The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Două revoluții – Cehia și România în dialog

Articol / 30 Oct 2019 / The Institute
  • Două revoluții – Cehia și România în dialog
  • Două revoluții – Cehia și România în dialog
  • Două revoluții – Cehia și România în dialog
1/3
Centrul Ceh și Institutul de Cercetare al Universității din București organizează colocviul „Legacies of 1989. Czech-Romanian perspectives”, pe tema revoluțiilor din 1989 ce au avut loc în Cehoslovacia și România. Acesta se va desfășura pe data de 31 octombrie, între orele 15:00-18:00, în incinta Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Colocviul va aborda tema anului revoluționar 1989 și urmările acestuia dintr-o perspectivă comparativă. Au existat câteva diferențe semnificative între situația din Cehoslovacia și cea din România în ceea ce privește contextul social, economic și politic, având în comun, totuși, relativa lor întârziere - acestea au fost ultimele țări în care regimurile comuniste au căzut, așa că merită pusă întrebarea: de ce așa târziu?

Situația Cehoslovaciei va fi prezentată de către Robin Ujfaluši, care va rezuma momentele esențiale ale revoluței cehoslovace, numită și Revoluția de Catifea, felul în care lucrurile au culminat în 1989, ce a condus la căderea regimului și cum a avut loc schimbarea revoluționară. Robin Ujfaluši este actualul director al Centrului Ceh în București. În trecut a predat despre comunismul cehoslovac și mișcările de opoziție în cadrul Universității Carol din Praga.

Vítězslav Sommer, invitatul Centrului Ceh la această discuție, va oferi o interpretare de ansamblu a anului revoluționar, subliniind diferența între „ protestul popular” și „politica elitelor”. În plus, acesta va ilustra câteva conexiuni între revoluția din 1989, perioada de tranziție sau transformare a anilor `90 și situația actuală a democrației cehe. Sommer este un istoric ceh, lucrează pentru Institutul pentru Istorie Contemporană și predă la Universitatea Carol din Praga. Cercetarea sa se concentrează pe expertiză și guvernare tehnocratică în Cehoslovacia comunistă. Printre altele, este editor șef al cărții Running Socialism as a Company: Technocratic Governance in Czechoslovakia, 1956-1989.

După prezentarea contexului cehoslovac, atenția se va îndrepta către România. Care au fost cauzele principale ale schimbării în 1989? Și cum au fost influențate, în ansamblu, societatea și politica de felul în care s-a desfășurat schimbarea revoluționară și de rezultatele acesteia? Aceste perspective vor fi prezentate pe larg de către Prof. Dr. Dragoș Petrescu și de către Prof. Dr. Marian Zulean.

Dragoș Petrescu este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București; cercetarea sa se concentrează asupra istoriei moderne și, în special, asupra anului 1989 în diferite împrejurări. Este autorul cărții Entangled Revolutions: The Breakdown of Communist regimes in Eastern-Central Europe. Marian Zulean este profesor abilitat la Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de politici publice, politica de securitate naţională și sociologie militară. Este coordonator al Secțiunii de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (SSS-ICUB).

Colocviul va avea două părți, în care vor fi discutate, pe rând, contextul cehoslovac și cel românesc. Vorbitorii își vor prezenta tezele principale, urmând o sesiune dedicată dezbaterii libere împreună cu publicul.

Intrarea este liberă. Eveniment Facebook aici.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.