The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expoziție online: Caietul de rețete din Delta Dunării

Articol / 18 Noi 2020 / The Institute
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta Dunăriiscan- polaroid Rodica Burduja - Letea
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta DunăriiCopertă publicație- Caietul de rețete
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta DunăriiScan caiet de retete
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta Dunăriiscan - polaroid
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta DunăriiScan caiet de retete
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta DunăriiScan caiet de retete
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta Dunăriiscan- polaroid Ioana Maxim - Letea
  • Expoziție online: Caietul de rețete din Delta DunăriiScan - polaroid - sat Letea
1/8
Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis lansează platforma www.letea.eu/caietulderetete, o incursiune pluridisciplinară în universul feminin din Delta Dunării.

Caietul de rețete este un proiect al grupului Mixer, inițiat de Ana Botezatu și Corina Bucea din 2012, care anul acesta a ajuns în Delta Dunării, cu sprijinul asociațiilor Letea în UNESCO și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Construit în jurul caietelor de rețete, proiectul include un proces de documentare și arhivare a materialelor vizuale și a unor elemente de cultură și istorie personală ale femeilor din comuna C.A Rosetti, una dintre cele mai izolate zone din Delta Dunării.
Platforma online prezintă o selecție din rețetele colectate de la doamnele intervievate, fragmente din caietele din care au fost preluate, fotografii din procesul de documentare, ilustrații și desene realizate în timpul documentării de teren.

Punctul de plecare al arhivei este interesul pentru materialul documentar reprezentat de caietele de rețete (ca obiect propriu-zis, deseori profund intim, ca element specific al patrimoniului gastronomic, ca mediu de transmitere) dar și pentru poveștile personale sau istoriile colective din jurul gastronomiei locale (istoria unor rețete, povești despre transmiterea lor, de familie sau despre comunitate).

Caietul de rețete din Delta Dunării reflectă și diversitatea etnică locală, distribuită istoric între români, ruși lipoveni și ucrainieni în cele patru sate - Letea, C.A. Rosetti, Periprava și Sfiștofca.

Publicația este disponibilă și pe platforma proiectului, dar poate fi accesată și direct, prin acest link

Ana Botezatu: Eram deja familiarizată cu Delta Dunării pentru că am mai lucrat cu cei de la Ecopolis și la alte proiecte în zonă și abia așteptam să revin. Nici nu m-am gândit acum 9 ani că o să ne continuăm arhiva caietului de rețete aici în Deltă. A fost o bucurie să putem vorbi cu femeile din zonă, să le culegem rețetele, dar cel mai mult experiențele și poveștile. Când am început să adunăm materiale despre fenomenul caietului de rețete am vrut să vorbim mai ales despre femeile din România, despre viața lor, să fie ele pentru prima dată personajul principal.

Corina Bucea: Când am început împreună cu Ana proiectu lCaietul de rețete, ceea ce ne-a adus împreună a fost fascinația pentru obiect ca un soi de capsulă a poveștilor despre mâncare, a istoriilor personale și culturale care se adună în jurul mesei. Documentarea caietului ne-a deschis o ușă în casele femeilor cu care am intrat în dialog, spre o lume care trece dincolo de rețete și bucătărie. Intimitatea la care am avut acces în satele în care am lucrat în această vară în Delta Dunării este de neprețuit – vorbind despre rețete, implicit vorbim și despre viața grea din Deltă, despre fragilitatea dar și forța femeilor, despre incredibila diversitate a zonei și implicit a gastronomiei.

Din echipa de documentare si producție au făcut parte Loredana Pană (Asociația Letea în UNESCO), Oana Neneciu (Centrul pentru Politic iDurabile Ecopolis) și Cătălin Ilie pentru fotografie și montaj.

Le mulțumim doamnelor: Luminița Cernișov și Paula Tutov (Periprava), Rodica Burduja, Ioana Stafie, Ioana Maxim, Viorica Maxim, FloricaS nihur, Rodica Maxim (Letea), Maria Parmac (Rosetti), Pașa Cusmin (Sfiștofca) și Ana Costin (Sulina) pentru timpul acordat și pentru plăcerea de a ne primi în viețile și bucătăriilelor.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.