The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cea de-a X-a ediție a Balkanik Festival începe vineri la Grădina Uranus și pe Strada Uranus

Articol / 06 Sep 2023 / Andra Mihai
  • Cea de-a X-a ediție a Balkanik Festival începe vineri la Grădina Uranus și pe Strada Uranus
1/1
Între 8 și 10 septembrie, Balkanik Festival – Home of World Music construiește în Grădina Uranus și pe Strada Uranus din București un univers multicultural bogat și divers, un veritabil melting pot interdisciplinar și incluziv, care aduce laolaltă comunități, culturi și generații. Cea de-a X-a ediție se anunță a fi cea mai mare de până acum – Grădina Uranus va găzdui numeroase concerte, expoziții, meșteșuguri, dezbateri, ateliere și gastronomie (accesul se face în baza unui abonament sau bilet), iar accesul pe Strada Uranus, la târg, delicii și DJ seturi este liber pentru public.

Vineri, 8 septembrie, accesul se realizează începând cu ora 16:00, iar sâmbătă și duminică, festivalul își deschide porțile de la ora 11:00.

La ediția aniversară, pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).


PROGRAM BALKANIK FESTIVAL:

VINERI, 8 SEPTEMBRIE:

CONCERTE LIVE GRĂDINA URANUS:

18:30 KRISTIJAN AZIROVIC ORKESTAR (Serbia)
20:00 PAULINA (România)
21:30 SMADJ BALKAN PROJECT (Franța-Tunisia)

 
DJ SET STRADA URANUS:

16:00 M.O.Z.A.R & BAD MIREL


SÂMBĂTĂ, 9 SEPTEMBRIE:

CONCERTE LIVE GRĂDINA URANUS:

18:00 UFUK COȘKUN & FRIENDS (Turcia-România)
19:30 TARAF DE CALIU (România)
21:40 OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ ȘI FANFARA ZECE PRĂJINI (România)

DJ SET STRADA URANUS:

12:00 PIXAR STELAR
14:00 DANIEL MITULESCU
16:00 LIGIA KEȘIȘIAN & LUCAS MOLINA

DUMINICĂ, 10 SEPTEMBRIE:

CONCERTE LIVE GRĂDINA URANUS:

18:00 WERNYHORA (Polonia)
19:30 EXTRALISCIO (Italia)
21:30 PAPIERS D’ARMÉNIES (Armenia-Franța)

DJ SET STRADA URANUS:

12:00 IRINA POPESCU
14:00 ABASC
16:00 MIKO


Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi – țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. În cadrul ediției aniversare, vor avea loc zilnic dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Cei mici vor putea participa la ateliere și spectacole oferite de către Fundația ZI DE BINE, precum spectacol de gheață carbonică, baloane uriașe de săpun, face painting, steluțe origami și multe altele.

Participanții la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziții de fotografie, colaje și ilustrații. Printre acestea, se numără: „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, oferită de Institutul Polonez, „Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii”, oferită de Institutul Italian de Cultură, „Mystical Muses” – vernisaj Andreea Retinschi, „Dadestar Chaveste – poveste lăutărească” – vernisaj și lansare de carte Iulian Ignat, „Armenia, tărâmul dintre munți”, expoziție de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan și Andreea Tănase, „Origini” – expoziție de colaje semnată de Cristiana Bucureci, „Cartooning for Peace”, oferită de Institutul Francez, Expoziție colectivă de colaje ale artiștilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae, Art Machine, Celula de Artă Pop-Up.

Abonamentele sunt disponibile aici la prețul de 120 lei, iar biletele pe zile pot fi achiziționate la prețul de 50 lei. Pentru cei care doresc să vină cu prietenii la Balkanik Festival, există promoția 5+1 (din 6 abonamente cumpărate, unul este gratuit). Copiii sub 9 ani se bucură de intrare liberă în toate zonele festivalului, însoțiți de adulți.

Despre spațiu:


Grădina Uranus, care găzduiește faimosul turn de apă proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din București, este unul dintre puținele spații care au supraviețuit din vechiul cartier Uranus, demolat în vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival se întoarce acasă, în această mare grădină din centrul Bucureștiului, un spațiu magic care a găzduit 7 ediții până acum.


Despre festival:

După ce a primit recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele  mai vibrante și autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival își continuă misiunea de a reuni la București Occidentul și Orientul, invitând o selecție de artiști cunoscuți și emergenți de muzică tradițională reinterpretată și fuzionată. Astfel, sunetele tradiționale ale diferitelor culturi reprezentate în cadrul festivalului își găsesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice.

Fueled by OSCAR: Balkanik Festival și OSCAR Downstream colaborează într-o inițiativă plină de energie și aventură! Prin două giveaway-uri consecutive, desfășurate pe conturile de Instagram și Facebook ale Balkanik Festival, vom aduce împreună iubitorii de muzică și pasionații de călătorii. În săptămâna 5 - 10 septembrie, prietenii festivalului au șansa de a câștiga unul dintre cele două carduri de carburant OSCAR în valoare de 500 lei fiecare. Un singur click vă poate aduce mai aproape de călătorii neașteptate și experiențe unice! Iar în perioada evenimentului, participanții la festival pot participa la Tombola Balkanik Festival x OSCAR Downstream x Cocktail Holidays, postând fotografii din Grădina Uranus, pentru șansa de a câștiga un card de carburant în valoare de 500 lei și o vacanță de 6 nopți la Predeal. Detalii pe paginile de social media ale festivalului.

Website // Eveniment Facebook // Instagram // Video Manifest Balkanik

***

„Balkanik Festival este proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.”

Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis și The Fresh, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din România, Institutului Cultural Român, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultură București, Coca-Cola, Aperol, Epson

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.”