The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Bienala Art Encounters 2019 va începe vineri, 20 septembrie

Articol / 16 Sep 2019 / The Institute
  • Bienala Art Encounters 2019 va începe vineri, 20 septembrie
1/1
Bienala Art Encounters 2019, cel mai așteptat eveniment din România dedicat artei contemporane, va începe vineri, 20 septembrie și se va desfășura timp de cinci săptămâni la Timișoara până în data de 27 octombrie.

Art Encounters 2019 înseamnă peste 30 de spații expoziționale din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști, 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara, proiecții de film în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara și cu Festivalul Ceau, Cinema!, artist talks, o școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, o platformă de publicații independente, tururi ghidate și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.

Deschiderea oficială a Expoziției va avea loc vineri, 20 septembrie, la ora 16.00 la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” (Bulevardul Take Ionescu nr.56, Timișoara).

Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, fiind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție. Bienala a început în luna ianuarie și a continuat pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se vor deschide oficial pe 20 septembrie 2019, lunar au avut loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei. Parte a conceptului curatorial au fost și inaugurările premergătoare deschiderii oficiale, până acum patru artiști prezentând lucrări în spațiul public: Dan Acostioaei, Agnieszka Polska, Monotremu și Joar Nango.

Pentru această ediție a Bienalei, abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi. Numele Bienalei – Art Encounters – reprezintă o sursă de inspirație pentru dialog și reflecție. Fiecare lucrare de artă va fi produsul unor întâlniri și va miza pe stimularea dezbaterilor care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la contactele ei cu societatea. De-a lungul acestei ediții a Bienalei Art Encounters, preocupări și idei diverse, care vor fi vizibile în lucrările și activitățile artistice, își vor pune amprenta asupra acestei părți a proiectului.

Formatul extins al programului Bienalei, precum și o parte a programelor publice, au fost dezvoltate în parteneriat cu Asociația „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”. Acest proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și face parte din Programul Cultural TM2021 al anului 2019.

Printre punctele expoziționale centrale ale acestei ediții se numără Bastionul Maria Theresia, Muzeul Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Casa Tineretului și sediul Fundației Art Encounters. Muzeul Consumatorului Comunist, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Aula Bibliotecii Central Universitare ,,Eugen Todoran”, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Galeria Helios, completează lista spațiilor expoziționale. O serie de spații neconvenționale, printre care magazinul Optilux, Shopping City Mall, Ambasada, City Business Centre, Librăria La Două Bufnițe găzduiesc și ele lucrări. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, partener strategic al Bienalei va găzdui trei proiecții de film. Pentru această ediție, spațiul public este o componentă importantă: De la Parcul Botanic, la Parcul Sudului, strada Mărășești și Augustin Pacha, Parcul Castelului Huniade și panouri publicitare – toate acestea vor transforma Timișoara într-o amplă scenă de artă contemporană.

Ca urmare a dialogului continuu dintre curatoare, artişti şi comunitate, câteva dintre lucrarile artistei Bella Rune sunt instalate în şcoli şi vor deveni parte din peisajul zilnic al elevilor de la Colegiul National Bănățean, Școala gimnazială numarul 30 (cartierul Soarelui) şi Liceul de Tehnologie Alimentară (set mobil).

Anul acesta, Bienala se va extinde în două locații în afara orașului Timișoara – la Muzeul Textilelor de la Băița, județul Hunedoara și Muzeul Presei „Sever Bocu” de la Jimbolia.

Weekendul de deschidere:
Evenimentul care marchează deschiderea oficială a Art Encounters 2019 va avea loc vineri, 20 septembrie la ora 16.00 la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi. Deschiderea oficială va fi urmată de un tur ghidat cu cele două curatoare și artiști prezenți la Timișoara.

Sâmbătă, 21 septembrie, debutează la ora 10:00 cu un tur ghidat cu cele două curatoare și artiști prezenți la Timișoara, urmat de o primă proiecție, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Începând cu ora 12, în Sala Mare, este programat filmul The Third Part of the Third Measure, The Otolith Group. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului Național.

La ora 14:30 are loc un Tur de Arhitectură, Orașul Invizibil – Timișoara Culturală, tur special creat pentru Bienala Art Encounters de anul acesta. Înscrierile se vor face începând de luni, 16 septembrie, pe pagina www.turdearhitectura.ro. Numărul locurilor este limitat. De la ora 17:30 doritorii pot face o vizită la Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, cu înscrieri la contact@artencounters.ro, locurile sunt limitate. Încheiem ziua de sâmbătă cu o petrecere în Grădina Fundației Triade și a Galeriei Jecza, de la ora 20:00.

Duminică, 22 septembrie, publicul iubitor de artă are două opțiuni: fie o excursie la Muzeul Textilelor din Băița, județul Hunedoara - înscrieri la contact@artencounters.ro, fie un picnic în Parcul Carmen Sylva, cu începere de la ora 11:00, urmat de o vizită la Muzeul Consumatorului Comunist.

