The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

Articol / 20 Oct 2020 / The Institute
  • Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la VarșoviaBogdan Farcas si Dragos Dumitru în Neidentificat
  • Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia
  • Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la VarșoviaAna-Maria Guran
  • Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la VarșoviaBogdan Farcaș
  • Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la VarșoviaBogdan Theodor Olteanu
  • Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la VarșoviaCecilia Felmeri
1/6
Actorii Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru au primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, în Concursul Internațional, pentru rolurile din filmul „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri, anunță ICR Varșovia. De asemenea, în Concursul 1-2, Juriul a acordat două mențiuni: prima a mers către filmul „Mia își ratează răzbunarea”, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, iar cea de-a doua către filmul „Spirala”, în regia Ceciliei Felméri, o coproducție Ungaria-România, cu Bogdan Dumitrache în rolul principal.

În perioada 9-18 octombrie 2020, a avut loc Festivalul Internaţional de Film de la Varșovia, ajuns în acest an la a 36-a ediţie. Cu o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa și Tallinn. WFFeste un festival-concurs și prezintă pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.

Anul 2020 a adus o reușită remarcabilă a cinematografiei românești, prin selectarea în secțiunile competiționale ale Festivalului a patru producții românești de lungmetraj și scurtmetraj, prezentate la Varșovia în premieră mondială: lungmetrajul „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri, în Concursul Internațional, „Mia își ratează răzbunarea”, regia Bogdan Theodor Olteanu, în Concursul 1-2 (debut), „Toni & prietenii săi”, regia Ion Indolean, în Concursul Free Spirit, şi scurtmetrajul de animație „Cântec de leagăn”, în regia lui Paul Mureșan, în Concursul Filmelor de Scurtmetraj.

Prezența românească a fost completată de participarea unor cineaști români ca membri ai juriului Festivalului: regizorul și producătorul Dan Chișu a fost membru al Juriului Concursului 1-2, criticul de film Cătălin Olaru – membru al Juriul FIPRESCI, iar Georgiana Mușat și Elena Diana Smeu – membre în Juriul Young FIPRESCI, format din participanți ai proiectului Warsaw Critics.

ICR Varșovia a fost partener al Festivalului, susținând prezența în capitala poloneză a echipelor filmelor „Mia își ratează răzbunarea” și „Toni & prietenii săi”.