The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Analiză DIPLOMA 2021

Articol / 19 Oct 2021 / Luiza Popescu
  • Analiză DIPLOMA 2021
1/1
Conform unei analize interne realizate în comunitatea DIPLOMA de către The Institute, peste 70% dintre membrii industriilor creative consideră că le-a fost afectată activitatea, ca urmare a pandemiei. Printre alte provocări identificate în general la industria din care fac parte, se numără și înțelegerea aspectelor de natură financiară și legală ale domeniului lor, necesitatea contextelor de expunere și networking, respectiv găsirea unui loc de muncă în domeniul în care au studiat.

Analiza a fost realizată pe un eșantion de 322 de absolvenți din ultimii 4 ani ai facultăților cu profil vocațional-creativ din întreaga țară și este prezentată în contextul organizării DIPLOMA 2021, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, cu obiectivul de a înțelege mai bine provocările și nevoile pe care aceștia le au în industrie.

Noua generație de creatori români: 68% dintre absolvenții facultăților cu profil vocațional-creativ vor să lucreze pe piața din România

Potrivit analizei, noua generație de creatori români își dorește să profeseze majoritar în România, iar țări precum Germania, Belgia și Olanda sunt, de asemenea, în topul preferințelor acestora.

Aproximativ 42% dintre respondenți sunt deja angajați iar media în care un absolvent de arhitectură, artă sau design se angajează în România este de 1-2 ani, conform rezultatelor analizei. Dintre cei angajați, peste jumătate lucrează chiar în domeniul pentru care s-au pregătit în mediul academic, în timp ce 25% sunt angajați într-un domeniu care nu are legătură directă cu studiile universitare.

Antreprenoriatul creativ, marketingul și aspectele legale: printre aptitudinile de care generația creativă la început de drum are neapărată nevoie


Aceeași analiză arată și că 63% dintre cei chestionați și-ar fi dorit să cunoască, încă de pe băncile facultății, noțiuni legate de antreprenoriatul creativ, urmat de aptitudini multidisciplinare (colaborarea cu alte specializări sau departamente), noțiuni legale, cunoștințe de marketing, respectiv chestiuni financiare, de branding și networking.

Provocarea cea mai mare identificată de absolvenții universităților cu profil vocațional-creativ este, aproape în unanimitate, găsirea primului loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Este deseori menționată ca provocare și pregătirea pentru a porni activitatea profesională pe cont propriu, ca freelancer sau ca antreprenor.

74% dintre membrii industriilor creative consideră că expozițiile sunt esențiale pentru dezvoltarea carierei, la început de drum

Deși începerea vieții profesionale după absolvire are o serie de provocări clar identificate, 73% dintre respondenți afirmă că ar alege aceeași facultate, dacă ar lua-o de la capăt.

Printre aspectele considerate extrem de importante pentru dezvoltarea carierei sau pentru parcursul artistic pentru cineva la început de drum, au fost menționate: contextele pentru expunerea lucrărilor (74%), asigurarea unor spații de lucru (70%), participarea la evenimente de networking formale și informale (65%), respectiv participarea la conferințe și workshop-uri dedicate (63%).

Efectele pandemiei au fost și ele resimțite de mediul creativ. Printre lucrurile care le-au lipsit cel mai mult membrilor industriilor creative, au fost amintite: contextele de socializare și networking, expozițiile, atelierele și lucrul practic.

Mai multe despre cum a arătat experiența Diploma 2021 se pot accesa aici.