The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Arhitectură, design și inspirație (de) la Prototip Studio

Articol / 21 Feb 2018 / Laura Apostol
  • Arhitectură, design și inspirație (de) la Prototip Studio
  • Arhitectură, design și inspirație (de) la Prototip Studio
  • Arhitectură, design și inspirație (de) la Prototip Studio
  • Arhitectură, design și inspirație (de) la Prototip Studio
1/4
Într-una dintre clădirile care se conturează pe latura vestică a Piaţei Unirii din Cluj-Napoca, găsim un studio creativ supraetajat în care se conturează viața de zi cu zi, ideile și lucrul la proiecte – un birou, dar și o casă – însuflețit de Ioana Goția-Ciurea și Bogdan Goția.

Interiorul găzduiește un mix de elemente al căror stil este recognoscibil și printre creațiile studioului. Obiectele care compun atmosfera caldă dinăuntru sunt majoritatea amintiri ale excursiilor, ideilor și oamenilor pe care i-au cunoscut. Schițele și prototipurile proiectelor care și-au făcut casă aici formează traseul creativ al întregii activități a studioului, după cum însăși Ioana povestește:

“În urma tututor proiectelor, fie că sunt pentru client, fie că sunt proiecte personale, ne place să păstrăm variantele prin care am trecut, schiţele incipiente, prototipurile, şi de asemenea şi variantele finale.

Pentru noi, designul este procesul şi nu obiectul în sine. Cum se comportă el cu omul şi omul cu el. Designul este despre interacţiune şi modul cum trăiesc obiectele şi cum transformă viaţa celor care trăiesc pe lângă ele. Nu masa în sine, dar prezenţa mesei. Nu scaunul în sine, ci cum stai pe scaun, nu lampa în sine, ci lumina şi prezenţa ei and so on.”



OAMENII PROTOTIP
Ioanei și lui Bogdan li s-a alăturat, din 2016, Mihai Veg, iar cei 3 formează acum echipa Prototip. Studioul păstrează pentru fiecare un obiect la care se întorc cu drag în fiecare zi: Bogdan este ataşat de căştile din lemn la care ascultă mai mereu muzică, Ioana – de caietul de schiţe şi idei, iar Vegu este ataşat de aparatul lui Smena pe film.

Ziua lor începe dimineața cu cafea și mici ședințe, continuând, după caz, cu schiţare, proiectare digitală, prototipare, machetare, mailuri, telefoane, întâlniri cu clienţi şi colaboratori, vizite pe şantier, comunicare online, editare, prezentări și altele. Printre toate lucrurile, le trec pragul studioului prieteni și clienți care le devin prieteni.

“Programul de lucru ne dă ritmul zilnic, astfel toți 3 în formula de lucru petrecem în medie 8 ore lucrând. Însă fiind şi locuinţa ataşată, pentru noi (Ioana şi Bogdan) când nu lucrăm biroul devine living space. Ne-am creat un program care integrează munca de birou şi cea în atelier din când în când. Sunt zile în care doar desenăm de mână sau ne documentăm, alte zile în care termenul de predare ne forţează să petrecem ore întregi în faţa monitoarelor proiectând, altele când suntem doar în întâlniri şi altele în care petrecem timp în atelierul nu foarte departe de casa-birou, prototipând obiecte sau făcând machete pentru piese de mobilier şi spaţii, fie că le printăm 3d sau le tăiem pe router sau le modelăm manual.

Oricum ar fi, încercăm să păstrăm un echilibru între digital şi analog, între cât timp petrecem înăuntru şi afară, între desen de mână vs vectorizat, descărcări şi încărcări de energie.”



ÎNCEPUTURI CREATIVE
Startul l-au dat Ioana și Bogdan în 2013, la finalul facultății, când au început să pună în mișcare idei și soluții pentru a da curs dorințelor pe care le aveau, păstrându-și până azi entuziasmul de a aborda proiecte la intersecția domeniilor și de a crea noi conexiuni între artă, design, arhitectură, obiect, poezie și new media.

