The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Festivalul Filmului European revine la Timișoara în perioada 9-12 mai

Articol / 03 Mai 2023 / Andra Mihai
  •  Festivalul Filmului European revine la Timișoara în perioada 9-12 mai
1/1
ICR dă startul Festivalului Filmului European 2023 la Timișoara, chiar pe 9 mai, de Ziua Europei, care va fi marcată printr-o Gală specială. Festivalul se desfășoară în perioada 9-12 mai, la Cinema Victoria. 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC Romania, UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Partener al ediției locale de la Timișoara: Centrul de Proiecte Timișoara.

„Fără îndoială, cel mai potrivit loc pentru a lansa anul acesta Festivalul Filmului European și a marca astfel Ziua Europei este Timișoara - Capitala Europeană a Culturii. De aceea, vă invit la ediția timișoreană a Festivalului, să ne bucurăm împreună de a șaptea artă și de acest oraș profund multicultural, în care acum peste trei decenii s-a semnat noul act de identitate democratică a României și în care arta este indisolubil legată de valorile europene", a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

În afară de Timișoara, a 27-a ediție a Festivalului Filmului European 2023 se va desfășura și la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), București (Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), între 15-23 mai, Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai 2023, Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai 2023.

„Nu lipsesc din programul nostru din acest an nici filme care se privesc cu zâmbetul pe buze și cu inima ușoară, road movie-ul Omul cu răspunsurile / The Man With the Answers fiind exemplul cel mai bun în acest sens. Iar dacă revedeți periodic filmele lui Rohmer atunci când vi se face dor de lumea foarte aparte din creația lui, trebuie să veniți să vedeți Tenéis que venir a verla. Ne așteaptă cuminte la intersecția dintre feelgood movie și crochiu intimist și va putea fi văzut în seara de joi, 11 mai.

De la o junglă urbană uneori neprietenoasă cu abaterea de la normă (cea din Golul meu și cu mine), la jungla adevărată din Laos, pe care o privim și o ascultăm în Samsara a lui Lois Patiño, Festivalul Filmului European ne invită să descoperim Europa și lumea, pentru a ajunge înapoi la noi înșine. Nu în ultimul rând, ne bucurăm foarte tare să o avem alături de noi, la sfârșitul proiecției filmului Dragă Thomas / Lieber Thomas, pe actrița timișoreană Ioana Iacob, căreia regizorul Andreas Kleinert i-a încredințat un rol important", a declarat directorul artistic al FFE, criticul de film Cătălin Olaru.

Referitor la filmul de Gală, Cătălin a mai adăugat: "Odată cu Bones and all / Cu tot cu oase, celebrul regizor italian Luca Guadagnino recuperează starea inclasabilă pe care a descris-o cel mai bine în Io sono l'amore, cel de-al treilea lungmetraj al său. Cu o diferență notabilă: tânjirea și fervoarea se trăiesc, în acest film premiat cu Leul de Argint la Veneția, în nuanțe de roșu aprins."


Mai multe informații despre filme, program și bilete pentru ediția locală de la Timișoara - puteți găsi aici, iar despre Festivalul Filmului European 2023, aici.

***
 
Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: AaRC – All About Romanian Cinema, Adevarul de weekend, Agerpres, Aivi media.hub, BookBlog, BookHub, B365, Cărturești, Cinefan, Cinefilia, Cinemil, CineGhid ,Cinemap, Daily Magazine, Din filme, IQads, Filme-carti.ro, La Două Bufnițe, Liternet, Metropotam, Munteanu, MovieNews, News.ro, Observator cultural, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Răsfoiala, Spotmedia, The Institute, Zile și nopți, 4Arte.

***

P R O G R A M
27.FFE, ediția Timișoara – Cinema Victoria
9 – 12 mai 2023

Marți 9 mai

19:00 Gala de deschidere
Cu tot cu oase / Bones and All – r: Luca Guadagnino / Italia, S.U.A. / 2022 / 130’

Miercuri 10 mai


18:30 Omul cu răspunsurile / The Man with the Answers / O Anthropos me tis Apantiseis – r: Stelios Kammitsis / Cipru, Grecia, Italia / 2021 / 80’
20:30 Golul meu și cu mine / My Emptiness and I / Mi vacío y yo – r: Adrián Silvestre / Spania / 2022 / 98’ (+18)

Joi 11 mai

18:30 Trebuie să veniți s-o vedeți / You Have to Come and See It / Tenéis que venir a verla – r: Jonás Trueba / Spania / 2023 / 64’
20:00 Dragă Thomas* / Dear Thomas / Lieber Thomas – r: Andreas Kleinert / Germania / 2021 / 156’ (Q&A cu actrița Ioana Iacob)

Vineri 12 mai

18:00 Nepotul / The Grandson / Az unoka – r: Kristóf Deák / Ungaria / 2022 / 115’
20:30 Samsara – r: Lois Patiño / Spania / 2023 / 113’

 
*Proiecție în prezența invitaților speciali (Q&A)