The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.M

Articol / 05 Aug 2019 / The Institute
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
  • Comunități la dospit: Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.MAtelierele Street Delivery
1/7
Coeziunea comunitară este unul dintre principalele obiective ale Cartierului Creativ, un instrument strategic de dezvoltare urbană și un ingredient esențial pentru creșterea calității vieții + principalul și adevăratul motiv pentru care iubim orașele și cartierele în care trăim.

Din fericire, există din ce mai multe exemple de inițiative și proiecte care au la bază colaborarea și partenerierea, fie că vorbim de comunitățile din industriile creative sau de vecini care resuscitează scara blocului, de proiecte menite să atragă atenția asupra problemelor generale ale orașului sau să găsească soluții punctuale pentru grădinile din cartier.

Atât grupurile de inițiativă, cât și proiectele culturale menite să provoace la dialog sau să încurajeze colaborarea și creionarea unor concepte creative comune, sunt exemple de optimism și ne arată cum am putea să dialogăm și colaborăm mai bine pentru un oraș mai bun.

Edgar Quinet și curtea U.A.U.I.M
În iunie a avut loc prima ediție a Atelierelor Street Delivery, pe Edgar Quinet, în zona Unviersității de Arhitectură Ion Mincu, ocazie cu care operatorii culturali din zonă și-au deschis porțile, iar organizațiile preocupate de dezvoltarea sustenabilă a orașului au pregătit standuri și prezențe menite să abordeze teme legate de calitatea vieții, a spațiului public sau de mobilitate.

Astfel, pentru prima dată, între 7-9 iunie, pe strada Edgar Quinet, locurile de parcare au devenit locuri pentru creație, poezie, workshopuri, cinema în aer liber, ping-pong, ateliere de merindare, tururi ghidate, jocuri de stradă sau intervenții artistice.

Modul Cărturești, Mestesukar Butiq, The Plot și curtea Universității Ion Mincu au fost principalele „gazde” ale evenimentului, care a numărat și (alte) peste 20 de enități și organizații care au transformat parcarea dintre Unviersitatea București și Ion Mincu într-un spațiu public... real, folosit, activ. Tot în contextul organizării acestui eveniment, au avut deja loc și o serie de întâlniri pe tema revitalizării și renovării curții interioare a Universității de Arhitectură, un proiect necesar și un gest de normalitate în oraș, un proiect care ar dovedi cum dialogul, colaborarea și creionarea unui scop comun poate genera reacții și beneficii în cascadă, în comunitate și...în oraș!

Justin Baroncea, unul dintre cei (foarte) implicați în acest proces, ne-a povestit despre demersurile care s-au făcut până acum, dar și despre planuri de viitor: „am inceput să folosim curtea interioara la o serie de workshop-uri din cadrul U.A.U.I.M. încă din 2016, iar anul trecut (2018) am deschis pentru prima dată curtea dinspre Edgar Quinet către stradă și către public, alături de Studio Basar, Arhipera, Școala de la Bunești, Pandele Pandele și Aiurart, iar din 2019 s-a implicat și colectivul Street Delivery / Fundația Cărturești împreună cu Ion Radu (Cărturești Modul) și colectivul The PLOT. Împreuna cu cei de la The PLOT vrem acum să ducem mai departe proiectul în perioada 2019-2020”, ne-a explicat acesta. Cât despre ce o să însemne acesta mai concret, Justin explică că: în primul rând va presupune reducerea numărului de locuri de parcare, gruparea mașinilor cadrelor didactice într-o singură zona a curții și deschiderea curții către oraș, atragerea în mod periodic de evenimente culturale în curte și nu în ultimul rând plantarea unor elemente majore de vegetație (fiecare eveniment important va fi încheiat cu plantarea unui copac)”.

Până acum au avut loc o serie de întâlniri, altături de The PLOT, Cărturești Modul și echipa Cartierului, pentru organizarea calendarului de evenimente în perioada 2019-2020. „Dincolo de amenajarea propriu-zisă am ajuns la concluzia că cel mai important este să construim un program. Printre primele evenimente pe care încercăm să le aducem în curte sunt expoziții și prezentări legate de TRIENALA de Arhitectură organizată cei de la „Arhitext” în toamna 2019. Repictarea periodică a gangului este un alt program stabil în timp. În 2019 a fost repictat de Ion Barbu (tot în cadrul unui workshop); programul va continua cu un alt artist invitat pentru atelierele Edgar Quinet din 2020.

Împreună cu cei de la Cărtureşti Modul, The PLOT, I’M UAU și Cartierul Creativ am început să construim un draft pentru un program cultural care să ofere conținut pentru perioada 2019-2020.

Justin Baroncea

www.facebook.com/AteliereleStreetDeliveryQuinet/