Lucian Broscățean, unul dintre cei mai conceptuali, dar și ce mai apreciați designeri de la noi, un nume care este strâns legat de Facultatea de Fashion de la Cluj ne-a povestit espre deja celebra Gala UAD, dar și despre tiparele creative din zonă, despre oameni talentați și despre ce proiecte personale mai pregătește. Am descoperit un entuziasm și un optimism care are capacitatea să croiască orice. Vorbind despre secția de fashion din cadrul universității, dar și despre parcursul său creativ, am descoperit la Lucian o încredere în viitor de care are nevoie orice act creativ și cu siguranță orice cadru didactic care își dorește să devină cu adevărat relevant, un model pentru studenți. Am încercat să aflu de la Lucian care sunt principalele motive pentru care școala de la Cluj și-a câștigat reputația de care se bucură, dar acesta mi-a explicat clar că nu ar vrea să facă comparații sau parelale cu alte instituții de învățământ din țară: “Nu vreau să vorbesc despre diferențe de abordare sau de calitate între facultatea din Cluj și cele din alte orașe pentru că nici nu aș avea cum, nu am lucrat sau studiat în alta parte, nu știu sistemele celorlalte instituții, dar cred că ce este important este că UAD-ul a reușit în ultimul timp să ducă o politică de dezvoltare și de deschidere către colaborări cu cât mai multe țări posibile, motiv pentru care studenții noștri au acces la multe schimburi de experiențe, burse sau stragii de practică în alte țări. Au șansa să meargă atât cu burse Erasmus, dar și cu <<burse de plasament>>, prin intermediul cărora pot face practică la multe branduri celebre din lume, iar facultatea le asigură drum și cazare. Cred că este o oportunitate incredibilă pentru ei, îmi aduc aminte ce greu era pe vremea când eram eu student să reușești să faci un astfel de internship. Avem, de asemenea, multe workshopuri și masterclass-uri internaționale. Practic, toată efervescența asta care s-a creat în jurul UAD-ului se datorează unui bun management, iar rectorii au fost deschiși către noile metode de promovare, iar asta cred că plasează Univesitate de Arte de aici în liga instituțiilor care chiar contează din punct de vedere al artei contemporane”, a povestit Lucian. “Îmi aduc aminte când am intrat la Museum’s Quartier în Viena, la librăria de acolo, unde, pe coperta uneia dintre cele mai importante reviste de artă contemporană din lume era Ghenie. Cred că aici este un mediu cooperant, ceea ce este esențial pentru creativitate de fapt, ne bucurăm de reușitele celorlalți, indiferent de domniu, cred că asta creeză în primul rând o atmosferă prielnică colaborărilor și a inovației”.
La bal
Lucian Broscățean este implicat și în organizarea Galei UAD: “Gala UAD este cea mai mare expoziție a studenților de arte, aceasta are loc la Expo Transilvania, unde sunt prezentate cele mai bune lucrări de la toate secțiile Universității. Gala UAD Fashion Design este o platformă de promovare pentru studenți, ce mi se pare extraodinar este că studenții înțeleg astfel ce înseamnă un eveniment profesionist și care sunt standardele pieței, pentru ei este un început extraordinar, o lansare de care trebuie să profite”, ne-a povestit Lucian, care a fost Directorul Artistic al Galei anul acesta. “Cred că în timp, Gala UAD Fashion a devenit și un pretext bun de a căuta colaborări, de a găsi noi talente și viitori desgineri de succes. Pentru mine este întodeauna foarte important feedback-ul presei de specialitate, iar aceștia au fost foarte încântați de ediția de anul acesta”.
Gala UAD Fashion Design 2014 a avut loc în perioada 28-29 Iunie 2014 și a marcat aniversarea a douăzeci de ani de învățământ de modă la Cluj. Evenimentul a devenit o importantă platformă de promovare pentru tinerii absovenți, aceștia având ocazia să-și prezinte colecțiile într-un cadru festiv, în fața a peste 900 de invitați și a celor mai importanți profesioniști din domeniu. Anul acesta, Gala UAD Fashion Design a debutat pe 28 iunie cu o expoziție de modă în cadrul Expoziției Absolvenților UAD la Complexul Expozițional „Expo Transilvania”, unde au fost expuse 8 colecții ale absolvenților de la Licență care s-au remarcat prin noutatea tehnicilor textile și a materialităților propuse, și a continuat pe 29 iunie cu fashion show-ul de pe scena Teatrului Național, unde au defilat 24 de colecții (14 de la Licență, 10 de la Masterat).