The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Concurs de proiecte pentru reprezentarea României la Bienala de Artă de la Veneția 2017

News / 25 Noi 2016 / INSTITUTE.RO
  • Concurs de proiecte pentru reprezentarea României la Bienala de Artă de la Veneția 2017attilakim.com
1/1
Concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 57-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă — la Biennale di Venezia se află în plină desfășurare și este deschis participării autorilor individuali sau reuniţi în colective ori organizaţii nonguvernamentale de profil. Înscrierile se pot face până pe 12 decembrie 2016 (ora 14:00).

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român, cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București, au organizat pe 16 noiembrie o discuție publică despre tema acestei ediții, despre așteptările privind participarea României și despre schimbările operate asupra Regulamentului de Organizare și asupra procesului de selecție.

Au participat: Corina Șuteu (Ministrul Culturii), Ireny Comarschi (Director General al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, Ministerul Afacerilor Externe), Liviu Jicman (Vicepreședinte Institutul Cultural Român), Călin Dan (Director Muzeul Național de Artă Contemporană), Attila Kim (Comisarul României la cea de-a 57-a ediție a Biennale di Venezia International Art Exhibition – 2017), Ruxandra Demetrescu (profesoară UNArte), Anca Verona Mihuleț (curatoare), Oana Radu (coordonatoare a prezenței României din 2015), Suzana Dan (artistă). Moderator: Cristian Neagoe.

Pentru ca artiștii și curatorii din întreaga țară să poată avea acces la discuția publică, aceasta a fost înregistrată cu sprijinul Casei Jurnalistului (video: Venera Dimulescu) și poate fi urmărită aici.

„Într-o lume plină de conflicte și de șocuri, în care umanismul este serios periclitat, arta este cel mai prețios element al ființei umane. Este locul ideal pentru reflecție, exprimare individuală, libertate și întrebări fundamentale. Este un «da» pentru viață, cu toate că, uneori, în umbra sa se găsește un «dar». Mai mult ca oricând, rolul, vocea și responsabilitatea artistului au devenit cruciale în cadrul dezbaterilor contemporane”, își detaliază Christine Macel, curatoarea Bienalei în 2017, tema intitulată “VIVA ARTE VIVA”.

Conform noului regulament stabilit de organizatori, începând cu această ediție, România va fi reprezentată la Bienală printr-un singur proiect ce se va desfășura în ambele spații expoziționale deținute de țara noastră la Veneția: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (cu adresa în Cannaregio 2211, Venezia 30121). Tot o premieră este și faptul că la această ediție concursul va avea două etape de jurizare: prima cu rol de definire a conceptului curatorial și a conținutului, urmată de selectarea finaliștilor, care vor fi invitați să detalieze proiectul în etapa a doua de concurs. 

Regulamentul de Organizare poate fi consultat în detaliu aici.

Ministerul Culturii l-a desemnat pe arhitectul Attila Kim drept Comisar al participării României la cea de-a 57-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, care se va desfășura în perioada 13 mai – 26 noiembrie 2017, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 10, 11 și 12 mai 2017.

Bienala de Artă de la Veneția este cel mai influent eveniment de artă contemporană din lume — 89 de țări și sute de evenimente conexe au parte de atenția a peste o jumătate de milion de vizitatori, ce acoperă timp de șapte luni fiecare colț al unui oraș plin de capodopere. Puteți consulta aici un istoric al participărilor românești din 1907 până azi. Mai multe informații despre Bienala de la Veneția pot fi accesate pe site-ul evenimentului.