingătoare eseuri critice. Astfel, câștigătorii ediției 2016 sunt: 
 
• Design Interior: AB Forum (Croația) pentru amenajarea expoziției permanente a Muzeului de Arheologie din Zadar
• Amenajări exterioare: Nikiforidis-Cuomo Architects (Grecia) pentru reconfigurarea promenadei de pe țărmul orașului Salonic
• Clădiri rezidențiale: ADN BA (România) pentru Proiectul „Ansamblul de locuințe în București” 
• Clădiri publice: Radionica Arhitekture (Croația), în colaborare cu Vanja Ilić pentru proiectul Muzeului Culturii Vučedol din Vukovar 
• Regenerare: Hertl.Architekten (Austria) pentru proiectul „Casa din Grădină”
• Premiu Special al revistei Arhitext: EAA–Emre Arolat Architecture (Turcia) pentru proiectul Moscheea Sancaklar
• Discursuri Critice  / Perspective Teoretice: Ștefan Cristian Popa (România - Marea Britanie) 
• Discursuri Critice / Perspective Practice: Ștefana Grădinariu (România - Marea Britanie) 
• Profesorii Noștri: Ana Maria Zahariade (România)
• Profesorii Noștri: Vladimir Šlapeta (Cehia)

La galele de decernare a trofeelor Trienalei au fost prezenți ambasadori și reprezentanți ai Ambasadelor Sloveniei, Greciei, Croației, Serbiei, Germaniei și Statelor Unite ale Americii, precum și reprezentanți ai Centrului Cultural Ceh, Forumului Cultural Austriac și Institutului Polonez din București. 
 
Ediţia 2016 a Trienalei a prilejuit apariţia a 3 publicații: catalogul expoziției principale, Drifiting Architecture, cartea de eseuri Na(rra)tions și numărul special al Revistei Arhitext cuprinzând 4 fascicole dedicate modulelor și proiectelor conexe, toate disponibile pentru comandă pe www.arhitext.com/shop La acestea se adaugă expoziția Agora Experiments, ce poate fi accesată online, şi care continuă să primească noi proiecte, pe lângă cele 23 de instalații de arhitectură construite cu și în folosul direct al comunității: http://bucharest-triennale.eu/agora-experiments-exhibition.

„Şi această ediţie a Trienalei şi-a propus să continue şi să îmbogăţească proiectul de creare a unei platforme regionale, de comunicare, de schimb de idei şi experienţe între arhitecţi, designeri, urbanişti, dar şi profesionişti din domenii strâns legate de aceştia. Ne bucurăm că am putut avea alături de noi arhitecţi din întreaga Europă, dar şi din Canada sau Japonia şi ne dorim în continuare să itinerăm şi să prezentăm expoziţiile principale ale Trienalei şi în alte centre culturale din regiune şi, de ce nu, chiar şi dincolo de aceasta”, a declarat Arpad Zachi, directorul Trienalei de Arhitectură East Centric.
 
Între 16 septembrie și 9 octombrie, peste 50 de arhitecți de renume au fost prezenți la București pentru a-şi prezenta lucrările sau a juriza competiții de arhitectură și de critică, pentru a susține conferințe şi a participa la dezbateri în cadrul celei de-a doua ediții a Trienalei de Arhitectură East Centric, organizată de Fundația Arhitext Design (producător şi promotor) împreună cu Ordinul Arhitecților din România (partener strategic principal) și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (partener strategic). Expozițiile principale au reunit peste 200 de proiecte ce surprind practica arhitecturală recentă din cele 26 de țări ale Europei Centrale și de Est și au fost găzduite de Teatrul Național din București, ARCUB Gabroveni şi Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România. Spectacolele de muzică și teatru au completat programul ediției 2016 a cărei temă a fost „Drifting”.