The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare

Articol / 19 Noi 2020 / The Institute
  • Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare
  • Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare
  • Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare
  • Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare  Spitalul Jud. Zalău
  • Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare  Spitalul Jud. Zalău
  • Artiștii bijutieri din România răsplătesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare  Spitalul Victor Babeș Timișoara
1/6
90 de cadre medicale din prima linie în lupta cu COVID-19 au primit medalii de onoare, realizate manual de către designeri români, în cadrul proiectului internațional Hand Medal Project. Inițiativa a fost lansată de Asociația pentru Bijuterie Contemporană Assamblage care a colaborat cu creatorii locali pentru realizarea medaliilor și a fost implementată cu sprijinul asociației Dăruiește Viață. Medaliile au ajuns la medici, asistente și angajați ai serviciilor de ambulanță din 68 de unități medicale (32 de județe, inclusiv municipiul București), persoane care au acționat în interesul pacienților lor încă de la debutul pandemiei, căutând soluții pentru a asigura necesarul de echipamente de protecție și echipamente medicale.

Hand Medal Project este un proiect global, pornit la inițiativa artiștilor Iris Eichenberg și Jimena Ríos, care s-a extins în peste 66 țări din întreaga lume. Sub coordonarea Assamblage, mai mulți designeri români de bijuterie contemporană s-au implicat în realizarea medaliilor: Adelina Amza, Contemporia, Flavia Gheorghian, Gena Tudor, Mădălina Spiridon, Mihaela Ciocâlteu și Sorina Cotea. Cutiile speciale pentru medalii au fost realizate de AZERO, iar livrarea s-a realizat cu ajutorul FAN Courier.

Organizatorii au imaginat pentru medalii un simbol al mâinii, replicat în mii de exemplare în întreaga lume. Spre deosebire de un război, bătălia noastră actuală cu coronavirusul este dusă cu un dușman invizibil cu ochiul liber, un pericol pe care nu îl putem vedea. Mâinile în sine au fost puternic prezente în această bătălie. Ele sunt simboluri nu numai ale modului în care corpurile noastre au devenit arme care trebuie spălate, igienizate și înmănușate, ci și a puterii lor înnăscute de a vindeca și de a se conecta.

„Nu există nicio îndoială cu privire la pierderile și frica pe care a provocat-o COVID-19. Dar actele remarcabile de grijă și ajutor au fost și ele în prima linie. Cei care au realizat medalii pentru a onora acest eroism se pot identifica în multe feluri - ca bijutieri, artiști, creatori - dar toți se încadrează mai întâi sub umbrela umanității. Acest proiect, în acest moment, nu se concentrează pe ceea ce poate fi creat, ci pe ceea ce se poate face cu actul creației în slujba altora."- Iris Eichenberg și Jimena Ríos, fomdatorii proiectului Hand Medal Project

Despre Assamblage
Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, lansată în luna mai a anului 2015, este urmarea unui proiect de susținere, dezvoltare și structurare a domeniului emergent al bijuteriei contemporane. Asociația a fost fondată de David Sandu, Ioana Andrei și Valentina Buzămurgă și este în prezent principala și cea mai activă platformă din România dedicată acestei industrii creative, adunând în 5 ani peste 30 proiecte și expoziții naționale și internaționale, care au implicat peste 100 designeri români și internaționali de bijuterie contemporană din întreagă lume. În 2020, pune bazele primei ediții Romanian Jewelry Week, un eveniment de reper pentru o nouă generație de artiști și designeri autohtoni.

Despre Dăruiește Viață
Asociația Dăruiește Viață a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, continuând astfel munca începută în regim de voluntariat de sprijinire a bolnavilor de cancer și dotare a unităților medicale din România. De la înființare, Dăruiește Viață a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București), a triplat capacitatea de transplant a României, construind 20 de camere sterile și a demarat cel mai proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. În prezent, peste 350.000 de persoane fizice și peste 4.000 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital. În timpul stării de urgență, Dăruiește Viață a ridicat Spitalul Modular 1 Elias pentru tratarea pacienților cu coronavirus și a dotat cu 17 tone de echipamente de protecție și echipamente medicale (inclusiv 13 ventilatoare) peste 140 de unități sanitare, din 103 orașe.