The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019

Articol / 20 Sep 2019 /
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
  •  „GALA UAD FASHION DESIGN” celebrează 25 de ani și în cadrul DIPLOMA 2019
1/7
Încă de la prima ediție a festivalului DIPLOMA, universitățile creativ-vocaționale din București și, mai apoi, odată cu ediția din 2018, din țară au susținut inițiativa The Institute de a crea o punte de legătură între fiecare nouă generație de creativi și publicul larg, pe de o parte, dar și specialiști din mediul profesional la care tinerii artiști aspiră, pe de alta.
 
Pentru a marca parteneriatele strategice cu unele dintre cele mai importante universități de profil din România, DIPLOMA 2019 va reuni între 11 și 20 octombrie o serie de expoziții capsulă semnate de trei mari Universități de Artă din România: Universitatea Națională de Arte București (UNArte), cu ocazia a 50 de ani de la înființarea primei secții de învățământ superior de design în România, Universitatea de Artă și Design din Cluj (UAD), care celebrează 25 de ani de GALA UAD FASHION DESIGN și Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Arte și Design, care marchează 75 de ani de existență.
 
O expoziție capsulă gândită pentru a marca cei 25 de ani ai Galei UAD Fashion Design Cluj-Napoca face parte din ediția 2019 a festivalului Diploma.
 
Capsula prezintă colecțiile BOL Fashion Of Nature by Oana Lupaș, Chic Utility by Diana Flore, campania colecției fiind realizată alături de stilistul Amir Doboș, și House of Compulsion by Alina Morar și Anca Belbe. Toți cei cinci absolvenți ai Departamentului Modă Design Vestimentar UAD, cu un traseu complex în lumea modei, au făcut stagii la branduri sau publicații prestigioase și creează colecții sau styling-uri consistente și relevante.
 
BOL Fashion Of Nature s-a născut din dragostea Oanei Lupaș pentru natură şi dorinţa de a descifra misterele lumii înconjurătoare. Brandul reprezintă o elegie pentru viață și frumusețe efemeră, compusă cu răbdare intensă și cu un tempo senzorial, și oglindește arta de a observa viața în toate formele ei. O marcă din Transilvania, care aspiră să contureze un caracter inocent, jucăuș și curios pentru oameni creativi.
 
CHIC UTILITY by Diana Flore reprezintă o întreprindere colectivă de creativi și meșteșugari din diferite zone, care transpun în orice obiect creat și destinat vânzării aceeași filozofie: combinația sine qua non între idee, formă, funcționalitate și calitate.
 
Echipa CHIC UTILITY își propune să construiască obiecte frumoase, funcționale, în acord cu oamenii și viețile lor. Se concentrează în primul rând pe crearea unor lucruri frumoase și adaptate pentru utilizarea cotidiană, dar își propune și să educe publicul să aleagă obiecte frumoase, utile și de calitate.
 
Campania colecției prezentate în cadrul expoziției capsulă GALA UAD FASHION DESIGN 25 DE ANI din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca a fost stilizată de Amir Doboș.
 
Pentru Alina Morar şi Anca Belbe, care semnează brandul HOUSE OF COMPULSION, hainele sunt o celebrare a artei și a storytelling-ului. Pentru ele un item vestimentar este o experiență. Fiecare piesă e o călătorie spre a crea ceva special pentru cei care caută momente one-of-a-kind, spune o poveste care se țese în narațiunea amplă a lifestyle-ului unei persoane.
 
Brandul se axeaxă pe manufacturare și colecții în ediție limitată şi este destinat celor care apreciază piesele vestimentare dincolo de trend-uri, sezoane și trucuri de styling: sofisticarea unui perechi de jeans well-fitted, a unui tricou de bună calitate, unei cămăși-rochie care cade impecabil sau a unei biker-jacket din piele – una dintre piesele cheie.
 
Anul 2019 marchează 25 de ani de existență a GALEI UAD FASHION DESIGN, eveniment conceput de către Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu, împreună cu producătorul Dr. Matei Miko și dezvoltat alături de o echipă care crede în performanțele învățământului artistic clujean din UAD.
 
Momentul a fost marcat de lansarea un proiect expozițional care să reunească unele dintre cele mai puternice identități vizuale ale designerilor absolvenți care au debutat în cadrul Galei UAD Fashion Design. Primul eveniment din cadrul acestei aniversări a avut loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi a reunit 85 de expozanți , parte din generațiile care s-au bucurat de această platformă care a devenit, așa cum a punctat presa de specialitate, un „reper” pentru moda românească. 
 
Curatorul expoziției aniversare cu participare internațională „Gala UAD Fashion Design 25 de ani” și al expoziției capsulă din cadrul DIPLOMA 2019 este conf.univ.dr. Lucian Broscățean.
 
DIPLOMA este cel mai amplu festival dedicat absolvenților de facultăți creative, precum artele plastice, artele decorative, arhitectura și designul, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank. 
 
Ediția cu numărul șase se va desfășura în București, în perioada 11-20 octombrie 2019, în cladirea monument istoric de pe Strada C.A. Rosetti nr. 3 (lângă Ateneul Român). Designul expozițional este semnat și anul acesta de Attila Kim Architects.