The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

"Cele mai frumoase cărți din România" își anunță finaliștii

Articol / 19 Oct 2018 /
  • "Cele mai frumoase cărți din România" își anunță finaliștii
  • "Cele mai frumoase cărți din România" își anunță finaliștii
  • "Cele mai frumoase cărți din România" își anunță finaliștii
  • "Cele mai frumoase cărți din România" își anunță finaliștii
1/4
Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural național destinat designului de carte, și-a desemnat finalistele celei de-a VII-a ediții și a anunțat o nouă categorie de premiu, Premiul Publicului.

Anul acesta au fost înscrise în concurs 150 de cărți concepute, publicate sau tipărite în România și Republica Moldova în ultimul an. Dintre acestea, 33 de titluri au fost desemnate finaliste și doar 13 vor fi premiate în cadrul vernisajului din noiembrie. Cărțile finaliste vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.

Juriul a avut anul acesta libertatea de a stabili numărul de premii și denumirile lor. Astfel, cele 10 premii oferite sunt: premiul pentru design de serie, premiul pentru design de carte în ediție limitată, premiul pentru design de album/ carte de artă, premiul pentru design editorial, premiul pentru design de carte în tiraj mare, premiul pentru design de carte de bandă desenată, premiul pentru design de carte de fotografie, premiul pentru design de carte pentru copii, premiul pentru ilustrator și mențiunea juriului pentru carte independentă.

Pe lângă acestea, ediția din 2018, dedicată literelor, aduce și 3 premii speciale: premiul pentru experiment tipografic, premiul pentru inițiative antreprenoriale legate de designul de carte, dar și premiul publicului, în cadrul căruia oricine poate vota cartea preferată. Premiul publicului se poate vota în perioada 18 octombrie - 18 noiembrie 2018, direct din site-ul concursului.

„Ne bucurăm că avem ocazia, alături de Galeria Posibilă, să ducem mai departe proiectul și să organizăm împreună cea de-a șaptea ediție, care anul acesta vine cu câteva schimbări. Una dintre ele este premiul pentru design de carte în tiraj mare, prin care ne dorim să încurajăm editurile să participe într-un număr cât mai mare în concurs și astfel să crească calitatea designului. Iar prin premiul publicului vrem să oferim tuturor iubitorilor de design și de frumos în general ocazia de a-și alege cartea preferată, de a fi direct implicați în concurs, nu doar ca spectatori” spune Andreea Mihaiu, Grapho_Mat

Juriul acestei ediții este format din specialiști români și străini din domeniul editorial și al designului de carte: Raymond Bobar - designer (tipo)grafic, Dinu Dumbrăvician - designer și co-organizator al atelierului tipografic Olanda-România, Alexe Popescu - designer grafic, Ramona Chirica - curator de ilustrație, Frédéric Tacer - designer grafic, director artistic independent și doi dintre cei mai influenți designeri de literă din lume: Fred Smeijers - designer de literă, profesor, cercetător și scriitor olandez și Corina Cotorobai - designer de literă.

Criteriile de jurizare includ raportul dintre conținut și formă, originalitatea și inovația în conceptul editorial și în abordarea designului de carte, designul micro și macro tipografic, oglinda paginii, raportul dintre designul copertei, supracopertei și interior, calitatea producției (alegerea materialelor, imprimarea, legătoria, alte finisaje și tehnici). De asemenea, în cazul cărților cu o componentă de ilustrație, au fost evaluate calitatea artistică și tehnică a ilustrațiilor, adecvarea la tehnica reproducerii și raportul dintre ilustrație și text.
________________________________________

Despre Cele mai frumoase cărți din România

Cele mai frumoase cărți din România este singurul proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură și organizat anul acesta de Galeria Posibilă și Grapho_Mat. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. Pentru mai multe informații, accesați www.celemaifrumoasecarti.ro
Proiectul cultural este finanțat cu sprijinul Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de Institutul Francez și Ambasada Olandei.