The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN

Articol / 18 Ian 2017 / INSTITUTE.RO
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
  • Studio visit // SMARANDA ALMĂȘAN
1/12
Smaranda Almășan participă la Standpoint, o expoziție cu creații a cinci designeri români, realizată de Institutul Cultural din Londra în colaborare cu The Institute și Romanian Design Week care face parte din programul oficial London Fashion Week și va avea loc la Somerset House London, în cadrul International Fashion Showcase. Aceasta va prezenta alături de Emese Bakó, Andreea Castrase, Sabina Pop şi Ancuța Sarca. 

Încă din 2009, Studioul Smarandei Almășan se află la Fabrica de Pensule din Cluj Napoca. Fabrica de Pensule este un spațiu de artă contemporană care a luat naștere în același an, ca o inițiativă de a coagula ideile, evenimentele și proiectele mai multor organizații culturale, galerii, manageri culturali și artiști independenți din Cluj și ca o rezolvare a problemei spațiilor de expunere și producție artistică din acel moment. 
 

 

 
Despre studio

Studioul Smarandei este găzduit de Fabrica de Pensule, primul proiect colectiv de asemenea amploare din mediul cultural românesc și totodată unul dintre cele mai relevante exemple de conversie a unei clădiri industriale într-un spațiu cultural independent.
Fabrica de Pensule este un spațiu reper pentru producția artistică contemporană, oferind în același timp spațiu de expunere și difuzare pentru numeroase proiecte ale partenerilor locali și internaționali. Centrul concentrează pe o suprafaţă de peste 2500 mp un număr de 40 de artişti contemporani, 5 galerii de artă contemporană, 10 organizaţii culturale și două săli de spectacol.
Fabrica de Pensule își propune să ofere comunității un program cultural unitar; să funcționeze ca un spaţiu de dezbatere a temelor relevante pentru societatea românească şi pentru oraş; să se implice în proiectele strategice ale oraşului şi în (re)formularea de politici publice; să fie un loc de referinţă pentru oraş.
 
 


Despre Smaranda

Smaranda Almășan a absolvit în 2008 un master în design vestimentar la Universitatea de Artă și Design din Cluj. În vara aceluiași an a pus bazele unui atelier de creație la Cluj.
Un an mai târziu, toamna lui 2009 coincide cu coagularea Fabricii de Pensule, când galerii și artiști contemporani au preluat spațiul fostei fabrici producătoare de pensule și o transformă în spații pentru galerii, ateliere de artiști, dans contemporan, teatru etc. Atelierul functionează din 2009 la Fabrica de Pensule moment în care a început să simtă cu adevărat ce înseamnă crearea unui produs de la A la Z, tehnica tiparelor, lucrul efectiv cu materialele.
Brandul Smaranda Almășan își prezintă colecțiile de 5 ani în cadrul MQViennaFashionWeek, a participat la MercedesBenz Amsterdam FashionWeek, târguri internaționale de specialitate. În prezent creațiile Smaranda Almășan pot fi achiziționate din shopul online propriu www.smaranda-almasan.com și din magazinele colaboratorilor.
 


Q&A cu Smaranda, despre studioul ei

Ce vezi pe geamul studioului tău?
Când stau și lucrez mult, un apus de soare minunat și în depărtare cum se decupează Cetățuia și clădirea Belvedere.
 
Un lucru pe care am fi surprinși să îl găsim în atelierul tău
Atelierul meu găzduiește foarte multe lucruri, de la obiecte găsite la Oser (fleamarket), animale împăiate (corb, rață,  șoim) primite de la un prieten care dormea cu ele în cameră, poze vechi de familie, radio-uri, polaroide, bibelouri, picturi, multe cărți și albume, tot ce m-a inspirat la un moment dat, dar nimic surprinzător aș spune.
 
Muzica pe care o asculți când lucrezi
M-am obișnuit, foarte ciudat, să nu ascult muzică. Îmi place să fie liniște, să lucrez și să aud doar sunetul foarfecii care străpunge materialul.
 
Cum te inspira orașul în care trăiești și lucrezi?
Cluj Napoca este un oraș cu un spirit tânăr, un oraș comod, efervescent la nivel cultural care sigur trebuie explorat mai mult decât am făcut-o eu până acum, dar arhitectura clădirilor situate în centrul orașului este cu siguranță  un loc de întâlnire și inspirație.