Pressco, prăjitoria de cafea de specialitate și espresso bar-ul din Baia Mare, este noua noastră descoperire, intrată repede pe lista “must visit”. După mulți ani petrecuți în București, Răzvan Ioan, născut și crescut acolo, a considerat că revenirea acasă trebuie sărbătorită ca atare, și că Baia-Mare este locul perfect pentru afacerea la care se gândea de ceva timp. Inspirația locului, povestește Răzvan, vine din Londra, unde a locuit în anii în care cafeaua de specialitate își făcea apariția în Europa, venind din Australia sau Noua Zeelandă. Cafeneaua e deschisă de 6 luni, iar Răzvan s-a ocupat de tot, de la selecția de cafea, până la amenajarea locului. Timp de câteva săptămâni a stat cu tâmplarii în ateliere și a pus umărul la producția meselor și a barului, căci fiecare obiect este creat sau transformat special pentru cafenea. Tablourile care au tema “Espresso Revolution” sunt pictate de un artist de la Școala băimăreana de Artă, identitatea este creată de Bogdan Căruntu și tot ce înseamnă branding te duce cu gândul la originile cafelei.
La Pressco totul e ca la carte, folosesc un espressor La Marzocco Strada EP, cel mai performant model de espressor construit până acum, manufacturat în Florența de Piero Bambi - fiul fondatorului La Marzocco - și de un grup select de barista - "barista street team". Și se pare că este dingurul gadget de timpul ăsta din România.
Pe lista de bunătăți găsești o grămadă de preparate pe bază de espresso (single origin) și cafea preparata cu lapte, iar FlatWhite-ul este starul absolut. Toată cafeau este de specialitate, selectată de la anumite ferme, pe care o prăjesc live. Tot Răzvan selectează ce aduce la Pressco, în funcție de notele de cupping, de poziționarea geografică a fermelor, de varietățile de arabica, de modalitatea de prelucrare, dar și de sezonalitate. Totul vine în cantități mici, drept urmare produsele sunt super proaspete și foarte variate. Pentru cei mai pricepuți, e bine de știut ca în cafenea se propun și metode alternative de preparare a cafelei: V60, Syphon, Chemex și nelipsita cafea la nisip. În afară de tot soiul de cafele, au și o varietate de ceaiuri foarte interesantă de la TeaPigs -Londra.
Când e plin și când e gol în cafenea?
Dimineața de la prima oră avem o serie de clienți care vin în mod regulat, așa că până pe la 11, cafeneaua este plină. Apoi, spre orele prînzului și după amiază devine mai lejer. În weekend, cafeneaua este mai tot timpul plină.
Cine vine să bea cafea la Pressco?
Majoritatea clienților noștri sunt oameni de afaceri locali, dar și străinii care vizitează Maramureșul sau care lucrează în Baia Mare. Pressco este o locație pentru nefumători, așa că publicul este unul limitat deocamdată, până o să avem o terasă.
Ce ai aflat despre obiceiurile de consum de cafea ale românilor de când ai cafeneaua?
La început, în primele zile de la deschidere, veneau clienți care cereau „o cafea lungă cu lapte”. Noi încercpm întotdeauna să propunem cafeaua preparată după rețetele originale. În scurt timp, au început să aibă gusturi cât mai rafinate, să-și dorească să testeze mai multe sortimente și să aprecieze cafeaua de specialitate. Acum avem mulți clienți cărora le face plăcere să experimenteze cât mai multe origini și care și-au format anumite preferințe.
Planuri de extindere aveți?
Planuri de extindere aveți?
Desigur, gândurile noastre duc foarte departe, dar este prematur să vorbesc acum. Pressco există de puțin timp, din 15 August 2014, iar echipa mai are multe de învățat până la următoarea extindere.