The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

ART ENCOUNTERS 2017

News / 16 Aug 2017 / INSTITUTE.RO
  • ART ENCOUNTERS 2017
  • ART ENCOUNTERS 2017Pavel Curagau
  • ART ENCOUNTERS 2017MIRCEA_SUCIU@YMAIL.COM
1/3
Art Encounters 2017 se va desfășura în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie 2017, la Timișoara și Arad. 
 
Concentrându-se pe arta românească, dar și pe o selecție extinsă de artiști internaționali, bienala va fi punctul de întâlnire al artelor vizuale cu publicul larg. 
 
Pentru a doua ediție a bienalei Art Encounters, curatorii Ami Barak și Diana Marincu își propun să caute și să inventarieze porțiuni din realitatea cotidiană, urmărind modurile în care artiștii contemporani se confruntă cu realitatea zilnică, devenită din ce în ce mai instabilă. Precum în romanul lui George Perec, La vie mode d’emploi [Viața – mod de întrebuințare], expoziția centrală va prezenta fragmente, personaje și situații, povești de o zi și de o viață. 
Art Encounters 2017 se află la confluența dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, aducând laolaltă expoziții, evenimente de tip performance și proiecții de film, dezbateri și conferințe. Alături de aceste formate de expunere, în acest an, bienala marchează un moment în care scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul evenimentului prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local.
Prima listă a artiștilor prezenți în cadrul Art Encounters 2017 include nume precum: Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Camille Henrot, Mary Reid Kelley, David Maljković, Olivia Mihălțianu, Roman Ondak, Miklós Onucsan, Anri Sala, Mircea Suciu, Mona Vătămanu & Florin Tudor. O primă selecție a artiștilor care vor participa la eveniment poate fi consultată accesând www.artencounters.ro. 
Art Encounters se va desfășura în mai multe spații din Timișoara și Arad, conectând cele două orașe, dar și cartiere sau comunități diferite pe traseul parcurs. Expoziția centrală, Viața – mod de întrebuințare, va avea loc în cinci spații: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de artă Arad, Halele Timco, dar și două locuri noi pe harta bienalei: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fostul depou RATT de pe bulevardul Take Ionescu – și Casa ISHO, aflată în proximitate. Un eveniment temporar va avea loc la Uzina de apă Urseni.

Alături de aceste spații, expozițiile invitate și evenimentele colaterale se vor desfășura la Casa Artelor, Cantina de la Colegiul Tehnic Ion Mincu, CALINA Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza și Galeria Calpe.
„Art Encounters este un eveniment de referință, atât pentru cele două orașe implicate în organizarea lui, cât și pentru toți iubitorii de artă contemporană din România. În contextul în care ne pregătim cu toții de programul Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021, bienala va facilita dialogul între artiști și public, o condiție esențială pentru orice eveniment orientat către educarea publicului larg.”, transmite Ovidiu Șandor, Președinte al Fundației Art Encounters.
Bienala din acest an va continua în mod firesc programele educaționale de succes ale ediției anterioare și va completa gama de cursuri adresate școlarilor și liceenilor printr-un proiect de dezvoltare a publicului adult și un program dedicat jurnalismului cultural. 
 
Despre curatori:
Ami Barak este curator independent; trăiește la Paris. Printre proiectele sale recente se numără: Performing History, Pavilionul României la cea de-a 54-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția (2011), I am also... Douglas Gordon, Muzeul de Artă Tel Aviv (2013), Off to a flying start, Nuit blanche Toronto (2013), Stuttering – Melik Ohanian Crac, Sete (2014), Taryn Simon, Rear views, star forming nebula and foreign propaganda bureau, Jeu de Paume Paris (2015), Le Salon de Montrouge, (2016 si 2017), Julião Sarmento The Real thing, Fundația Gulbenkian Paris (2016), Peter Kogler, Next ING Art Center Bruxelles (2016). Este curator invitat al Bienalei dedicate imaginii contemporane, Momenta Montreal, ediția 2017. 
Ami Barak a fost președinte al IKT – Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană între 2003 si 2005.

Diana Marincu este curator și critic de artă; trăiește la Cluj și București. Este curatorul programului Domino, în colaborare cu Fundația Plan B din Cluj și cu Fabrica de Pensule. Cele mai recente expoziții ale sale includ: M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); proiectul curatorial în șase capitole Punctul alb și cubul negru (împreună cu Anca Verona Mihuleț), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2015–2017); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).