The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

9 & 10 septembrie | Stars High in Amnesia’s Sky @ CNDB

Articol / 07 Sep 2021 / Luiza Popescu
  •  9 & 10 septembrie | Stars High in Amnesia’s Sky @ CNDBCredits: Vlad Bâscă
1/1
Nu ne amintim, ci ne rescriem amintirile”, ne spune Mihai Mihalcea întorcându-se cu detașare la propria creație „Stars High in Amnesia’s Sky”, care a avut premiera în 2003.

Creată într-un context în care în arta românească începea să se facă simțită apariția mai multor creații cu estetici foarte diferite de ceea ce se putea vedea de regulă pe scenele din România, lucrarea „Stars High in Amnesia’s Sky” este văzută pe scena internațională drept o instalație scenică, ”o creație experimentală care se sustrage codurilor dansului pe care refuză să-l exhibe”.

Prezentată ca work-in-progress la Centre National de la Danse – Pantin, lucrarea a fost prezentată în premieră pe scena Teatrului Hebbel am Uffer, în cadrul Internationales TanzFest Berlin, în 2003, avându-i ca performeri pe Maria Baroncea, Eduard Gabia și Mircea Ghinea, alături de scenograful Andu Dumitrescu. După premiera berlineză, Martin Hargreaves, editorul Dance Theatre Journal, scria în numărul 19 al revistei londoneze despre festival și aprecia ”Stars High in Amnesia’s Sky” drept „un performance inteligent și bine gândit a cărui abordare minimalistă a scos în evidență complexitatea întrebărilor coregrafice și politice pe care le-a lansat”.

Actuala creație – ”Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări)” – are ca punct de plecare lucrarea din 2003. În centrul atenției noii lucrări nu se află neapărat lucrarea originală, ci mai cu seamă contextul care a favorizat apariția sa. Este un exercițiu de transmitere spre o altă generație de artiști a unor fragmente de istorii rămase prezente doar în memoria participanților direcți la evenimentele de atunci. În dispozitivul scenic actual se amestecă pe suprafața instabilă a prezentului texte, sonorități, imagini și acțiuni, amintiri, istorii personale și colective care sunt rescrise și reactivate performativ de către absolvenții Academiei de Dans și Performance a CNDB, protagoniștii actualei versiuni a lucrării. Alături de aceștia, în lucrare revine de această dată și Eduard Gabia, unul dintre artiștii care a performat în versiunea originală din 2003.

Credite

Direcție artistică: Mihai Mihalcea
Cu: Eduard Gabia, Smaranda Găbudeanu, Alina Lupeș, Amelia Motea, Claudiu Silvianu
Asistenți: Iulia Chindea, Mircea Ghinea
Light design: Alexandros Raptis

O coproducție între Asociația Culturală Solitude Project și Centrul Național al Dansului București, parte din programul CNDB „Dance me to the End of...(exerciții, distanțe, apropieri)”.

Performance-ul are loc la Centrul Național al Dansului București, iar bilete pot fi cumpărate de aici pentru 9 și 10 septembrie. Mai multe detalii se găsesc aici.