The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTER

Articol / 23 Apr 2019 / INSTITUTE.RO
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTER
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERDESCHIS Gastrobar
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERNod Makerspace - the makers
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERMATER / credits: Cristian Vasile Igu
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERA19
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERAtelierul Mari & Mici
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTEReematico
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERStudio5
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERProtohub
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERRecul
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERLa Firul Ierbii
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERCristinaCristina
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERWolfhouse Production
 • RDW COMMUNITIES // INDUSTRIA BUMBACULUI - BUCHAREST CREATIVE CLUSTERAMAis
1/14
Industria Bumbacului, spațiu industrial situat pe Splaiul Unirii 160, găzduiește astăzi Nod makerspace - spațiul de co-working și cel mai mare makerspace din România, alături de proiectul său de suflet, MATER – Prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud Est, dar și o serie de business-uri creative, precum La Firul Ierbii, Recul și Protohub. Cu toții își deschid ușile în cadrul Romanian Design Week 2019 pe 21 mai, de la 16:00.

Fii acolo să cunoști comunitatea creativă prin ale cărei birouri și ateliere te poți plimba și să afli insight-uri creative despre design, artele spectacolului, arhitectură & more în cadrul seriei de evenimente pe care au plănuit-o. În plus, asigură-te că nu ratezi seria de inaugurări de noi spații care va avea loc cu această ocazie.

 

Nod makerspace este un ecosistem dinamic în care orice minte creativă își poate găsi spațiul de co-working potrivit și o comunitate suport în care să își dezvolte afacerea, punând la dispoziție spațiu de co-working, makerspace, ateliere de lemn & metal, studio-uri private și spații de întâlniri și evenimente.

La parter găzduiește MATER, biblioteca în care găsești o colecție extinsă și constant reînnoită de mostre de materiale dedicată profesioniștilor care lucrează cu materiale: arhitecți, designeri de interior, designeri de produs, vestimentari și de bijuterii, ilustratori, artiști plastici, și oricui e interesat de materiale. Momentan sunt expuse peste 2000 de mostre de materiale din toată lumea, de la lemn la metal, la ceramică și cânepă și multe altele.

Începând cu ora 16, makerii, dar și non makerii din NOD își vor deschide ușile atelierelor și birourilor și invită oamenii să le descopere comunitatea creativă de locatari. Printre entitățile care vor face cunoștință cu publicul RDW se numără:

 • A19
 • Studio A19 contribuie la transformarea orașelor în care trăim în locuri mai sustenabile, mai moderne și mai sănătoase. Încurajează prin ceea ce fac dezvoltarea comunităților și democratizarea spațiilor, acordând atenția și înțelegerea pe care un arhitect trebuie să le ofere oamenilor și contextului. 

 • Alina Codin
 • Alina Codin și-a deschis atelierul de pictură în 2017 la NOD. Pe 21 mai, în atelierul ei se poate opri oricine își dorește să participe la un workshop creativ de pictură, indiferent de vârstă.

 • Atelier Mari & Mici
 • Rareș, Mihaela și Luca inventează mobilier pentru copii și adulți și îl construiesc manual în micul lor atelier de la NOD. Îi puteți vedea la lucru și puteți descoperi obiecte dedicate jocului și educației, precum Transformo sau Transformo Max.
   
 • CRESC
 • CRESC te invită să îți creezi propriul mini-terariu sub îndrumarea lor. Sunt un studio de design și consultanță care lucrează numai cu organisme vii,
  urmărind principiile Designului Biophilic și conceptul de Wabi-Sabi, care onorează interacțiunea dintre frumusețe, simplitate și imperfecțiune. Semnătura lor este terariul închis, o capsulă de natură care se auto-susține prin reciclarea apei, a aerului și a nutrienților și oferă multiple interacțiuni senzoriale, prin vedere, atingere și miros.
   
 • eematico
 • eematico sunt locatarii de la NOD care meșteșugesc materiale didactice dedicate învățării prin joacă. Sunt hotărâți să deschidă drumul spre inovație a programelor educaționale printr-o abordare proprie de învățare experiențială și vă invită să-i descoperiți și, alături de copii, să încercați o serie de activități practice.

 • Interfața Umană
 • Interfața Umană este preocupată de un singur lucru: experiența utilizatorului. Fie mobil, monitor sau terminal într-un aeroport, interfețele sunt pretutindeni și ele trebuie construite în jurul oamenilor. Echipa vă prezintă câteva insight-uri ale lumii digitale și proiectelor lor.

 •  Jumppi
 • Jumppi este o aplicație de mobil care te ajută să găsești oameni pentru orice tip de activitate distractiva. Fie că e jogging, iesit la bere, sau vrei să vizitezi Romanian Design Week, printr-o postare îți creezi activitatea si găsești noi prieteni în câteva ore. Vino să vezi un demo și activarea lor specială pe 21 mai și fă o probă înainte. Jumppi este o aplicatie românească, dezvoltată de o echipă parte din comunitatea Nod Makerspace

 • Space5
 • Spațiul5 este cel mai mare spațiu privat de lucru de la Nod Makerspace în care s-au strâns mai multe entități complementare ce activează în zona designului, brandingului și a facilitării de ateliere creative. Își deschid ușile pentru o expoziție a lucrărilor proprii, o instalație interactivă și un dialog despre branding și design thinking.  De la 18:30, va avea loc conferința Talking MATER | Design de Obiect, cu designerul Carla Szabo și alți invitați din zona designului.

