The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Matters - Rethinking Materials, parte a DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivalului

Articol / 19 Mai 2020 / The Institute
  • Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Matters - Rethinking Materials, parte a  DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivaluluiPolarized Portraits by Kajsa Willner at Designmuseum Danmark @FreyaMcOmish
1/1
Pentru ediția de anul acesta a Romanian Design Week ne propusesem, alături de Qreator by IQOS, să lansăm o nouă categorie de evenimente. Este vorba despre DESIGN FLAGS, o serie de șapte expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale, care ar fi fost găzduite de spațiul Qreator by IQOS.

Pentru moment ne-am gândit să împărtășim cu voi conținutul acestor expoziții online.

Cele șapte expoziții, realizate alături de Ambasada Spaniei la București, Institutul Maghiar din București, Centrul Ceh, Designmuseum Danmark, CHART, Next Nature și KWY.studio, investighează noi abordări și preocupări în design, prezintă idei inovatoare și produse ce reușesc să redefinească sfera din care fac parte.

Dezvoltată de CHART în colaborare cu Designmuseum Danmark și curatoriată de Line Ulrika Christiansen (din partea CHART) și Pernille Stockmarr din partea Designmuseum Danmark, expoziția Matters – Rethinking Materials prezintă lucrările a cinci tineri designeri nordici, invitați de organizatori să exploreze practici noi și materiale neconvenționale cu scopul de a deschide o discuție mai amplă despre designul contemporan.

Artiștii prezenți în expoziție sunt: Sarah VajiraLindström (din Suedia, dar își desfășoară activitatea în Norvegia), Antrei Hartikainen (Finlanda), Kathrine Barbro Bendixen (Danemarca), Kajsa Willner (Suedia) și Stian Korntved Ruud (Norvegia). Fiecare designer în parte explorează rute încă nedescoperite, abordează materialele dintr-o perspectivă nouă, nu neapărat ca urmare a unor constrângeri, ci mai degrabă ca o provocare pe care aceștia și-au asumat-o în a folosi schimbările globale drept sursă a unor concepte și idei noi.

Sarah Vajira Lindström expune în cadrul expoziției Matters – Rethinking Materials lucrarea Unidentified Objects, o colecție de mici bucăți de textile și alte materiale care explorează dualitatea natural - artificial. Designerul a avut ca inspirație metodele științifice de lucru și estetica asociată unui laborator.


Sarah Vajira Lindström. Unidentified objects. “Matters – Rethinking Materials”. Credite foto: Hans Martin Aambo

Antrei Hartikainen prezintă o serie de sculpturi din lemn intitulate Seitikki și inspirate de estetica ciupercilor cortinarius. Deseori în practica sa artistică Antrei apelează la folosirea unor materiale naturale, în special lemnul, căutările sale plasându-se la limita dintre artă, design și utilitate. Designerul își desfășoară activitatea în Finlanda.


Antrei Hartikainen. Seitikki. “Matters – Rethinking Materials”

Kathrine Barbro Bendixen este o tânară artistă din Copenhaga, care prezintă în cadrul expoziției lucrarea Inside Out, o instalație luminoasă realizată din intestine de vacă. Kathrine oferă valoare unor materii prime considerate de mulți nefolositoare, poate chiar deșeuri, aducând astfel în prim plan o abordare sustenabilă a designului prin folosirea unor materiale neconvenționale.


Kathrine Barbro Bendixen. Inside Out. “Matters – Rethinking Materials”. Credite foto: Mathias Kruse Jørgensen

Kajsa Willner prezintă lucrarea Polarized portraits, demersul designerului de a aduce în discuție problematica plasticului, însă printr-o abordare neobișnuită. Folosind un microscop cu lumină polarizată, Kajsa transformă acest material în portrete abstracte și radiografii imaginare ale Pământului.


Kajsa Willner. Polarized portraits. “Matters – Rethinking Materials”. Credite foto: Freya McOmish

Stian Korntved Ruud, din Norvegia, prezintă instalația Clock #02, rezultat al preocupării sale față de proces, de mecanică, de modul în care obiectele sunt asamblate, manipulate și create folosind diferite materiale naturale pe care le găsește în pădurile din Oslo, precum lemn sau metal.

Expoziția Matters - Rethinking Materials a putut fi admirată pentru prima dată de public în perioada 28 august 2019 – 29 martie 2020, în curtea Designmuseum Danmark din Copenhaga.

Seria de expoziții internaționale Design Flags este susținută de Qreator by IQOS.

Qreator by IQOS – Home of Creativity este unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele. Mai multe informații pe www.qreator.ro și www.facebook.com/qreator.

Expoziție prezentă în cadrul Design Flags cu sprijinul CHART și Designmuseum Danmark.

CHART este o inițiativă ce-și propune să întroducă tineri designeri talentați pe scena designului contemporan nordic. Proiectul este integrat în programul de talente CHART, alcătuit de asemenea din CHART Emerging – o expoziție a artiștilor tineri și din CHART Architecture – un concurs de arhitectură care presupune construirea unui pavilion temporar pentru noii absolvenți de arhitectură.

Designmuseum Danmark din Compenhaga este cel mai important muzeu danez dedicat exclusiv desgnului și artelor aplicate.

Puteți urmări CHART pe:
https://chartartfair.com/chart-curio/
https://www.instagram.com/chart_artfair/

Puteți urmări Designmuseum Danmark pe:
https://designmuseum.dk/
https://www.facebook.com/DesignmuseumDanmark/
https://www.instagram.com/designmuseumdanmark/?hl=da