The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) | Expoziție aniversară la MNAR

Articol / 18 Oct 2019 / The Institute
  • 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) | Expoziție aniversară la MNAR
  • 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) | Expoziție aniversară la MNAR
  • 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) | Expoziție aniversară la MNAR
1/3
Muzeul Național de Artă al României sărbătorește alături de Universitatea Națională de Arte București jumătate de secol de la înființarea primei secții de învățământ superior de design din România.

MNAR și Universitatea Națională de Arte București vă invită joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, la vernisajul expoziției 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019).

Expoziția își propune să scoată la lumină pentru prima dată o istorie tânără și ambițioasă a învățământului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969-2019. Modelată ca un jurnal de proces educațional, aceasta concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și finalizându-se cu istoria sa foarte recentă.

În anul 1969 este înființată la București prima Secţie de Design – denumită atunci de către oficialități Forme Industriale – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. Ulterior, în 1971, ia naștere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secții de design la universități de profil din Iași și Timișoara.

Discursul expozițional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație etc. Astfel, expoziția capătă forma unei radiografii primare, utile și necesare pentru cunoașterea istoriei designului din România, adresându-se atât specialiștilor (designeri, arhitecți, artiști vizuali, istorici, cercetători în studii culturale, etc.) și studenților în domenii de profil, cât și publicului larg, în fapt destinatarul și utilizatorului căruia i se adresează designul.

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) înseamnă dezvăluirea unui domeniu și a unei profesii care au contribuit la modelarea societății românești, dar și evocarea în imagini a istoriei școlii de design de la București și etalarea personalităților recunoscute internațional, care au studiat la Universitatea Națională de Arte București.

Expoziția este însoțită de un volum aniversar care implică o importantă și densă parte de documentare și de cercetare. 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) va fi deschisă publicului la Muzeul Național de Artă al României, Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie 2019.
  • Coordonator proiect: Dinu Dumbrăvician
  • Curatoare: Mirela Duculescu, Cristina Sabău
  • Design expoziție: Radu Manelici și Roland Kunst
  • Unde?

    Muzeul Național de Artă al României
    Sala Rondă și Holul Auditorium, intrarea Știrbei Vodă, nr. 1-3
    24 octombrie – 29 noiembrie 2019

    Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00
    Accesul este permis până la ora 17.00

    Detalii suplimentare: comunicare@art.museum.ro.