De-a lungul zilei de duminică, la ora 13:00, respectiv 18:00 continuă tururile ghidate cu artiști și curatoare iar de la ora 14:30 are loc cel de-al doilea Tur de arhitectură – Întâlniri cu Arta, Timișoara ca reper, o producție special concepută pentru Bienală. Turul este pe biciclete, în limba engleză. Duminica o vom încheia împreună la Aethernativ, de la ora 20:00.

Pe toată perioada Bienalei, intrarea la expoziții este gratuită.

Itinerarii de reCunoaștere este programul de mediere pregătit de Asociația Culturală Contrasens și include tururi ghidate și ateliere desfăşurate atât în spațiile Bienalei, cât şi în şcoli. Ca Bienala, şi Programul de mediere a fost dezvoltat pe baza dialogului cu publicurile țintă şi împreună cu mediatori şi profesionişti din comunitate, fiind un program despre fiecare, pentru şi cu toți. Pentru participarea la aceste activități este nevoie de o înscriere în prealabil. Formularul de înscriere poate fi găsit pe www.accontrasens.ro.
Mai multe detalii despre programul din cele cinci săptămâni de Bienală găsiți pe https://2019.artencounters.ro dar și pe pagina de Facebook facebook.com/timisoaraartencounters.

Participanții invitați în cadrul programului expozițional sunt: Lawrence Abu Hamdan, Dan Acostioaei*, Halil Altındere, Anca Benera & Arnold Estefan, Michael Beutler*, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Pauline Boudry & Renate Lorenz*, Filipa César & Louis Henderson, Kray Chen*, Céline Condorelli*, Collection Collective, Alexandra Croitoru*, Chto delat, Forensic Architecture, Aslan Gaisumov, Ane Graff, Alma Heikkilä, Decolonizing Architecture Art Residency (Sandi Hilal & Alessandro Petti), Ane Hjort Guttu, Dora García*, Ho Tzu Nyen, Gunilla Klingberg*, Gülsün Karamustafa, Behzad Khosravi Noori, Vilmos Koter, Matts Leiderstam*, Anne Low, Virginia Lupu, Taus Makhacheva, Liliana Mercioiu Popa, Metahaven, Ana Maria Millán, Malgorzata Mirga-Tas, Naeem Mohaiemen, Monotremu, Tanja Muravskaja, Ciprian Mureșan*, Joar Nango*, Pınar Öğrenci, Ahmet Ögüt*, The Otolith Group, Trevor Paglen, Gary-Ross Pastrana*, Phillippe Parreno, Peles Empire*, Lia Perjovschi Thao Nguyen Phan, Zac Langdon-Pole, Agnieszka Polska*, Ghenadie Popescu, Walid Raad, Vandy Rattana, Bella Rune*, STEALTH.unlimited*, Zhou Tao, Iulia Toma*, Tur de Arhitectură*, Mona Vătămanu & Florin Tudor*, Anton Vidokle, Haegue Yang, Mădălina Zaharia*, Želimir Žilnik, Zephyr*.

_____________________________________________________

Bienala Art Encounters 2019
Timișoara, Romania

Expoziție: 20 septembrie – 27 octombrie 2019

Deschiderea oficială a Expoziției Bienalei Art Encounters: 20 septembrie, ora 16:00

Organizator: Fundația Art Encounters

Eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Co-organizatori: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Fundația Interart Triade, Consiliul Județean Timiș

Co-finanțatori și parteneri cultural: Asociația „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”, Ministerul Culturii și Identității Naționale
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. Acest proiect face parte din Programul Cultural TM2021 al anului 2019

Sponsor principal: Raiffeisen Bank România

Partener strategic: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara

Partener al programului de mediere: Asociația Culturală Contrasens

Recomandat de: Radio Guerilla

Sponsori: HELLA România, Elba, România, ISHO, COS - Corporate Office Solutions, ETA2U, Deloitte, Littens, Agasi, Saint Gobain, Thesaurus Wines, Illy, Prospero.

Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.), Phileas, The Swedish Arts Grants Committee and the Visual Arts Fund IASPIS, OCA: Office for Contemporary Art Norway, Goethe Institut Bukarest, British Council, National Arts Council Singapore, Frame Contemporary Art Finland, SAHA Association, Oslo National Academy of Arts, Cultural Endowment Fund – Estonia, Ambasada Spaniei în România, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara, Shopping City Timișoara, City Business Center Timișoara, URAD Monitor, Pegas Timișoara.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Printre partenerii evenimentului se numără:
Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Presei „Sever Bocu” Jimbolia, Muzeul Consumatorului Comunist, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, Bienala BETA, Ordinul Arhitecților filiala Timiș, Casa Tineretului Timișoara (FITT), Galeria Jecza, Fundația Hațegan, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Librăria La Două Bufnițe, Balamuc, Ceau Cinema!, Ambasada, Optilux, Basca, Aethernativ

Parteneri media: Radio Timișoara, Radio România Cultural, TVR Timișoara, Revista Zeppelin, Revista ARTA, The Institute.