The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Creatoarea brandului Simina Filat Design, premiu prestigios pentru produsul modular Ruumy

Articol / 02 Apr 2019 / The Institute
  • Creatoarea brandului Simina Filat Design, premiu prestigios pentru produsul modular Ruumy Rummy, Simina Filat
  • Creatoarea brandului Simina Filat Design, premiu prestigios pentru produsul modular Ruumy Simina Filat
  • Creatoarea brandului Simina Filat Design, premiu prestigios pentru produsul modular Ruumy Rummy, Simina Filat
1/3
Simina Filat, designer care face parte din noul val de creatori români, a conceput Ruumy, un produs modular multifuncțional care a fost declarat câștigător al competiției europene „Worth Partnership Projects” 2019.

„Aceasta este mai mult decât o simplă finanțare și nu se limitează la suma efectivă de bani primită pentru a sprijini producția și comercializarea Rummy. Miza competiției se materializează pe mai multe planuri, primul fiind cel de recunoaștere a unui proiect și a unui autor, ca valoare creativă de nivel global, dar și de adoptare și integrare a acestuia în sistemul noii economii, prin metode de mentorat și susținere”, a declarat designerul roman Simina Filat. „Al doilea plan este cel de constituire a unor comunități creative funcționale, sustenabile și inovatoare, capabile să schimbe mentalități. Aceste entități creative au ca misiune să susțină schimbarea, nu doar pe plan cultural, cât mai ales economic, iar al treilea plan este sprijinul financiar pentru realizarea în condiții excepționale a prototipului ales.”

Procesul de evaluare și selecție a proiectelor câștigătoare a avut loc pe 1 și 2 martie 2019, în Orașul Artelor și Științei din Valencia. Competitia a reunit 183 aplicanți, dintre care au fost aleși 65 de cîștigători, care, în termen de nouă luni, vor lansa pe piață produsele.

Ruumy este un perete arhitectural, modular, cu un design inovator, care poate fi combinat pentru a forma pereti despartitori, dressing, articole de mobilier pentru casa sau chiar articole de îmbrăcăminte; cu o ambalarea rapidă și ușoară. Designul permite transformarea dressingului într-un articol de îmbrăcăminte, geanta sau obiecte de casă.
Realizat cu grijă din material moale, Ruumy este un dressing modular în formă de puzzle cu până la 10 utilizări extrem de funcționale. Produsul îi ajută pe cei care se deplasează frecvent să muncească și să transporte cu ușurință o parte din mobilierul lor.

Cu o formă materială modulară și multifuncțională, care permite co-participarea creativă a unei întregi comunități, ”Ruumy” are inclusă componenta de comunicare digitală, creând un val de ”interes cultural”. Fiecare persoană implicată devine instantaneu creator, cu instrumente și limbaj de exprimare, oferite de sistemul ”Ruumy”, în sine. Piesele și accesoriile auxiliare pot să dea sens de unicitate propriei creații, fiind în același timp și seriabile.

Nu întâmplător, echipa are alături un partener francez, alături de care se poate afirma că proiectul poate deveni un „ambasador soft power” al designului, ca vector cultural de cea mai mare importanță. Proiectul este asumat de un colectiv creativ, format din trei persoane, designerul Simina Filat (lider de proiect), arhitectul dr. Emil Ivănescu și arhitectul Min Hong (Novum- Franta).

Valoarea financiară a parteneriatului Ruumy-Worth se ridică la suma de 60.000 euro.

Colecţia Ruumy, de Simina Filat, s-a aflat printre proiectele selectate anul trecut în expoziţia centrală a Romanian Design Week.

_______________________________________________________________

Simina Filat face parte din noul val de creatori romani, care răspund punctual, prin soluții strategice, utilizând instrumente creative, provocărilor complexe cu care se confruntă societatea actuală.

Rezultatele gândirii sale creative respectă criteriile misiunii asumate, de a crea premizele unui viitor sustenabil, prin abordarea unui nou mod de a percepe realitatea ca sistem integrativ: realitatea fizică, virtuală, realitatea augmentată (Augmented reality - AR), tehnologia comunicării și elementele culturii postinternet.

Simina Filat este designerul din spatele brandului Simina Filat Design, care are la activ cel puțin 100 de produse comerciale virale. În cadrul brandului a fost deschisă o direcție de cercetare, care să răspundă la schimbările disruptive ale acestui moment istoric.

Worth Partnership Projects este una dintre cele mai prestigioase medii de promovare, depistare și de susținere a creativității autentice, pentru nevoile noii economii. Presupune strategii și modele inedite de afaceri, bazate pe creativitate, inovație, sustenabilitate, noi tehnologii și cunoaștere.