Acum trei ani, la prima ediție a Romanian Design Week, Capitala a înflorit. Oameni frumoși, emancipați și curioși au dat năvală. Era timpul. După doar o ediție, Romanian Design Week a devenit un eveniment de neratat, la care participă an de an zeci de mii de oameni, mulți veniți special pentru asta în România. Designul, ca formă de exprimare a frumosului a pus stăpânire pe București. Spiritul italian, atenția la detalii care construiește obiecte de o frumusețe celestă au devenit cunoscute. Atât de cunoscute încât s-a stat la coadă la intrare. O coadă diferită de tot ce știam, o coadă la care se zâmbește, se exclamă, se trăiește.
Spiritul italian include designul dar e mai mult decât atât. E o combinație aproape alchimică de atitudine, eleganță cinematografică, iubire de frumos, atenție neobosită la detalii și mâncare bună, în jurul căreia se adună oamenii asemenea. Totul e natural și curge firesc, zâmbetele vin direct din inimă și se văd în ochi. E un mod de viață.
De aceea, timp de trei săptămâni Calea Victoriei 46 se numește Casa di Peroni, un loc în care spiritul italian este prezentat în toată complexitatea și frumusețea lui. Cinematografia, designul, fotografia și cucina italiana comunică prin canale subterane și împreună devin o stare de spirit specială, unică, pe care nu o poți intui dacă nu ai fost expus în același timp la toate elementele care o compun. Acesta a fost provocarea lansată iubitorilor de frumos: să vină în Casa di Peroni unde TOTUL este italian, iar experiența pe care o trăiesc să fie completă.
Casa di Peroni este un spațiu pop-up, care vreme de trei săptămâni dezvăluie câte o temă importantă pentru ce înseamnă Italia: design, cucina, cinema.
Prima săptămână a vorbit despre design, prin intermediul expoziției de obiecte create de 9 tineri designeri. Obiectele, toate, au vorbit despre ospitalitate și au împrumutat din ADN-ul de design al Peroni. Proiectele au fost selecționate de un juriu expert în design și au fost executate la NOD Makerspace sub îndrumarea curatorului săptămânii de design din Casa di Peroni, Mihnea Ghilduș. El a avut și un workshop dedicat pasionaților de design cu titlul: ”Ideea din spatele designului. Definirea unui obiect de bun-venit”.
A doua săptămână a fost dedicată cucinei italiana. Curatorul ei a fost Marco Magri, șef bucătar la restaurantul Roberto’s de la Athenee Palace Hilton. Au fost demonstrații de bucătărie moleculară, spectacole de live cooking și workshopuri (de exemplu: Fare la propria pasta). Trebuie adăugat că pe tot parcursul celor două săptămâni de Casa di Peroni de până acum și în continuare, în incintă va funcționa un pop-up restaurant cu meniu alcătuit special de chef Marco Magri. De asemenea, meniul de cocktailuri a fost alcătuit special de Federico Riezzo, un mixolog de talie internațională, care face istorie la Londra și Dublin.
A treia săptămână va fi despre cinematografia italiană. Curatorul ei este Tudor Giurgiu, un cineast cunoscut și respectat, cu o afinitate specială pentru filmul italian. El va ține în Casa di Peroni un masterclass intitulat ”Între realitate și ficțiune. Ce povești mai spunem”. O expoziție despre istoria cinematografiei va îmbogăți spațiul Casei di Peroni, spațiu care are o semnificație aparte: aici a fost proiectat un film pentru prima oară în România. Aproape zilnic, în Casei di Peroni, s-au proiectat filme italiene mai vechi sau mai noi. Accesul este gratuit și se face pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile.
Până pe 17 decembrie, ușa Casei di Peroni va fi larg deschisă pentru oricine va dori să-i treacă pragul. Ospitalitatea este o artă pe care italienii o au în ADN. Ea te va face să te simți tot timpul binevenit. Odată ajuns, vei fi prins în dulcele vortex al stilului de viață italian, cu filme de Oscar, design, fashion, fotografii de artă și cea mai bună și mai sinceră mâncare din lume. Vei înțelege de la sursă ce înseamnă La Dolce Vita.