The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Când experții din industria filmului vorbesc despre profesiile lor

Articol / 01 Apr 2019 / INSTITUTE.RO
  • Când experții din industria filmului vorbesc despre profesiile lorMasterclass
  • Când experții din industria filmului vorbesc despre profesiile lorMelissa Antonescu
1/2
Fie că vrei să îți dezvolți o nouă pasiune, fie că studiezi deja un domeniu și cauți să afli mai multe, masterclass-urile te pot ajuta să evoluezi profesional. Spre deosebire de cursurile academice sau workshop-urile independente, un masterclass are o altfel de abordare - sunt concentrate într-o perioadă mai scurtă de timp, intensive și se bazează în principal pe experiența profesională a invitatului.

Industria cinematografică este într-o continuă dezvoltare și schimbare, devenind din ce în ce mai complexă. Cine vrea să-și găsească un loc în lumea filmului este nevoit să învețe repede și să fie constant la curent cu ceea ce se întâmplă atât în țară, cât și în afara ei. Înainte să îți dai seama, trei ani de facultate au trecut și e cazul să fii gata să intri cu capul înainte într-o cursă contra cronometru în care te lupți să găsești rolul care ți se potrivește cel mai bine și să acumulezi cât mai multă experiență, astfel încât să fii mereu pe fază și gata să te adaptezi la orice situație.

Una dintre platformele care acordă sprijin studenților și tinerilor care doresc să dezvolte o carieră în industria cinematografică este Student Hub, un proiect al Asociației de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR). Masterclass-urile Student Hub oferă contextul de a întâlni profesioniști, de a învăța din experiența lor practică și de a înțelege mai bine lumea din spatele ecranului.

Încă de la început, Student Hub a propus masterclass-uri pe teme punctuale, susținute de experți din domeniu precum Dana Bunescu, Anamaria Antoci sau Mihai Chirilov, și menite să vină în completarea unor cunoștințe teoretice deja acumulate. Într-o atmosferă relaxată, invitații intră de multe ori în dialog direct cu participanții și oferă insight-uri mai puțin știute ale meseriei lor. La masterclass-urile Student Hub nu se vorbește doar despre succes, ci și despre greutăți, despre cum uneori te lovești de indiferență, de lipsuri sau cum, alteori, ești tu pur și simplu încă nepregătit(ă) pentru ce ți-ai propus. E energizant să afli că și experții au pornit de undeva, că și ei s-au împotmolit de multe ori, că după un eșec cel mai bine e să o iei de la capăt și să nu te dai bătut.


De-a lungul celor șase ediții ale masterclass-ului, membrii Student Hub au aprofundat teme legate de scenaristică, montaj și sunet de film, producție sau selecție și programare festivalieră. Ultima ediție a masterclass-ului s-a concentrat pe „Cum ajung filmele la public”. Despre fiecare film pe care l-am văzut, sau pe care ne dorim să-l vedem, am auzit datorită echipei de PR care muncește intens să găsească cea mai bună modalitate de a atrage publicul în cinema. Cătălin Anichidin, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni de marketing de film din România, a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă PR-ul de film și despre provocările acestei profesii. Lipsa bugetului, pirateria și lipsa unei culturi cinematografice sau încercarea de a promova un film de artă când concurezi la primetime-ul de știri cu blockbusterele sunt doar câteva dintre dificultățile de care un om de PR din lumea cinematografiei se lovește la fiecare proiect. Experiența ajută, dar trebuie să știi că în acest domeniu nu există o formulă pe care poți să o aplici mereu, totul se schimbă de la film la film și fiecare proiect e o nouă provocare.

La masterclass-urile Student Hub nu te simți în plus indiferent de cât de novice ești. Nicio întrebare nu e prea simplă, iar discuțiile nu se termină odată cu ultima întrebare din cadrul Q&A-ului, fiind contextul în care poți întâlni oameni care au aceleași preocupări ca și tine.

Masterclass se desfășoară cu regularitate la POINT. Dacă vrei să faci parte din comunitatea Student Hub, abonează-te la newsletter-ul ADFR și vei afla primul despre următoarea ediție a masterclass-ului.