“Ne doream să experimentăm, să ne continuăm research-ul în materie de design şi arhitectură, atât la nivel teoretic cât şi practic. Tot ce aveam la dispoziţie erau cunoştinţele de proiectare şi producţie digitală şi atelierul dotat cu un CNC. Era entuziasm amestecat cu dorinţa de a crea un univers al nostru unde să ne jucăm cu ideile şi de a crea spaţii şi obiecte care să spună poveştile care ne făceau inimile să tresară şi minţile să facă artificii. Ideea de a încerca să trăim din asta ne-a venit apoi şi am început să manifestăm mai mult în exterior ce făceam deja. Nu am avut un plan foarte clar dar am început să aducem în realitate o parte din ideile noastre într-un mod destul de organic, de la mic la mare: obiecte, accesorii, mobilier, micro arhitectură, arhitectură de interior etc.”

Când și-au dat seama că au nevoie de un loc dedicat tuturor acestor planuri, au început căutările pentru ce avea să devină ulterior spațiul în care își petrec mai tot timpul: “Am ajuns aici prin nişte prieteni care ştiau că ne căutăm un spaţiu în centru şi a fost fix ce aveam nevoie. Conformaţia interioară a spaţiului ne permite să fuzionăm locuirea şi activitatea de birou fără multe bătăi de cap – sus dormim şi jos lucrăm.”

INTERIORUL CA INSPIRAȚIE

Într-un cadru aproape intim, conturat după sufletele locatarilor, stau obiectele care îi înspiră și le stimulează mintea și spiritul, așa cum ne povestesc.
“Ne inspiră de la cărţile şi revistele pe care le avem, toate flyerele cu graphic design mişto pe care le adunăm din călătorii, până la ferestrele înalte şi spaţialitatea interesantă specifică unui spaţiu dezvoltat pe verticală.”

Din casa creativilor nu pot lipsi obiectele de design, așa cum sunt corpul de iluminat Lucs, masa de cafea Cătălina, scaunul de bar Diagonal, multe iteraţii din procesul de design al caştilor de lemn şi al ochelarilor OO Eyewear sau studiile 3d de structuri. Ele se disting în decorul pereților cu finisaj de lut, tâmplăria de lemn a ferestrei duble, în interiorul cărora sunt presărate tot felul de alte elemente, de la printerul 3d și ochelarii de VR până la tigaia primită drept cadou de nuntă și lampa cu triangulații – un vizual complex și statement al inspirației Prototip.



ȘI EXTERIORUL CARE-I GĂZDUIEȘTE
În aceeași notă diversă poate fi descrisă și zona în care se află, un mix urban care îi așteaptă la fiecare pas făcut afară din studio și la fiecare privire pe fereastră:

“Vecinătăţile, curtea interioară cu grădină, cursiva cu balustradă originală şi pereţii de 1m grosime creează o atmosferă intimă. Apoi mai este mixul care provoacă situaţii pline de umor între funcţiunile care se învecinează în curtea noastră - de la locuire, mai multe sortimente de birouri şi spaţiu pentru pauza de ţigară a angajaţilor localurilor cu deschidere către noua pietonală a pieţei.”


O PRIVIRE ÎN 2017
“Anul 2017 a venit cu proiecte variate. Am demarat o colaborare frumoasă cu sculptorul Liviu Mocan şi am lucrat entuziasmaţi la o serie de 5 obiecte proiectate şi produse digital, folosind mirajul designului parametric.
Am realizat designul pentru standuri şi mobilierul stradal utilizat de Street Food Festival, designul pentru amenajare, instalaţii de joacă şi scenografie pentru Festivalul Amintiri din Copilărie, am proiectat două apartamente smart în Cluj (1 și 2), Podul Hopa de pe Someș în cadrul Somes Delivery, un model nou de OO Eyewear, şi am umplut cu încă pe atâtea idei caietele.”



Pentru Prototip s-a încheiat un an plin cu reușite creative. În cele ce urmează, plănuiesc să își dezvolte proiectele, dar și să dea naștere altora noi cu un ecou social important, pe care le puteți urmări și voi pe site-ul lor și pe pagina de Facebook.