The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Bauhaus Play. Artă, design și sustenabilitate în școală

Articol / 22 Oct 2019 / The Institute
  • Bauhaus Play. Artă, design și sustenabilitate în școală
  • Bauhaus Play. Artă, design și sustenabilitate în școală
  • Bauhaus Play. Artă, design și sustenabilitate în școală
  • Bauhaus Play. Artă, design și sustenabilitate în școală
1/4
La 100 de ani de la apariția mișcării Bauhaus, elevi din Târgu Ocna au refăcut exercițiile originale ale celei mai influente școli de artă, arhitectură și design din secolul XX. Pe parcursul celor opt ateliere, proiectul Bauhaus Play. Exerciții artistice originale în școală, dezvoltat de Asociația 37, a adus laolaltă elevi, artiști, designeri, meșteri, dar și părinți și profesori. Sub inspirația spiritului Bauhaus, care încurajează deschiderea spre comunitate și dialog, clasa a șaptea de la Colegiul Național „Costache Negri” a devenit un laborator de testare pentru tehnici artistice diverse, dar și pentru lucrul cu materiale neobișnuite, reciclate, gunoi - sacoșe de plastic, cutii de carton, bucăți de lemn, jucării stricate sau haine vechi. Pe durata acestor ateliere, elevii au discutat despre consumul responsabil, dezvoltare locală durabilă și eficientizarea resurselor, participând la primul lor protest Fridays for Future.

Pornind de la premisa că prin observație și imaginație, putem găsi soluții pentru problemele de azi și pentru crearea unui viitor mai bun, copiii au explorat sculptura cinetică, au mâzgălit sub impulsul cronometrului, au proiectat și construit școala ideală, au lucrat cu hârtia reciclată, au creat bijuterii și kimonouri din plastic, au gândit fonturi din sute de buline autocolante, au construit mobilier din carton, au găsit noi întrebuințări sticlei, au croit și împletit instalații textile.

Irina Bălan, Ștefan Radu Crețu, Lea Rasovszky, Adina Rusu, Borbala Ferencz, Radu Manelici, Horațiu Oltean, Ștefan Șova, Ioana Ciolacu au fost educatorii culturali și artiștii care i-au ghidat și încurajat pe copii cu fiecare experiment să fie creativi și își dezvolte simțul critic.

„Experiența de la Târgu Ocna m-a convins încă o dată de potențialul creativ neexploatat al copiilor noștri. Provocați cu teme noi de gândire, cu materiale, unelte, școși din bănci și lăsați să se miște, improvizează ca niște artiști profesioniști, caută forme, calculează, măsoară, compun, explică, îmbinând într-o singură activitate competențe căpătate la alte materii și forjate într-una singură, competența culturală” – Ștefan Radu Crețu, sculptor.

Proiectul s-a născut din colaborarea cu Agenții Bauhaus din Berlin care testau încă din 2018 tehnicile Bauhaus în școlile publice. Având ca punct de pornire experiența proiectului Bauhaus Play, pe 24 octombrie dezbatem despre importanța și necesitatea jocului, a artei și a experimentului în spațiul școlii.

Lectorii invitați la dezbatere sunt:

● Friederike Hollaender, arhitect, agent Bauhaus Berlin
● dr. Nina Wiedemeyer, curator Bauhaus Archive - Museum of Design Berlin
● Irina Bălan, instigator cultural Asociația 37
Dezbaterea este moderată de Raluca Iacob - curatorul platformei „Susține cultura în educație”. Alte dezbateri cu profesori, artiști și profesioniști culturali vor avea loc la Sfântu Gheorghe (marți, 29 octombrie - MAGMA) și la Târgu-Mureș (joi, 31 octombrie - Minitremu) .

Despre Bauhaus

Școala și mișcarea artistică Bauhaus au apărut în Germania acum 100 de ani sub îndrumarea arhitectului Walter Gropius, îmbinând optim artele, arhitectura și designul, teatrul și dansul, fotografia și mobilierul într-un mod care ne influențează și astăzi.

Despre pedagogie

Cercul de artă contemporană de la Târgu Ocna își propune ca de la an la an să crească interesul elevilor pentru artă prin întâlniri directe cu artiști contemporani, prezentări, discuții non-formale, ateliere, vizite la muzee și galerii.

#CercBauhaus #BauhausPlay #cercartacontemporana #asociatia37

Proiectul beneficiază de cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele sale pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ORGANIZATORI: Asociația 37, Colegiul Național “Costache Negri”

PARTENERI: MetruCub – resurse pentru cultură, Institutul Goethe din București, Minitremu, Magma, Asociația Reper21 – Responsabilitate Socială și Dezvoltare Durabilă

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Roata Mare, The Institute, IQAds, Agenția Națională de Presă AGERPRES