La final – mijloc de an 2020 ne-am mutat. Nu mai știm exact când am pus și The Institute pe sonerie, dar prima dată când am avut internet în Cobălcescu nr. 50 a fost în iulie. Lucrurile ni le-am scos din cutii pe rând și încă mai avem câteva nedesfăcute. Nu am revenit niciodată toți toți să lucrăm de la birou, mai mult pe grupuri și în funcție de calendarul fiecărui proiect.
Ne-am mutat la o stradă distanță de fostul birou, așa că sursele de mâncare pentru prânz au rămas aceleași. Știm, e ciudat să povestim despre birouri noi anul acesta când cel mai mult am lucrat de acasă. Dar pentru noi sigur birourile noi au fost un argument în plus să ne mobilizăm uneori să facem lucrurile care păreau imposibil să se întâmple. Mai mult decât locul de unde lucrăm, birourile au devenit casa unde ne întâlnim să hotărâm ce facem și cum facem împreună.
Pentru că este o casă. O casă interbelică, în Cartierul Creativ, la 5 minute de mers pe jos de Cișmigiu. Avem amintiri peste tot de jur împrejur, mai ales că nu e drum la Mega Image-ul de vizavi fără să ne gândim la RDW2017.
Proiectul de amenajare este semnat de arh. Marcel Borțun și încurajează colaborarea creativă, prietenia, libertatea.
Andrei Borțun spune că a fost o plăcere să lucreze chiar cu tatăl lui pentru proiect . ″Și foarte util; pentru că de atât de multă vreme birourile The Institute sunt și o casă pentru mine, iar echipa The Institute este și familie. Așadar nu văd cum altcineva ar fi putut înțelege, mai bine decât el, așteptările mele de la acest proiect”.
″A fost un răspuns la cele două secvențe ale temei : spațiul existent și beneficiarul. Spațiul existent – două niveluri ale unei case interbelice, edificată cu suflet și meșteșug într-un cartier liniștit și unitar ca valoare arhitecturală. Beneficiarul – un grup de oameni creativi și prietenoși, care se simt împreună ca o familie cu valori împărtășite″, povestește domnul arhitect Borțun.
Birourile The Institute ocupă 2 niveluri ale casei din Cobălcescu și se bucură de o mică grădină, numai bună pentru lucratul în aer liber și pentru ședințele lungi pe timp de pandemie.
″Ca abordare spațială și ca design, cele două niveluri nu diferă în mod explicit, în pofida faptului că parterul era într-o stare aproape locuibilă, în timp ce demisolul, cu funcțiuni inițiale de tip tehnic și gospodăresc, a trebuit recompartimentat și consolidat″, explică domnul arhitect Borțun. ″În ambele cazuri am mizat pe succesiunea de spații dinspre stradă spre curtea cu grădină, adăugând câte o funcțiune suplimentară spre aceasta din urmă – la parter o terasă închisă cu plafon de sticlă și tâmplărie armonică, pentru un contact cât mai direct cu grădina, iar la demisol un oficiu cu chicinetă, în legătură directă cu curtea amenajată pentru pauza de masă și relaxare″.
Într-o continuă despachetare, birourile noastre s-au transformat săptămână de săptămână, până când bucătăria a ajuns să aibă la fel de multe sosuri și condimente ca acasă, birourile decoruri de Crăciun, rafturile cărți pentru care te-ai opri din orice ca să te apuci de citit.
Dacă nu vrem să ne găsim unii pe alții, putem oricând să folosim una dintre cele 4 uși, mai precis să ieșim pe o ușă, ca să intrăm pe alta. Sau dacă ne dăm unii pe alții afară pe o ușă, găsim oricum altele 3.
Până când vă vom putea invita să ne vizitați, vă rugăm să ne trimiteți corespondența pe adresa cea nouă și să ne trimiteți și voi poze cu birourile voastre de 2020.