The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

De vorbă cu Cristian Corvin

Interviu / 11 Sep 2018 /
  • De vorbă cu Cristian Corvin© Horațiu Șovăială
  • De vorbă cu Cristian Corvin© Horațiu Șovăială
  • De vorbă cu Cristian Corvin© Horațiu Șovăială
1/3
Corvin este, pe rând, arhitect, designer de interior, scenograf și DJ. Asta înseamnă că sunt șanse mari să îl întâlnești în Cartierul Creativ punând muzică într-un loc proiectat chiar de el.

1. De când locuiești în Cartierul Creativ și cum s-a schimbat Cartierul în această perioadă?

Conform buletinului, din 1999, dar mie mi se pare mai demult, pentru că veneam zi de zi din Drumul Taberei la Liceul „Nicolae Bălcescu” (Colegiul „Sf. Sava”), începând cu 1988, și aveam deja sentimentul că aparțin acestei zone. Cartierul, ca și multe altele din zona centrală a Bucureștiului, era într-o stare de conservare perfectă (un paradox al comunismului). Nu în sensul conservării prin întreținere gospodărească (asta lipsea cu desăvârșire), ci în sensul lipsei intervențiilor care să deformeze arhitectura originală. Exact farmecul pentru care unii se duc să viziteze Havana și care acum, în București, a dispărut înghițit de „reabilitări”, demolări, „modernizări” etc.

2. Care este istoria casei în care locuiești?

Știu că a fost construită în 1904. Am auzit că alte case vecine au fost ale unui domn Zăgăneanu, care le-ar fi câștigat la cărți de la cel ce avea terasa Oteteleșanu. Cea în care locuim a aparținut, la un moment dat, unei firme de cosmetice care distribuia și „Frecția Diana” (anii '20-'30). Noi locuim în mansardă.

3. Unde poți fi întâlnit cel mai des în timpul liber în Cartierul Creativ și la ce oră?
Păi, și biroul, și casa sunt în aceeași zonă, practic, cam pe aceeași stradă, deci, în general, sunt pe-acolo, pe Schitu Măgureanu.

4. Cu cine ți-ar plăcea să dansezi, într-o seară, în Cartierul Creativ?
Acum, că ai întrebat, mă gândesc că o să dansăm împreună :)

5. Ești arhitect, designer și DJ. Care latură crezi că te exprimă cel mai bine?
Arhitect, ar fi trebuit să fiu, designer, m-am „calificat la locul de munca”, iar DJ doar mă visez.
Să detaliez:
Arhitect, ar fi trebuit să fiu, dar îmi lipsesc cunoștințe esențiale pe care nu am apucat să le acumulez la timp, pentru că, la început, nu m-am ocupat cu arhitectura. Să pun muzică este un hobby pe care cred că îl au 90% dintre băieți, așa încât nu cred că mă „exprimă”. Probabil că doar designer sunt cu adevărat, dar, iarăși, oricine e și designer, așa, măcar un pic.

6. Care crezi că e elementul care îți caracterizează proiectele?
Mai demult, era mai simplu de spus. Acum, nu știu ce să mai zic, pentru că suntem mai mulți, care colaborăm în proporții egale. O să-i întreb și pe colegi, dar, în general, cred că ne ferim de lucrurile gratuite, importuri la modă nejustificate etc., dar presupun că oricine face la fel...

7. Ce apreciezi la un beneficiar?
Încrederea. Adică, dacă îți alegi un designer, mă gândesc că îl alegi pe bază de portofoliu și, dacă ți-a plăcut ce face, îi acorzi încredere, nu îi dai peste mână. Am auzit că există și tipul ăsta de clienți care îți spun cum să desenezi, dar nu prea ne-am întâlnit cu ei. Este valabilă și reciproca: trebuie, ca designer, să fii foarte atent la nevoile clientului. Designerul Creator e o specie periculoasă.

8. Cu ce artist român ți-ai dori să colaborezi? Dar din lume?
Nu prea mă pricep la artă. Pare ciudat, dar unele discipline care au legătură cu vizualul pot să nu se intersecteze, cel puțin, așa e la mine. Așa, ca un contabil care nu se pricepe la matematică. Deși ambele sunt cu cifre.

9. Cu cine nu ți-ai dori să colaborezi, niciodată?
Momentan, nu cunosc un astfel de personaj.

10. Dacă te-ar angaja Elon Musk să proiectezi un bar pe Marte, cum ar fi?
Eu nu prea trăiesc în viitor, mai degrabă în trecut, astfel că ideea asta nu-mi dă nicio tresărire. Dar presupun că ar fi interesant.

11. Dacă ai călători în timp, în ce perioadă a Bucureștiului ai vrea să trăiești și să creezi?
Asta de acum mi se pare foarte bună.

12.Paris sau New York, sau Bangkok?
Se poate toate trei?

13. Studio 54 sau Fabric?
Pot fi amândouă?

14. Operă sau balet?
Mie îmi plac musicall-urile, adică, un fel de Operetă.

15. Ce sport agreezi și cât de des îl practici?
Tenis, cam o dată la două săptămâni, alteori, mai des (dar tot începător sunt... :). Și, bineînțeles, schi, snowboard. Și, de câțiva ani, merg în vacanțe de kitesurfing, dar nu avansez prea tare pentru că, de obicei, când ajung eu „pică vântul”.

16. Care ar fi hashtag-ul tău?
Cum adică?

17. O întrebare pentru Andrei Borțun.
Ce faci în weekendul ăsta?