The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, ajunge în București

/ 05 Dec 2021 / Andra Mihai
  • „Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, ajunge în București
1/1
București, 2 decembrie – Pe 21 noiembrie s-a încheiat cea de-a șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. România a fost prezentă cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus între 10 decembrie și 13 februarie în clădirea Tandem din București, în Cartierul Creativ.



Tema lansată de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a șaptesprezecea ediție a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trăi împreună?“), iar echipa României a ales să abordeze  relatia dintre fenomenul migrației, arhitectură și oraș. Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de români trăiesc în afara țării. Numai în cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de români, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuând să fie cea de-a doua cauză principală de reducere a populației țării.



„Anul acesta, Bienala din Veneția a avut un număr de aproximativ 300.000 de vizitatori, așadar ne bucurăm enorm că am avut ocazia să aducem în lumină fenomenul migrației cu care ne confruntăm la nivel global, dar și felul în care își pune amprenta asupra noastră ca țară. Putem spune că «Fading Borders» este un proiect polivalent, care expune fenomene complexe precum migrația, relațiile interumane și efectele economice ale acestora, toate văzute prin lentila arhitecturii. Este o abordare multidisciplinară care stă la baza Expoziției Internaționale din Veneția și pe care suntem entuziasmați să o prezentăm și publicului român. De asemenea, suntem recunoscători partenerilor noștri UniCredit Bank și Forte Partners, pentru că au făcut posibilă aducerea Fading Borders în București”, declară Arh. Irina Meliță.



Plecând de la modul în care fenomenul migrației va avea impact asupra viitoarelor forme de locuire, echipa de arhitecți din biroul de arhitectură POSTER a conceput proiectul curatorial „Fading Borders”. Acesta documentează realitatea migrației cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, „PLECAT“ și „Shrinking Cities in Romania“ („Orașe românești în declin“). Acestea abordează problema migrației excesive din două puncte de vedere diferite. 

„PLECAT”, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), privește către emigranții români și fenomenul complex de conviețuire a acestora în cadrul diferitelor comunități locale din Europa. Sunt documentate dificultățile, pe de-o parte și, pe de altă parte, oportunitățile ivite odată cu plecarea din țară sau episoade despre noua viață și comunitatea pe care aceștia o construiesc în afara granițelor țării.

„Shrinking Cities in Romania”
(„Orașe românești în declin”) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfășurare. Proiectul a luat naștere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009 asupra declinului și contracției orașelor românești, privite ca fenomen de amploare, dar și drept forță motrică a modernizării și inovației. Mici orașe turistice, orașe mari și mici industriale, orașe agricole, vechi orașe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.

Proiectul „Fading Borders” va putea fi descoperit la parterul clădirii Tandem din București, între 10 decembrie și 13 februarie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Cea de-a șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția s-a încheiat pe 21 noiembrie, cu un număr total de 289.600 de vizitatori, plus încă 6,000 de jurnaliști internaționali care au participat la cele două zile de preview. Tineri cu vârsta sub 26 de ani au reprezentat 32% din totalul participanților. În cadrul expoziției au participat 114 arhitecți din 63 de țări, România având două spații expoziționale – unul în Pavilionul din Giardini della Biennale, pe care îl deține încă din 1938 și în cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
 
Organizatori/ Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.
Curatori/ Biroul de Arhitectură POSTER / Ștefan Simion, Irina Meliță, Radu Tîrcă, Ștefania Hîrleață, Cristian Bădescu
Participanți/ IDEILAGRAM / Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Iulia Păun, Alexandru Păun, Gabriela Belcineanu, Laura Popa-Florea TELELEU / Cosmin Bumbuț, Elena Stancu
Multimedia&Communication Design/ RIZI / Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu, Constantin Barbu
Press&Communication / DBO
Structural engineering / CROSS STRUCTURAL DESIGN Horia Mihnea
MZCH Contributors / Markus Breitschmid, Laura Cristea, Homu, Gustav Jerlvall Jeppsson, Ryan Kennihan, Jeannette Kuo, Roberto Masiero, Ákos Moravanszky, Samuel Penn, Mark Pimlott, Renato Rizzi, Jonathan Sergison, El Sindicato, Dorin Ștefan, Șerban Țigănaș, Robert Verrijt, Tudor Vlăsceanu
Comisar / Attila Kim
Parteneri/UniCredit Bank, Forte Partners, Cartierul Creativ
 
Despre POSTER

POSTER a fost fondat în 2007 de Irina Meliță și Ștefan Simion. În 2016, Ștefania Hîrleață, Cristi Bădescu și Radu Tîrcă s-au alăturat biroului. Lucrările POSTER acoperă o gamă semnificativă de funcțiuni și mărimi, cu parteneri în România, Franța, Elveția și Grecia. În paralel cu activitatea de proiectare, biroul susține creșterea calității arhitecturale și urbane prin concursurile de arhitectură, participând frecvent în cadrul celor organizate în România. POSTER este, de asemenea, un birou în care practica și ideile teoretice sunt urmărite concomitent. Cercetarea academică este cuprinsă în cadrul MAZZOCCHIOO - o revistă de arhitectură, publicată la editura UAUIM, care adună diverse lucrări ale studenților, studii și contribuții textuale de la arhitecți, profesori de arhitectură și personalități culturale din întreaga lume.