  Talking MATER este o serie de conversații lucrative, create de MATER, biblioteca de materiale, împreună cu partenerii săi, pentru studenți, profesioniști și oricine e interesat de design. Pornind de la prezentarea de materiale, texturi, lumini, evenimentul evidențiază practici, profesioniști și provocările acestora la punerea în operă a materialelor, proiectele lor concrete și experiența altor profesioniști pe fiecare temă stabilită.  Câțiva pași mai departe, în curtea de la Industria Bumbacului se află fosta fabrică Mocasinul, care găzduiește începând cu luna mai proiectul RECUL – Remediu Cultural.


  Recul aduce artele spectacolului la Industria Bumbacului & RDW 2019. Se deschid pe timpul festivalului, pregătiți să facă o incursiune în lumea impro-ului pentru toți cei care le trec pragul. De la 18:00 găzduiesc un workshop cu spontaneitate, empatie, colaborare, spirit de echipă și comunicare, la care poate participa oricine este prezent, iar de la 19:30 organizează TriTon - un muzical improvizat, creat de Adriana Bordeanu, Bogdan Untilă şi Vlad Pasencu, oameni pe care ai toate șansele să-i întalnești mai mereu la Recul. Cei trei vor porni într-o călătorie total improvizată, pe note muzicale și vor crea pe loc un spectacol muzical care porneşte de la sugestia publicului.  Tot la Mocasinul, ușă în ușă cu RECUL, se dezvăluie în premieră un al doilea spațiu: PROTOHUB - ProtoRapid Prototyping & Innovation Center, care poate fi vizitat începând cu ora 18:00.

  Protohub înseamnă inaugurarea primului studio românesc de ceramică printată 3D. Este un hub destinat dezvoltării de produse, cercetând noi tehnologii și materiale în timpul procesului, care așteaptă vizita celor interesați de tehnologie, design și producție digitală și pregătesc prezentări ale spațiului și proceselor de 3D. Prin acest proiect își doresc să facă designul și fabricația digitală mai accesibile printr-un loc în care cei preocupați de tehnologia aplicată pot învăța de la profesioniști proiectare, utilizare și finisare în printarea 3D pentru propriul domeniu de activitate.
  Platforma de la Industria Bumbacului este și gazda La Firul Ierbii - the city’s pavilion. Un spațiu complet echipat, destinat pentru întâlniri, dezbateri, publice sau private, inițiative civice sau evenimente recurente, care privesc orașul și cetățenii săi, LFI este un instrument important pentru activare comunitară lansat în 2016. Găzduiește și cultivă o varietate de evenimente publice (puțin peste 700) și inițiative pentru dezvoltare urbană și creșterea calității vieții în oraș.

  Cu ocazia RDW, spațiul este pregătit să antreneze comunitatea și va deschide trei subiecte de reflexie relaxată despre cum putem participa la dezvoltarea unui oraș sănătos prin trei entități diferite.

 • AMAis
 • AMAis aduce la RDW o activare a PopUP Răspiua un spațiu de joacă polisenzorial mobil pentru copiii tipici și cu dizabilități, care oferă un exemplu de bună practică în accesibilizarea locurilor de joacă din oraș. Folosind cazematele si armurile, AMAis va organiza un playdate incluziv la LFI. Organizația AMAis urmărește să crească empatia comunității și conștientizarea asupra problemelor întâmpinate de grupurile vulnerabile, folosind mediul construit ca resursă.
                 
 • CristinaCristina
 • CristinaCristina scoate mașinile de cusut (8 bucăți) pentru un atelier repair-cafe cât e ziua de lungă și invită în atelier pe oricine are de reparat, ajustat, transformat o haină, un accesoriu de care nu este pregătit să se despartă. Planul ei măreț este să le arate oamenilor rolul responsabil față de Mama Planetă și toate viețuitoarele ei, dar și față de corpul propriu, prin cursuri și produse adaptate la nevoie.

 • Wolfhouse Productions
 • Wolfhouse Productions organizează un eveniment cu și între vecinii din Timpuri Noi. Deși deschis pentru toți bucureștenii, este destinat în special reprezentanților proiectelor creative care activează în fosta „Industria Bumbacului” care caută să contureze o viziune comună de dezvoltare. Wolfhouse Productions este un birou de design orientat spre livrarea de soluții inovative de arhitectură și probleme complexe de urbanism.
  Ziua dedicată platformei de la Industria Bumbacului se încheie cu o adunare generală la Fabrica Gastrobar, unde comunitatea și vizitatorii se strâng pentru un wrap-up dedicat lor. Cei de la Fabrica s-au alăturat recent platformei de la Industria Bumbacului cu o extensie a terasei deja cunoscute din Strada 11 iunie. Cu ocazia acestui gathering, sunt gata să își facă noi prieteni și să cunoască oamenii activi-creativi ai orașului într-un set-up nou.