The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Implementarea inițiativei Noul Bauhaus European

Articol / 14 Sep 2022 / Andra Mihai
  • Implementarea inițiativei Noul Bauhaus European
1/1
Comisia Europeană a lansat în acest an proiectul interdisciplinar Noul Bauhaus European, proiect ce vizează crearea unui spațiu UE al designului și al arhitecturii funcționale care să contribuie în egală măsură la îndeplinierea obiectivelor prevăzute în Pactul Ecologic European. Așadar, sunt propuse o serie de măsuri concrete pentru crearea unor spații estetice, funcționale și adaptate vieții de zi cu zi, menite să faciliteze tranziția ecologică și să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

Inițiativa Noul Bauhaus European  reprezintă o abordare practică destinată creării unor oportunități durabile și inclusive pentru toți cetățenii europeni, acest lucru realizându-se în mare parte prin apeluri de proiecte. Aria instrumentelor financiare mobilizate este vastă: programele Orizont Europa Erasmus +, Piața UnicăEuropa digitalăLIFE, Europa Creativă, Corpul European de Solidaritate.

Statele membre UE sunt, de asemenea, invitate să utilizeze fondurile din cadrul politicii de coeziune și să includă arhitectura durabilă și sustenabilă în cadrul Planurilor naționale de Redresare și Reziliență, de exemplu prin proiectele de renovare a infrastructurii. Abordarea interdisciplinară și crearea de sinergii între diverse domenii de acțiune (politici de mediu, politici digitale și politici arhitectonice) sunt vitale pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European, obținerea unor progrese substanțiale în materie și, implicit, ameliora rea calității vieții cetățenilor europeni.

În egală măsură, toate inițiativele propuse pornesc de la premisa caracterului participativ al Pactului Ecologic European. Toți cetățenii ar trebui să-și exprime punctele de vedere cu privire la spațiul în care doresc să locuiască, să contribuie la transformarea verde și digitală și să beneficieze, în egală măsură, de multiplele beneficii ale acestor procese.

Astfel, Noul Bauhaus European își propune să reunească cetățeni, experți, întreprinderi și instituții și să faciliteze discuțiile pe marginea mijloacelor prin care putem realiza spații de trai mai abordabile și mai accesibile. Inițiativa va mobiliza designeri, arhitecți, ingineri, oameni de știință, studenți și spirite creative din diferite discipline pentru a reimagina un mod de viață durabil în Europa. În egală măsură se va strădui să asigure o calitate mai bună a vieții, punând în prim-plan simplitatea, funcționalitatea și circularitatea materialelor, fără a compromite nevoia de confort și de frumusețe din viața noastră cotidiană.

Pentru a duce la îndeplinire obiectivele acestei inițiative, Comisia Europeană a lansat în 15 septembrie 2021, Comunicarea Noul Bauhaus Europeanprincipalele măsuri conturate constând în:

Crearea unor rețele de cooperare transfrontalieră pentru dezvoltarea proiectelor menite să accelereze tranziția digitală și ecologică; finanțarea acțiunilor de mobilitate educațională și voluntariat derulate de tineri; sprijinirea școlilor, universităților și bibliotecilor care implementează acțiuni de conștientizare a schimbărilor climatice și de promovare a standardelor de calitate în arhitectură; facilitarea inovării în cadrul industriilor culturale și creative.


Informații suplimentare despre Noul Bauhaus European sunt disponibile pe pagina web dedicată, aici.

Sursa: cultura.ro


***

Obiectivul general al programului

Sustenabilitatea, estetica și incluziunea. Scopul fazei de proiectare este de a folosi un proces de co-creare pentru a defini conceptul prin explorarea ideilor, identificarea celor mai urgente nevoi și provocări și de a crea conexiuni între părțile interesate.

Obiective specifice

Noul Bauhaus european este o inițiativă creativă și interdisciplinară, care convoacă un spațiu de întâlnire pentru a proiecta moduri de viață viitoare, situate la răscrucea dintre artă, cultură, incluziune socială, știință și tehnologie.

Spații incluzive, accesibile în care dialogul între diverse culturi, discipline. O economie mai incluzivă, în care bogăția este distribuită și spațiile sunt accesibile.

Experiențe care răspund nevoilor dincolo de dimensiunea materială, inspirate de creativitate, artă și cultură.


Mai multe despre oportunitățile de finanțare găsiți și aici.