The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!

Articol / 27 Iul 2020 / The Institute
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Kolya
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Cinemascop 2020
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Testamentul nou nou
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Excentricii Pe partea însorită a străzii
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispăru
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Amintiri din Epoca de Aur 1
  • Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!Cinemascop 2019 @Didi Elena
1/7
Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii între 1-5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

A treia ediție vine la pachet cu un set de reguli ce vor trebui urmate pentru desfășurarea în siguranță a festivalului. Pentru participarea la eveniment, purtarea măștii este obligatorie, la fel ca și distanțarea fizică. Pentru asigurarea celei din urmă măsuri de siguranță, locurile disponibile vor fi limitate. De asemenea, nu trebuie să uitați să vă dezinfectați mâinile cât mai des.

Grădina se va deschide în fiecare zi la ora 18:00, deoarece pe lângă filme, veți avea ocazia de a vedea o expoziție foto ce spune povestea proiectului și veți putea vizita o galerie de artă ce va prezenta artiști români, alții în fiecare zi. Desigur, nu lipsește zona de relaxare, iar suprizele vor fi pregătite să le descoperiți. Imediat ce se lasă întunericul, de la ora 21:00, încep proiecțiile de film!

Cinemascop se deschide pe 1 august cu lungmetrajul belgian „Testamentul Nou-Nouț”, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și oferit de Delegația Valonia-Bruxelles. Comedia prezintă o situație inedită, un scenariu în care Dumnezeu ar trăi în zilele noastre, alături de fiica sa în vârstă de 10 ani și soția, într-un apartament din Bruxelles.

În a doua seară de festival, pe 2 august, spectatorii sunt invitați să vizioneze „Kolya”, o coproducție cehă, britanică și franțuzească din partea Centrului Ceh, care prezintă turnura neașteptată din viața unui burlac de 55 de ani, fost violoncelist, ce ajunge să aibă în grijă un băiețel de 5 ani. Drama a fost premiată cu un Oscar și cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

Ziua de luni, 3 august, vine cu „Excentricii: Pe partea însorită a străzii”, din partea Insititutului Polonez, un film a cărui poveste se învârte în jurul lui Fabian, un emigrant de război și dansator faimos, care se întoarce în țara natală și înființează un big band de swing, devenind rapid favorit al publicului. Alături de Modesta, vedeta formației, Fabian trăiește o minunată poveste de dragoste, dar totul se schimbă atunci când femeia dispare.

În penultima seară de festival, pe 04.08, Cinemascop va rula lungmetrajul „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, ce spune povestea lui Allan, un bătrân care se găsește captiv într-un azil și în ziua aniversării sale se hotărăște să evadeze. Filmul va fi proiectat mulțumită Ambasadei Suediei în România.

Cu ocazia ultimei seri de festival, Cinemascop se încheie cu un film românesc, prima parte a antologiei „Amintiri din Epoca de Aur”, și anume „Tovarăși, frumoasă e viața!”. Lungmetrajul vine din partea Institutului Cultural Român și aduce la lumină neliniști și întâmplări specifice perioadei comuniste. Amintiri din Epoca de Aur a fost nominalizat pentru premiul Un Certain Regard în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Înainte de fiecare film de lungmetraj, spectatorii vor face cunoștință cu câte o eroină. Cum? Institul Francez vine la Cinemascop cu seria de filme scurt de animație „Voci curajoase – femeile care au schimbat lumea”, ce prezintă portretele a cinci femei, mai mult sau mai puțin cunoscute pentru modul revoluționar în care și-au croit propriul destin și au scris istorie: Peggy Guggenheim, Leymah Gbowee, Sonita Alizadeh, Cheryl Bridges și Naziq Al-Abid.

Cum arta este un element care a fost prezent de la prima ediție, anul acesta, E T A J on wheels vine la Cinemascop cu un white cube, unde în fiecare zi vor fi expuși artiști români: Pandele Pandele, Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu (expoziție duo), Sebastian Iacob, Mihai Zgondoiu, Cristian Emil și Diana Păun (expoziție duo).

Centrul Ceh, organizatorul festivalului, păstrează tradiția berii cehe oferite cadou vizitatorilor, însă anul acesta, pentru a asigura cât mai bine siguranța tuturor, acest cadou tipic ceh va fi oferit spectatorilor la finalul proiecției. Pe lângă bere, bomboanele M&M’s care au făcut senzație la ediția de anul trecut revin și ele, în așteptarea pofticioșilor de ceva dulce. Că tot a venit vorba de pofticioși, un food truck îi va întâmpina pe cei care vor să treacă pragul grădinii: Republika Pljeskavica. Și, desigur, intrarea va fi liberă! Eveniment Facebook aici.

Acum știți ce aveți de făcut între 1-5 august: masca la purtător și ochii pe ecran!
_____________________________________________

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România

Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale

Sponsori şi parteneri: Budweiser Budvar, M&M's România, Fabrica de Pufi, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Ambasada Suediei din Bucureşti, Delegația Wallonie-Bruxelles, Ambasada Republicii Cehe, Casa cu Smochin, THR Marea Neagra, Pattern Media, Cu arta pe față, ETAJ on wheels, Republika Pljeskavica, Hotel Edmond, Hotel Cosmos, Hotel Mare Mar, Hotel Anca, Hotel Fortuna, Complex Fortuna, Hotel Mercur, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid, Restaurant Economu

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio Romania Actualităţi, Eforie Online, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, Radio București FM, AGERPRES, Cinemagia, Revista Zeppelin, LiterNet.ro, filme-cărţi.ro, MovieNews.ro, Igloo media, Cuget Liber, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Aarc - All About Romanian Cinema