The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Agata Trzebuchowska, protagonista filmului Ida, în juriul celei de-a XVII-a ediții a BIEFF

Articol / 02 Aug 2021 / Luiza Popescu
  • Agata Trzebuchowska, protagonista filmului Ida, în juriul celei de-a XVII-a ediții a BIEFF
1/1
Regizoarea și scenarista Agata Trzebuchowska, actrița principală din filmul “Ida”, regizat de Pawel Pawlikowski, câștigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin, va lua parte la cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care se va desfășura între 3 - 12 septembrie 2021, în București. Agata va fi membră a juriului competiției oficiale de lungmetraj din cadrul festivalului și va susține și masterclass-ul De la Actorie la Regie, pentru studenți și tineri profesioniști.

Acesta este al doilea masterclass anunțat în cadrul BIFF, după Spectrul poveștii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului și regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câștigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses), care se va desfășura pe 4 și 5 septembrie 2021 la ARCUB. De la Actorie la Regie va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, în după-amiaza zilei de 8 septembrie.

Agata Trzebuchowska (n. 1992) a absolvit Universitatea din Varșovia și Școala de Film Wajda.

A fost protagonista filmului “Ida” regizat de Pawel Pawlikowski, film care a câștigat nenumărate importante premii internaționale, printre care și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În același timp, Agata a scris și regizat o lectură performativă intitulată “Alice on the Verge” în colaborare cu grupul de teatru feminist POLISH NOW.

Primul său scurtmetraj, “Heat” (realizat împreună cu Mateusz Pacewicz), a avut premiera la Festivalul de film Sundance în 2017 și a fost acceptat de festivaluri din întreaga lume. De asemenea, a creat și o dramă experimentală de 30 de minute numită “Vacancy”, care a fost proiectată la mai multe festivaluri internaționale.

În prezent își pregătește debutul ca regizor în lungmetraj de ficțiune.

Masterclass-ul De la Actorie la Regie va avea loc în limba engleză, iar participarea este gratuită în baza unui proces de selecție, în urma căruia vor fi admiși participanții. Masterclass-ul se va desfășura în perioada festivalului, are durata de o oră și jumătate, iar cei interesați să participe sunt rugați să trimită un email / self tape de aproximativ un minut prin care să motiveze participarea la masterclass. Materialele în limba engleză se vor trimite la mirona@biff.com.ro până la data de 25 august 2021. Lista participanților admiși va fi publicată cel târziu la 31 august.

Mai multe detalii despre masterclass pe https://www.biff.com.ro/.

Secțiunile festivalului din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Bucharest International Film Festival sunt: competiția oficială de lungmetraj, Panorama, Focus: Grecia, secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, organizată cu sprijinul Casei Regale, Programul Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relații Diplomatice între România și Spania, Romanian Authors, precum și Socially United in Cinema, secțiune curatoriată de Cristina Cepraga.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.