The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Case Luminate”: primul pas pentru salvarea caselor nelocuite din București

Articol / 17 Apr 2019 / The Institute
  • „Case Luminate”: primul pas pentru salvarea caselor nelocuite din BucureștiCase luminate
1/1
În București, 1 din 10 locuințe este neocupată, conform datelor statistice furnizate în urma Recensământului Național desfășurat în anul 2011.

Pentru a trage un semnal de alarmă referitor la casele nelocuite a căror valoare deopotrivă culturală şi economică nu este suficient exploatată, The Institute şi Institutul pentru Politici Publice (IPP), cu sprijinul Electrica S.A., au demarat proiectul Case Luminate, prin care două locuințe aflate în perimetrul Cartierului Creativ au fost luminate printr-o instalație de artă, totul pentru a le reda, astfel, senzația pierdută de locuire și vivacitatea de odinioară.

Proiectul s-a extins pe o perioadă de trei weekenduri consecutive: 23 - 24 martie, 30 - 31 martie şi 6 - 7 aprilie și a implicat două case din Cartier: cea de pe strada Matei Millo nr. 9 din sectorul 1 și cea de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 11 din sectorul 5.

După finalizarea inițiativei, cele trei entități și-au unit din nou forțele pentru a găsi o soluție viabilă pentru revitalizarea zonelor afectate de acest fenomen, efort care s-a concretizat sub forma unui document de politici publice, prezentat în cadrul unei dezbateri publice moderate de Violeta Alexandru, director IPP.

Documentul a înglobat trei potențiale alternative de politică publică, care au fost analizate de către cei prezenți la eveniment.

Prima dintre ele vizează creșterea nivelului de responsabilitate a proprietarilor clădirilor în ceea ce privește imaginea orașului, prin mărirea cuantumului amenzilor în cazul în care aceștia refuză să întreprindă un minim efort de reabilitate a proprietăților, conservând, totodată, caracteristicile arhitecturale care le oferă calitatea de patrimoniu, acolo unde este cazul.

Cea de-a doua alternativă subliniază colaborarea strânsă dintre autoritățile locale și proprietarii locuințelor, în sensul în care autoritățile și-ar putea manifesta disponibilitatea de a sprijini proprietarii să mențină aspectul plăcut al caselor până la a le achiziționa acolo unde este oportun, în scopul de a le reintegra în circuitul urban.

Cea de-a treia variantă stipulată în document vizează menținerea situației actuale sub pretextul privatizării respectivelor locuințe, singura soluție în limitele acestui scenariu fiind maparea spațiilor în cadrul unei platforme, pentru a le oferi posbilitatea celor interesați de a le accesa situația și de a propune soluții de ameliorare.

Documentul de politici publice rezultat în urma proiectului Case luminate s-a născut din dorinţa de a căuta, alături de autorităţi, o posibilă rezolvare pentru problema caselor abandonate din Bucureşti și îşi propune să promoveze clădirile de importanţă istorică şi să sublinieze rolul lor în comunitate. Fiecare casă neocupată ridică probleme de salubritate, nesiguranţă şi implică un risc crescut de criminalitate, scăzând subtanțial valoarea zonei și a percepției asupra comunităţii în ansamblul său.

Astfel, inițiativa, prima de acest tip din România, vizează reintegrarea caselor nelocuite în viaţa comunităţii, fapt care ar atrage după sine o regenerare urbană prin reintroducerea acestor spații într-un circuit cultural sau de utilitate publică.

Pe termen lung, proiectul urmărește nu doar conştientizarea necesității restaurării caselor neocupate, ci și demararea acţiunilor de renovare, prin implicarea proprietarilor, a comunității şi a instituţiilor de stat relevante, care pot debloca fondurile necesare.

Case luminate în Cartierul Creativ este un proiect finanțat în cadrul programului de granturi Electrica SA, „Electrica pune România într-o altă lumină”, ediția 2018.