The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Aproximativ jumătate din populația Republicii Moldova consideră integrarea în UE un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației

Articol / 24 Mai 2023 / Andra Mihai
  • Aproximativ jumătate din populația Republicii Moldova consideră integrarea în UE un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației
1/1
Fundația Eidos, alături de compania internațională de sondare a opinie publice, AtlasIntel, a realizat două sondaje cu privire la starea democrației în Republica Moldova și în România. Din rezultatele sondajului aplicat în Republica Moldova reiese că aproximativ jumătate din populația țării consideră integrarea în UE un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației. Totodată, sondajul arată că 5 din 10 moldoveni consideră Rusia o amenințare la adresa democrației. Corupția (74%), interesele oligarhilor locali (45%) și polarizarea politică (23%) sunt percepute ca principalele amenințări la adresa democrației în Republica Moldova iar controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de peste 35% dintre respondenți. 

Cristian Movilă, președintele Fundației Eidos, a declarat că „astăzi, pe 20 mai, se fac 33 de ani de la primele alegeri libere din România. Cu acest sondaj am vrut să vedem unde ne situăm după acești ani, ce sprijin are democrația în România și în Republica Moldova și cât de solidă este fundația pe care ea s-a așezat.”

Andrei Roman, fondatorul Atlas Intel, a declarat că „rezultatele sondajului ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru liderii politici și pentru societatea civilă. Chiar dacă opțiunea pro-democrație este copleșitoare atât în ​​România, cât și în Republica Moldova, întrucât marea majoritate a oamenilor înțeleg valoarea democrației și susțin consolidarea instituțiilor acesteia, ei o percep ca fiind disfuncțională și care răspunde slab nevoilor lor. Corupția și incompetența percepută a clasei politice (în mod surprinzător, acest model fiind mai pronunțat în România decât în ​Rep. ​Moldova), scăderea performanței în sistemul educațional și erodarea imparțialității și profesionalismului trusturilor mass-media sunt provocări cheie care afectează calitatea democraţiei în ambele ţări. În aceste circumstanțe, riscurile legate de eroziunea democratică sunt în creștere, întrucât actorii politici oportuniști vor încerca în mod inerent să valorifice dezamăgirea generală a populației cu platforme populiste și radicale care ar putea amenința realizările ultimelor două decenii.”

Încrederea cetățenilor din Republica Moldova

35% dintre respondenți nu cred că instituțiile media sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice, iar când vine vorba de justiție, 44% dintre moldoveni consideră că ea a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, dar nu a fost gardianul principal, pe când 34% dintre aceștia percep justiția ca pe o amenințare.

Părerile legate de integrarea în Uniunea Europeană și alianța cu NATO sunt divergente, jumătate din populație considerându-le un sprijin în protejarea democrației (45,8% pentru UE și 45% pentru NATO), dar există voci care spun că ele ar slăbi democrația și suveranitatea (29,6% pentru UE și 41% pentru NATO).

Soluții în sprijinul democrației 

Moldovenii cred că democrația poate fi îmbunătățită doar prin implicarea activă a cetățenilor, 54% considerând tragerea la răspundere a oficialilor aleși prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice ca fiind cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de susținerea unei prese libere și independente (44%). Referendum-urile, bugetul participativ și adoptarea mașinilor de vot electronice sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care moldovenii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în Republica Moldova.

Rezultatele sondajului au fost prezentate sâmbătă, 20 mai, la 33 de ani de la primele alegeri libere din România, în cadrul evenimentului de seară, de la Ateneul Român, parte din inițiativa internațională UNFINISHED Democracy, organizată de Fundația Eidos și Fundația The Democracy and Culture Foundation, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România.  Sondajul a fost realizat în perioada 3-15 mai, pe un eșantion de 921 de oameni, cu o marjă de eroare de +/-2 și un nivel de încredere de 95% .

***
 
Despre Fundația Eidos

Fundația Eidos este o organizație non-profit cu sediul în București, România, având ca misiune susținerea și dezvoltarea durabilă a practicilor culturale inovatoare la nivel global și multidisciplinar. Eidos operează la intersecția dintre creativitate, tehnologie, filosofie și antreprenoriat, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice.  Printre evenimentele organizate de Eidos se numără festivalul multidisciplinar UNFINISHED, expoziția itinerantă World Press Photo și EIDOS Talks.

Despre AtlasIntel

AtlasIntel este o companie de tehnologie specializată pe dezvoltarea de produse de analiză de date pentru inteligență economică și politică. Pe baza unei metodologii proprii pentru selecția aleatorie și post stratificarea și validarea eșantionului, AtlasIntel este un inovator de top în sondajele online. AtlasIntel desfășoară în mod obișnuit sondaje private și publice în Statele Unite, America Latină și Europa. Robustețea metodologiei AtlasIntel este demonstrată de performanța din ultimele cicluri electorale: AtlasIntel a avut cea mai mică eroare medie dintre companiile care au executat sondaje în cursa prezidențială din SUA din 2020; cel mai mic RMSE de la alegerile primare ale Partidului Democrat din SUA din 2020; și cea mai bună performanță în rândul tuturor sondajelor la alegerile prezidențiale din 2019 din Argentina și la alegerile prezidențiale din 2022 din Brazilia. AtlasIntel este singura companie de sondaje de opinie publică exclusiv digitală, cu un rating „A” în clasamentul FiveThirtyEight. AtlasIntel a devenit o sursă de încredere a instituțiilor media din întreaga lume, rezultatele fiind publicate și analizate de o gamă largă de parteneri media, cum ar fi Bloomberg, Washington Post, New York Times, Newsweek, El País, Reuters, Clarín și La Nación.