The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

VIENNA BIENNALE- IDEAS FOR CHANGE-PART I

Articol / 17 Iun 2015 / Maria Neneciu
  • VIENNA BIENNALE- IDEAS FOR CHANGE-PART I© MAP Office
  • VIENNA BIENNALE- IDEAS FOR CHANGE-PART I2051: Smart Life in the City, Demonstrator: The Street © Birgit Miksch
  • VIENNA BIENNALE- IDEAS FOR CHANGE-PART IThe flying classroom © Daniela Gellner
  • VIENNA BIENNALE- IDEAS FOR CHANGE-PART I Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016, MAK Exhibition Hall in the Front: Ciprian Mureşan, The Invisible Clerk, 2013 in the Back: Ciprian Mureşan, The Untitled Series, 2014–2015 © MAK/Georg Mayer
  • VIENNA BIENNALE- IDEAS FOR CHANGE-PART I2051: Smart Life in the City Foto: Peter Kainz
1/5
Pe 11 iunie a avut loc deschiderea oficială a primei ediții Vienna Biennale, un eveniment multidisciplinar, despre artă, design și arhitectură, care îți dorește să poziționeze discursul artei într-un context orientat către soluții sociale și către viitor.

Vienna Biennale este o inițiativă MAK- Muzeul Austriac de Artă Aplicată, în colaborare cu Universitatea de Artă Aplicată Viena și Kunsthalle și este un proiect amplu și ambițios, care își dorește să interogheze posibile scenariii pentru viitor, dar și să aducă în discuție probleme sociale actuale și raportarea mediului artistic la acestea. 

Tema curatorială a primei ediții, "Ideas for Change", este declinată în mai multe expoziții și happening-uri care vor avea loc până pe 4 octombrie, la MAK, acolo unde sunt concentrate majoritate proiectelor expozițioanale, la Kunsthalle, dar și în multe spații publice din Viena.

Printre expozițiile care fac parte din prima bienală de la Viena se numără și "2051:Smart Life in a city", o expoziție-experiment, care reușește să investigheze și să propună soluții etice și eficiente la problemele actuale ale mediul urban. Este o expoziție cu întrebări și răspunsuri, găzduită de clădirea Muzeului de Artă Aplicată, dar care continuă în stradă, în viața reală a orașului, prin integrarea a 10 proiecte reale, ce propun abordări atipice la probleme sociale și economice. Am stat de vorbă cu Harald Gruendl, Co-Partner EOOS și Director IDRV – Institute of Design Research Vienna despre temele de cercetare care au stat în spatele acestei expoziții, iar acesta ne-a povestit mai multe despre conceptul HYPOTOPIA, un oraș utopic din anul 2051, despre care veți putea citi mai multe în viitorul apropiat, tot aici, pe institute.ro.

O alt proiect interesant din cadrul Vienna Biennale este expoziția "Uneven Growth: Tactical Urbanisms for Expanding Megacities", care a fost realizată în colaborare cu MoMa și care a fost curatoriată de Pedro Gadanho, o expoziție despre arhitecută și responsabilitate socială, despre inegalitate socială și proiecte de urbanism participativ, cu exemple de practici din 6 metropole: Hong Kong, Istanbul, Lagos, Mumbai, New York, și Rio de Janeiro. Expoziția are și o componentă online, prin care se dorește identificarea proiectelor ce pot deveni exemple de bune practici.

Un alt proiect de urmărit este Future Light, o expoziție care investighează conotațiile pe care lumina și ce reprezintă ea le poate evidenția sau ascunde, un proiect conceptual, despre reflecții și reflexii, despre medii și viteză.

Expoziţia Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016 s-a bucurat de foate multă atenție, fiind una dintre componentele principale ale bienalei.Aceasta fost curatoriată de Peter Weibel (director executiv ZKM, Centrul pentru Artă şi Media din Karlsruhe, Germania) şi de Bärbel Vischer (curator al colecţiilor de artă contemporană  MAK) și este o expoziție de mari dimensiuni, care pune accentul pe scena artistică din România şi ilustrează potenţialul cultural care stă la baza dezvoltării curentului avangardist şi modernist în Europa, oferind o viziune asupra scenei artistice contemporane din România.Expoziţia cuprinde lucrări ale artiştilor: Ovidiu Anton, Ion Bârlădeanu, Horia Bernea, Alexandra Bircken, Ion Bitzan, Mihuţ Boşcu Kafchin, Geta Brătescu, André Cadere, Mircea Cantor, Marieta Chirulescu, Ana Ciceala şi Mircea Nicolae, Andreea Ciobica, Belu-Simion Făinaru, Constantin Flondor, Sigma 1, Harun Farocki şi Andrei Ujică, Adrian Ghenie, Eileen Gray şi Jean Badovici, Ion Grigorescu, Marcel Janco, Adolf Loos, Ion Lucian Murnu, Ciprian Mureşan, Dan Mihălţianu, SubREAL, Joachim Nica, Mircea Nicolae, Paul Neagu, Dan Perjovschi, Eugenia Pop, Raluca Popa, Ştefan Sava, Daniel Spoerri și Iulia Toma.
 
O secţiune a expoziţiei este dedicată proiectelor câştigătoare în cadrul competiţiei Create Your Bucharest, organizată în perioada 3 octombrie 2014 – 15 ianuarie 2015.
Juriul Vienna Biennale 2015 a desemnat în data de 16 martie câştigătorii concursului de idei Create Your Bucharest, acordând premiul I proiectului How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life realizat de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu. Au fost acordate 9 premii speciale următoarelor proiecte: A Pedestal of Thoughts (Anca Benera şi Arnold Estefan), Atelier 35 Cooperative (Larisa Crunţeanu şi Xandra Popescu), Bucharest Veins. Resuscitation Intervention (Carmen Secăreanu), Discover Bucharest, the Open Air Museum (Rareş Tudor Pop), Floreo: A Ruin Blossoms Downtown mapping memories of architectural heritage as public space (Răzvan Delcea şi Andrei Voica), Homeless Practices (Maria Daria Oancea şi George Octavian Marinescu), Kilobase Bucharest A-Z (Dragoş Olea), TableTalks (Andra Răcăşan şi Elena Rucsandra Maior) şi Your Concrete Shadows (Gina Şter).